Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Molnár is aláírta a hűségnyilatkozatot

Gyurcsány Ferenccel együtt mindenki aláírta tegnap a „hűségnyilatkozatot", elmaradt tehát a pártszakadás az MSZP-ben. A Mesterházy Attilának címzett levélből azonban kitűnik, hogy ez csak ideiglenes állapot. Molnár Csaba személye miatt megyei szinten is érdekes az ügy.

Politológusszemmel Mesterházy Attila csatát nyert Gyurcsány Ferenccel szemben, merthogy tegnap a Demokratikus Koalíció Platform képviselői is aláírták a maradásukról szóló nyilatkozatot. Más kérdés, hogy a volt miniszterelnök nyíltan utalt arra, ennek az állapotnak a konzerválása nem tart sokáig: „Világos, hogy szaporodó nézetkülönbségeinket látva nekem és társaimnak előbb-utóbb döntenünk kell: maradunk az MSZP-ben, vagy távozunk. A következő napokban, hetekben dönteni fogunk. Ha a távozás mellett döntünk, arról haladéktalanul tájékoztatni fogunk Téged" – szólt a levél.

A Demokratikus Koalíció Platform alelnöke a győri Molnár Csaba, őt minden politikai elemző biztosan Gyurcsány mellé sorolja. Molnár az MSZP Győr-Moson-Sopron megyei listájáról (annak listavezetője volt) került a parlamentbe 2010-ben, emellett a párt delegálta a megyei közgyűlésbe is. Ez utóbbi is érdekes, ugyanis vele együtt jelenleg négytagú a megyei szo-
cialista frakció, s ha Molnár marad a képviselő-testületben, de nem az MSZP, hanem a Demokratikus Koalíció Platform színeiben, akkor az MSZP-frakció a centi végéhez ért. A megyei közgyűlésben legalább három tag szükséges a frakcióalapításhoz: éppen ennyien maradnak tehát – akkor, ha Molnárt nem követi esetleg Aller Imre, Kovács Tamás vagy Krisch Róbert a demokratikus koalícióba. (Olyanra mindenesetre a rendszerváltás óta nem volt példa, hogy a szocialistáknak ne lett volna frakciójuk a megyei közgyűlésben.)

Komoly pártfegyelem tapasztalható az MSZP-n belül, a tekintetben mindenképp, hogy a szakadásról, illetve a maradásról nem akarnak nyilatkozni. Mindenkinek egyéni döntése lesz ez, mondják politikusan – a helyi politikusok. Lapunk megkereste a győri pártelnököt is, aki szintén nem kívánt nyilatkozatot tenni.

Molnár Csaba tegnap a Kisalföldnek annyit mondott, hogy az aláírását „abszolút ideiglenes jellegűnek" tekinti, a levelet is közösen fogalmazták meg a volt miniszterelnökkel. Kérdésünkre, hogy mire várnak, azt felelte: „Ennek a dolognak nagyon-nagyon hamar vége lesz." Azt nem mondta ki, milyen irányban, de ha szakadás történik – ezt már mi írjuk –, logikusan következik az is, hogy nemcsak a parlament szocialista frakciójától válik meg, hanem a megyeitől is. Lemondatni egyik helyről sem tudja az MSZP, tehát rajta áll, hogy milyen színekben milyen politikát képvisel a jövőben.
Balogh József volt győri polgármester hivatalosan nyugdíjas, de a pártján belül még mindig mérvadó véleményformáló. Ő azt mondja, sajnálatos és bonyolult a helyzet, amely az MSZP-n belül kialakult. „A nagy kérdés az, hogy a bérből és fizetésből élőket, a szociáldemokrata jelleget képviseli-e a jövőben a párt; vagy megpróbál nyitni egy szélesebb kör felé, liberális, demokratikus eszméket hangsúlyozva. Én nem titkolom, a szociáldemokrata jelleg erősítése mellett vagyok."

Hozzátette: „Probléma az is, hogy Gyurcsány Ferenc a baloldal legtehetségesebb politikusa, de türelmetlen, időnként izgága, nem tud várni és kivárni."

Balogh József véleményét kértük arról is, hogy szerinte a pártszakadás – ha lesz – nagyobb lavinát indíthat-e el Győr-Moson-Sopron megyében, mint az ország más régióiban; mondván, Gyurcsány mégiscsak a megye „felfedezettje". Azt válaszolta: „Saját felmérésem alapján bizony lennének meglepetések, ugyanis a tagság többsége – itt helyben – az egység megtartása mellett voksolna."

Olvasóink írták

  • 1. embertelen 2011. október 18. 13:33
    „Most már teljesen világos, ha Gyurcsány Molnárt is magával rántja, akkor Molnár Csaba eddigi nagyívű politikai karrierje Gyurcsánnyal együtt nullára fog amortizálódni. Szerintem Molnárnak ez lesz élete legrosszabb lépése, még öreg korában is szégyenkezni fog miatta.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki mit talál, nem övé!

Autó tetején hagyott, majd szétszóródott pénzköteg, elrepült papagáj, vagy éppen egy autóból kiesett… Tovább olvasom