Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Molnár és Borkai együtt: startol a 7 milliárdos egyetemi beruházás

Magas fordulatszámra kapcsol a SZE hét milliárdos fejlesztése. Ünnepélyes alapkőletétel Pálinkással, Molnárral és Borkaival pénteken.


11 óra 04 perc - Nyilatkozatok az ünnepélyes alapkőletételről

A hét milliárd forintos összköltségű beruházás alapkőletétele előtt ünnepélyes keretek között méltatta a projektet – többek közt – Pálinkás József volt oktatási miniszter, Molnár Csaba és Borkai Zsolt a Széchenyi Egyetemen.


A Magyar Tudományos Akadémia jelenlegi elnöke, Pálinkás József Széchenyi István teljesítményét, modernizációs erőfeszítéseit méltatta a reformkorból, s mindezt példaként állította a jelenkor számára.

Molnár Csaba: "Nem a győri egyetem kérte a legtöbb pénzt pályázatában, de ők kapják mégis a legtöbbet"

Molnár Csaba, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter szerint az uniós támogatás révén "hatalmas tudásgyár fog összejönni Győrben".

"A felsőoktatás fel tudja szabadítani a kreatív energiákat. A támogatások révén elérhetővé válhat, hogy remek tudósaink, szakembereink itthon maradjanak, s ne külföldön tegyenek le az asztalra kiváló eredményeket.

Jelenleg a műszaki és tudományos képzéseket érintő szakok infrastruktúrája 80 százalékban megújul országosan" – tette hozzá a győri politikus.

"Nem a győri egyetem kérte a legtöbb pénzt pályázatában, de ők kapják mégis a legtöbbet" - zárta dicsérő szavait a miniszter.

Borkai: "A most épülő híd a város és az egyetem közötti jelkép is lesz egyben"

Borkai Zsolt szintén örömét fejezte ki a közel hét milliárd forintos fejlesztések kapcsán, s mint mondta: a város igyekszik támogatni mindenben az egyetemet, amiben csak tudja.

"Remélem, a most épülő híd a város és az egyetem közötti jelkép is lesz egyben, a jó kapcsolata jelképe" – tette hozzá Győr polgármestere.

Az ünnepélyes rendezvényen részt vett a megyeszékhely közéletének több ismert személye is; például tiszteletét tette Balogh József, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke, valamint Thomas Faustmann, az Audi Hungaria Motor Kft. ügyvezető igazgatója is. 

Minden a megaberuházásról

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség még februárban döntött úgy, hogy a győri campus 6,5 milliárd forint uniós támogatásban részesül. (Ehhez a pénzhez önrészt tesz a SZE; így jön ki a közel hét milliárd forintos összköltség.) 

Molnár Csaba és Borkai Zsolt egymásnak adják majd át a mikrofont

A (mega)beruházásnak az ünnepélyes alapkőletételére pénteken kerül sor. (A projekt egyébként kisebb-nagyobb, kezdeti lépésekkel már elkezdődött. Erről bővebben az egyetem honlapján.) A tervek szerint beszédet mond dr. Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, volt oktatási miniszter.


A 6,5 milliárdos projekt látványterveken.

Ezt követően Molnár Csaba, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter, valamint Győr város nevében Borkai Zsolt polgármester szól a beruházás jelentőségéről.

A kivitelező konzorcium képviseletében Baksa Attila, a Zalai Általános Építési Vállalkozó Zrt. elnök-vezérigazgatója számol be az építési munkálatok előrehaladásáról.

Az események zárásaként pedig dr. Szekeres Tamás, a Széchenyi István Egyetem rektora és a rendezvény szónokai közösen helyezik el az alapkövet a leendő központi épület, az Új-Tudástér helyén.

A műszaki képzés minőségének emelése

Lássuk, mit is takar ez a több milliárd forintos fejlesztés.

Súlypontjai között szerepel a műszaki képzés minőségének emelése, az egyetem tudáspotenciáljának jelentős növelése, az egész életen át tartó tanulás korszerű feltételeinek megteremtése, kutatási-fejlesztési támogatás a vállalatok számára, ehhez korszerű kutatási infrastruktúra kiépítése, széleskörű mérnöki szolgáltatások kínálata, valamint integráció hazai és nemzetközi tudáshálózatokhoz.


SZE - Az egyetemfejlesztés látványtervei. Fotók: SZE.

A három fő csapásirány

A projekt három fő fejlesztési eleme konkrétan pedig így néz ki; pontosabban ezek azok a részek, melyek a nagyközönség számára is szembetűnők lesznek, ha pár év múlva elhalad valaki a SZE környékén.I.) Új-Tudástér Oktatási és Közösségi Tér (6240 m2 összterület, 2,9 Mrd Ft tervezett bekerülési költség): itt, az egyetem új központi épületében koncentrálódnak majd a tudományos képzési, szakképzési és oktatásfejlesztési funkciók, valamint a hallgató szolgáltatások.

II.) INNO-Share Regionális Tudástranszfer Központ (6280 m2 összterület, 2,8 Mrd Ft tervezett bekerülési költség): az új épületszárny az egyetem hallgatói, oktatói, valamint a jelentős kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységet folytató vállalatok, vállalkozások, tudományos szervezetek és személyek számára kínál könyvtári, információs háttértámogatást valamint technológiai és technológia-transzfer szolgáltatásokat.

III.) UNI-INNO Műszaki K+F Eszközpark és Technológia Transzfer Tér (1,2 Mrd Ft tervezett bekerülési költség): a projekt révén jelentős eszközberuházással gazdagodó és továbbfejlődő, a vállalati igényeket is figyelembe vevő, korszerű felszereltségű laborbázis hatékonyan támogatja a hallgatók gyakorlatorientált képzését, az oktatók, doktoranduszok tudományos kutató munkáját. Itt találnak otthonra a közös egyetemi-vállalati kutatási projektek is.


Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. Róka 2009. november 01. 20:47
  „A győri egyetemisták egy valamit tanulnak meg de azt nagyon... A Laposon inni!”
 • 32. BandiÚr 2009. október 31. 22:33
  „itt végzett. gond nélkül. műszaki menedzser. kértem tőle egy lapos csavarhúzót. nem tudott adni...nem is csodálkozom...
  énis ide járok(sajnos).gépészre.... papírt ad, tudást nem. sok tárgy meg sincs tartva, bár az átlag (aki csak a papírért van) örül is neki... gépekhez nem lehet nyúlni, a tanárok egy része még az 1950,60,70es évekbeli könyvek anyagát nyomja..
  vizsgajelentkezések, satöbbik esetén órákat kell várni amíg a rendszer beengedi az embert, mióta ide járok ez nemváltozott semmit, csaka neptun design. attól félek az egyetemmel is így lesz...csak a design. bár (szerencsére) mire kész lesz, nekem már mind1 lesz.
  remélem, azért szép lesz, és a liftek sem 50%-ban fognak működni...már amikor éppen nem embert mentenek azokból, amik működnek...”
 • 31. nasi12 2009. október 31. 20:57
  „Valóban változásokra van szükség!
  Kevesebb, de nagyobb tudású, jobban felkészített diplomások.
  Az egyetem feladata lenne a szak! ember! képzés elősegítése is, tehát aki nem csak mesélni tud egy feladatról, hanem a gyakorlatban is meg tudja csinálni!
  SZAKMUNKÁS KÉPZÉS!
  ----
  Az pedig, hogy végre a város érdekében a politikusoknak az is eszükbe jutott, hogy hol is élnek valójában, igazán dicséretes.
  -lokálpatriotizmus?-”
 • 30. Bokk 2009. október 31. 13:53
  „Kedves Spitfire,
  bár az biztos, hogy az intézményrendszer nem a legtökéletesebb, ráadásul komolyan terhelt a politikától és korrupciótól, ami a lehívások terén sok problémát, a lehetőségek maximumához képest veszteségeket okoz, de mégsem vagyunk azért nettó befizetők. Attól zengene a sajtó, és a magyar statisztikák számait hiába lehet kozmetikázni, ezek az adatok Brüsszelben is megjelennek, kijönnek:
  http://kitekinto.hu/europa/2009/09/24/1_milliard_euro_korul_a_magyar_netto_egyenleg
  http://www.euvonal.hu/index.php?op=kerdesvalasz_reszletes&kerdes_valasz_id=292

  A nettó befizetés kérdése az első év kapcsán merült fel, jórészt azért, mert képtelenek voltunk felkészülni, pedig tudtuk már jóval a csatlakozás előtt, hogy mire lenne pontosan szükség, viszont a nettó befizetőség akkor az EU-nak is kényes lett volna, így végül egy huszárvágással (visszafizetéssel) megoldották a kérdést és némi plusszal zártunk. Azóta pozitív a mérleg, még ha sokkal kedvezőbb is lehetne a kép.
  http://www.hetek.hu/belfold/200305/netto_befizetok_lehetunk_az_europai_unioban
  http://www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20050503megsem.html
  http://cegegeszseg.origo.hu/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20050902pozitiv.html
  És végül a PM heti helyzetjelzője:
  http://www.pm.gov.hu/web/home.nsf/0/EC22175C7CECF314C125751B00458340/$File/2008.+okt%C3%B3ber+31-i+fordul%C3%B3nap.doc?OpenElement”
 • 29. elemér 2009. október 31. 12:15
  „Másnap megállapitásait élvezet volt olvasni. Mo.-on sokan a tudatzavarokkal küszködnek.”
 • 28. másnap_os 2009. október 31. 10:31
  „Pattogi Úr - http://subba.blog.hu/2009/10/27/szomszedok_best_of_pattogi
  aki esetleg nem tudja miről is van szó:)”
 • 27. másnap_os 2009. október 31. 10:28
  „Érdekes, hogy pont egy egyetemmel kapcsolatos hír kapcsán van ennyi
  demagóg hozzászólás. Mi az, hogy jobb dolgokra is lehetett volna
  költeni ezt az EU-s pénzt?!? Aki ilyeneket ír, látott már egyáltalán
  pályázati kiírást? Ha a pályázatot felsőoktatási infrastruktúra fejlesztésre
  írták ki, akkor nem lehet pályázni óvoda építésre, útfelújításra, kórház modernizációra, stb.,
  hanem csak a kiírásban megfogalmazottakra. Ebből a tortából a legnagyobb szeletet a győri
  egyetem kapta, az össze magyarországi egyetem közül. Ez is baj?! Meg az is, hogy ki
  rakja le azt a nyomorult alapkövet? Ha Borkai, akkor a szemét fityesz, aki szétlopja
  a várost, ha Molnár, akkor a szemét maszop, aki szétlopja az országot. Ha mindkettő,
  akkor a szemetek egymás zsebét tömik! Persze, ez így kerek. Mindenki tudja, hogy Mo.-n
  virágzik a korrupció, a beruházásoknál az átlagos cashback 20%, de ezt pont az egyetemi
  fejlesztés kapcsán tudatosult mindenkiben?!? Örülök, hogy ennyi erkölcsös és egyenes
  ember van Győrben. Ők biztos mindenhol kérnek számlát, nehogy megkárosítsák adófizető
  társaikat!
  Az egyetem színvonala pedig nagyban függ a diákok egyéni képességeitől, szorgalmától kedves volt hallgatótársaim. Persze egyszerűbb nem agyonhajszolnia magát az embernek, és pár sör mellett azon filozofálni, hogy mennyire rossz az oktatás a Szif-en, minthogy egy kis plusszal pl. TDK szerepléssel megerőltetni magát. Mert azért erre is van példa, ami még sajtóvisszhangot is kapott, és nem hiszem, hogy az egyetem fényét tompította volna: SZEnergy, tésztahíd, látásvizsgáló készülék, és a sort folytathatnám. Az én olvasatomban, az új épületek között van olyan, ami az oktatás - kutatás nívóját hivatott emelni, amit itt többen hiányolnak. Az pedig a magyar felsőoktatási rendszert minősíti, hogy egyetemekre közepes
  érettségivel is be lehet kerülni, és az egyetemet el is lehet végezni, dehát a fejkvóta rendszer ezzel jár. A potenciális munkanélküliek, jogász, közgazdász, stb. végzettségűek pedig ne az egyetemet szidják, mert amikor már jelentkeztek, akkor is telítettek voltak ezek a szakmák.
  Volt egy hozzászólás, ami szerint a SZE a "bukott pestiek kifizetőhelye". Van szerencsém ismerni néhány pestről érkező tanárt, és szerintem ők csak emelték a színvonalat Győrben. Ha csak az egyetem első rektorát nézzük, szerintem kevés olyan ember van, aki annyit tett az SZE nívójának emeléséért, mint ö, pesti létére.
  Én volt Szifes hallgatóként nagyon örülök, hogy végre egy méltó campust kap a város, hidat a városrész, de tudom azt is, hogy ez Magyarország, és sok a Pattogi Úr!”
 • 26. Spitfire 2009. október 31. 06:46
  „24: Bokk:
  A nyertes pályázatokhoz csatolandó uniós pénz lehívásában csehül állunk. Több olyan pályázatról tudok, amikről már egy éve, vagy még régebben pozitív döntés született, de a pályázat megvalósításába még nem kezdtek bele. Mindegy, kinek a hibájából. Tehát a valós, hazánkba beérkezett, pénzügyi támogatás csak töredéke annak, amit különböző pályázatokon már megítéltek. Emiatt jelen pillanatban nettó befizetők vagyunk.”
 • 25. elemér 2009. október 31. 02:05
  „Egyetem az persze hogy üzlet és aki egyetemet végez annak job lehetöségei vannak, jobban keres és jobban mozog, különb emberekkel találkozik, stb. Tudnillik már párszor elmagyaráztam, hogy nem Mo.-n találták fel a spanyolviaszt. A modern világot az amcsik alapitották és ezt majmolja az egész világ. Legsikereseb egyetemek pedig az USA-ban vannak.”
 • 24. Bokk 2009. október 30. 22:19
  „16. hozzászólás Spitfire 2009.10.30. 17:59
  "ja és még annyit, hogy az uniós pénzeket okosabban is fel lehetne használni, és nehogy azt higgye bárki is, hogy ami uniós pénz az nem a mi zsebünkből megy - nettó befizetők vagyunk az EU-ba...."

  Abban egyetértek, hogy okosabban kellene felhasználni az uniós pénzeket, de milyen statisztikákra alapozod, hogy nettó befizetők vagyunk? Merthogy szerintem nem vagyunk. 2004-ben közel voltunk hozzá, de az is a mi töketlenségünk volt, nem volt elég tizenx év a megfelelő intézményrendszer kiépítésére. És persze hiába járunk jól, járhatnánk még jobban, ha nem töketlenkednének, lopnának, csalnának a források fogadásánál. De ettől függetlenül az Uniótól több pénz áramlik hozzánk, mint amennyit fizetünk.”
 • 23. Primax 2009. október 30. 22:16
  „Érdekesek az emberek. Hosszú év(tized)ekig folyt a csatározás, hogy Győrnek legyen egyeteme.
  Lett.Olyan, amilyen, de van. Az évek múlásával bizonyos karok és szakirányok képzési nívója is biztosan emelkedni fog, mert nagy a verseny. Bizonyos képzéseknek eddig is megvolt a rangjuk. Nem rossz "iskola" ez a győri.
  Most - végre - külsőleg is megújul, épül-szépül. Híd is lesz, mely összeköti Szigetet Révfaluval. A várost az egyetemmel...az embereket egymással.
  7.000.000.000,- forint nem kevés pénz. Hétezer-millió.
  Tehát : van - "lett" - egyetem, most pedig ez a nem jó.
  Most ezt kell pocskondiázni. Most ezt jó fikázni. Most erről van boldog-boldogtalannak nagy és okos véleménye. Mert jó - a pálya széléről - beleszólni mindenbe, mert az ilyen fórumok egyesek szerint erre valóak. Ez nem politika, ez egy óriási volumenű építkezés, hogy - végre - városunk rangjához méltóan nézzen ki a hőn áhított egyetemünk.
  Most ez a baj.
  A fene sem érti.
  Azért kíváncsi lennék, hogy a nagy "szakértők" közül hánynak - és milyen - diplomája van ?
  Ha van egyáltalán.”
 • 22. FB 2009. október 30. 21:26
  „"ja és még annyit, hogy az uniós pénzeket okosabban is fel lehetne használni, és nehogy azt higgye bárki is, hogy ami uniós pénz az nem a mi zsebünkből megy - nettó befizetők vagyunk az EU-ba...."
  ez egy dolog, a másik hogy minden ami EU-s páyázat, van önrész is, ezt mindig elfelejtik mondani...”
 • 21. qeu 2009. október 30. 21:16
  „gergo04!
  Nem fikázás van, csak vannak itt is olyan szakok, melyeket el sem szabadott volna kezdeni, mert itt oktatják megfelelő színvonalon, de ez sajna más felsőoktatási intézményekre is igaz.
  Az új credites rendszerrel pedig ahogy utánam írók mondataiból is kiderül nem a legjobb szakemberek kerülnek ki.
  Ezt csak megerősíteni tudom két diplomával - műszaki és pénzügyi - 16 év munkaviszonnyal.
  Véleményem továbbra is az, hogy mindent a maga helyén kell kezelni, oktatni.
  Ez a beruházás pedig tényleg nem valósulhatott volna meg, ha nem lenne Magyarországon korrupció és ebben nem a politikusaink járnának az élen. ( HVG-ben is előkelő helyen sorolnak minket ebben 1995: 41 országból 28. hely, most 2008-ban 180 országból 47. hely )
  felesleges állami kiadások a felesleges képzések. Ontjuk a tanárokat, a közgazdászokat stb. de minek? Felesleges állami pénzkidobás.
  Spitfirenek igaza van, nem mindegy, hogy hol végzel én is megválasztottam az iskoláimat és találkozom a HVG-ben olyan hírdetéssel ahol pénzügyi végzettségüket keresnek és oda volt írva BGF-PSZF előnyben, ez nem véletlen.
  Patriot! Nem érted amit mások írnak. A fejlesztéssel alapban nincs baj, de a mögötte lévő dolgokkal és fontosságával lehet, hogy van. Lesz ezáltal új munkahely? Jobb lesz az oktatás? Okosabbak kerülnek ki? Nem baráti cégek magas áron nyerik a közbeszerzést? stb. Euzt gondold végig reálisan!!!”
 • 20. Spitfire 2009. október 30. 20:55
  „19: Patriot: mszp vagy fidesz tag vagy? :)”
 • 19. Patriot 2009. október 30. 19:23
  „Ennyi hülye károgást már rég olvastam fórumban!
  Egyetem bővül,fejlődik és pártokon átnyúló összefogás tapasztalható,erre néhány vetési varjú összerondítaná az egészet.”
 • 18. hidas 2009. október 30. 19:18
  „Ennél még a beigért uszoda felépítése is hasznosabb beruházás lenne! De azt ugyebár elsumákolták!!!”
 • 17. t-a-ibi 2009. október 30. 18:29
  „tudásközpont, -tudáspark, egyetem?- nem dedó!

  Molnár, Borkai, Pálinkás, Szekeres, mi a közös? -egyformán hülyítenek. A nagykoalíció!
  Jövőre szavazás, kell a lóvé!
  Nagyon átvágták, a fityesz szavazókat Borkaival.
  Igaz ki gondolta volna, hogy így tud hazudni?”
 • 16. Spitfire 2009. október 30. 17:59
  „én anno ezért nem mentem ide - győriként -, mert nem ér semmit. a műszakit Pécsen, a közgázt Bp-en végeztem. ja és a legelső győri munkahelyemre többek között azért vettek fel engem, mert nem ide jártam! no comment! ja és még annyit, hogy az uniós pénzeket okosabban is fel lehetne használni, és nehogy azt higgye bárki is, hogy ami uniós pénz az nem a mi zsebünkből megy - nettó befizetők vagyunk az EU-ba....”
 • 15. hidas 2009. október 30. 17:43
  „A mai oktatásra jellemző, hogy végzős történelem szakos az egyik vetélkedőben nem tudta ki a "Haza Bölcse"! Hát itt tart az oktatás!!!”
 • 14. zsukov 2009. október 30. 15:31
  „Egyetem már magába röhely a bukott pestiek kifizetöhelye ....”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Javaslatokat várnak az elismerésre

Győr - A városi közgyűlés javaslatokat vár a kisebbségi területen végzett tartósan kiemelkedő munka… Tovább olvasom