Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Mire figyeljenek az árfolyamrögzítésnél?

A bankok nem számolnak már az első napon nagyobb rohammal, de ettől még tény: mától lehet kérni az árfolyamrögzítést. A Kisalföld segít abban, hogy mire kell figyelnie annak, aki él a 180 forintos frankrögzítéssel, s mennyibe kerül majd a szerződésmódosítás.

A Pénzcentrum segítségével íme a legfontosabb tudnivalók: a banknál írásban kell kezdeményezni az árfolyamrögzítést. Ezt követően a pénzintézet az igényeket megvizsgálja, és amennyiben a törvényi feltételeknek megfelel az ügylet, szerződéskötés következik, majd közjegyző előtt egyoldalú tartozáselismerő nyilatkozatot kell tenni.
A közjegyzői okiratba foglalt, tartozáselismerő nyilatkozat banknak való átadását követően legkorábban a második törlesztés számolható rögzített árfolyammal. Így az ügyfél, aki augusztus végén (vagy éppen ma) nyújtja be a nyilatkozatot, a második esedékesség napján, azaz csak októberben törleszthet fix árfolyamon.

Szükséges dokumentumok: személyazonosító dokumentum, mely lehet személyi igazolvány, útlevél vagy plasztikjogosítvány. Igénylőlap (eredetiben) az ügylet valamennyi szereplője által aláírva. Ha az adós és a fedezetül szolgáló ingatlan tulajdonosa különböző személy, úgy szükséges az ingatlan tulajdonosának írásbeli hozzájárulása a rögzített árfolyamon való törlesztési programba való belépéshez.

Amennyiben az eredeti devizakölcsön fedezetéül szolgáló lakóingatlant több pénzügyi intézmény által alapított jelzálogjog is terheli, minden intézménytől igazolás szükséges arra vonatkozóan, hogy az e zálogjog által biztosított valamennyi követelés egyikének tekintetében sem áll fenn 90 napot meghaladó késedelem.

Költségek: a közjegyzői okirat díja várhatóan 10 és 20 ezer forint közötti összeg lesz. Olcsóbb, ha a közjegyző irodájában, és drágább, ha a szerződés bankban készül. A bank különdíjat nem számolhat ezért fel.S ami még fontos kérdés: ki nem kérheti az árfolyamrögzítést? A rögzített árfolyam alkalmazási időszaka alatt a hiteladós nem állhat fizetéskönnyítő program hatálya alatt. Így azok, akik valamilyen banki könnyítést kaptak, és az a következő 3 évben is fennáll, nem kérhetik az árfolyamrögzítést.

Nem kérhetik még a válság előtt 30 millió forintnál nagyobb értékű ingatlant vásárlók, a 90 napnál nagyobb késedelemmel rendelkezők és a fizetéskönnyítéssel rendelkezők.

Végső tanácsként pedig fogadják el: amennyiben a rögzített árfolyam mellett döntenek, ne felejtsék el mérlegelni annak jövőbeni költségeit. Egy magas szinten beragadó frank nagy tartozásnövekedést okozhat, s ezt kamatostul kell visszafizetni.

Kitétel: a rögzített árfolyam alkalmazási időszaka alatt a hiteladós nem állhat fizetéskönnyítő program hatálya alatt.


Marad a garancia.
Augusztus végére feláll a Nemzeti Eszközkezelő és nem változik a 15 százalékos árfolyam-különbözeti garancia mértéke – mondta tegnap Kovács Zoltán, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár.

Ez utóbbi azt jelenti, hogy a havi törlesztőrészletek 2015-től sem haladhatják meg 15 százaléknál nagyobb mértékben az árfolyamrögzítés idején fizetett összeget.

Ha az árfolyameltérés ennél nagyobb, akkor a törlesztés futamidejét kell megnövelni.


Olvasóink írták

 • 5. drlara 2011. augusztus 14. 18:29
  „Tisztelt Bajba jutottak!

  Ebbe nemszabad belemenni, ez nem segítség, hanem aljas visszaélés, és kihasználása a kormánynak, banknak, és a bajbajutottak vagyonának megszerzése bármi áron!
  Más dolog az, hogy miért is jutott el valaki eddig, miért nem mérte fel helyzetét, és miért olyan sürgős minden piti gond, pénzhiány miatt futni a bankhoz, akinek nem egyezik az érdeke a bajbajutottéval!, ezt tessék megjegyezni!!!!!

  Ne csak a mába, a mostanba kell gondolkodni, hanem higgadtan, megfontoltan már akkor be kell húzni a kéziféket, amikor a távolban a láthatáron van a "várható" gond! Magyartnak azt is meg kell tanulnia, hogy ne legyen türelmetlen, ne akarjoon mindent egyszerre bármi áron, mert ez az út ide vezet!

  Bankok, és a kormány aljas, mert stresszelt, kiszolgáltatott embereket kihasználja, és ha valaki most ezt a rögzített árfolyamot igénybe veszi, annak tudnia kell, hogy az idő húzása csak a szenvedést hosszabítja meg, ami életekbe kerülhet!
  Ha most nincsen munkahely, akkor x év múlva lesz?????? Ha most alig áll valaki a lábán, szellemileg, idegileg, anyagilag leépül, akkor x év múlva nem lesz gondja?
  Ha valaki életében nem tanult meg spórolni, beosztani, lemondani dolgokról, és előre spórolni valamilyen cél elérése érdekében, EDDIG áldozatot nem hozott, akkor most meg fog tudni tanulni?
  SEGÍTŐ TANÁCSAIM:

  Véleményem az, hogy kis közösségeket kell kialakítani, akik megbíznak egymásban, és még akkor is, ha ez a közös probléma hozza össze őket, egymáson segíteniük kell, hogy ne ússzon el a lakás a maffiózok kezébe, mert a hiénák, vércsék már sorakoznak! MINDENKI MAGA VEGYE SORSÁT A KEZÉBE!

  Sok módon lehet segíteni egymásnak. Ma nekem, holnap neked alapon! Lehet kinőtt gyermekruhákat cserélni, egy helyen megfőzni, szétosztani. Egy helyen felügyelni a gyerekekre, hogy akinek van munkája, tudjon menni, és igy tovább! Minden fillért meg kell fogni! Nyilván, akinek a cigaretta, naponta ital, esetleg fodrász, műköröm az első, az vessen magára!
  Sok lehetőség van a rezsi megtakarításnál is. Lehet világosban nappal is dolgozni, meg késő este lámpánál.
  Gáz esetében:
  Lehet égetni a gázlángot , a pipát, gyújtólángot, ki hogy ismeri egész nap(ami megfelel napi 1 köbméter gázfogyasztásnak!) és lehet csak addig égve hagyni, amig melegvizet veszünk, vagy főzünk! Napi 1 köbméter, számolj utána!
  Villany esetében:
  minden konnektorból a dugót ki kell húzni, (tv, rádió, számítógép...stb) a voillany akkor is fogy, ha nem használjuk pl. a lámpát, de a fali konnektorba be van dugva! ) Rengeteg pénzt jelent megspórolásban!
  Víz esetében:
  Folyó csapok, Wc, napi több köbméter viz pazarlást jelent, amit fel sem használtak, mégis ki kell fizetni!
  Víz felhasználásnál érdemes összegyüjteni a gyümölcs, zöldség, kézmosás vizeit egy vödörbe, és lehet locsolni vele, de wc-t leönteni is! Tussoláshoz is kevesebb víz kell, és folyó vizben is lehet mosogatni, csak nem mindegy mennyiért!!!!!
  Szemét ügy!
  Jólenne, ha mindenki megtanulná, hogy van szelektiv hulladékgyüjtő!!!! Ne a kényelem diktálja a pénzünket, mert ennek igénybevérteléhez mindenkinek magának kell tennie! TEHÁT TESSÉG SZELEKTÁLNI, ÉS ELVINNI A SZELEKTIV HULLADÉKGYŰJTŐBE! Ne restelljünk szólni egymásnak, és felhívni a figyelmét, mert ezt is nekünk kell kifizetni, ha nem viszik el a szelektiv gyűjtóbe!
  Sok dolgot tudnék még mondani, ami szintén egyéb lehetőséget jelent takarékosság szempontjából:
  - lakóközösségek gyüjthetnék egy helyen a fém , és műanyag palackokat, hisz a Tescoba beveszik, fémpalack darabja 2 Ft! Műanyagé pedig 1 Ft, ha jól tudom. EZ IS EGY LEHETŐSÉG, és nem kevést pénzt jelent, főleg, ha nem egyenként futnak el bevinni, leadni, hanem összafogva egy kocsival.
  Lehet, hogy nevetségesnek tünik egyeseknek az általam felsorolt spórolás, megtakarítás, de ha valaki bajba van, akkor már nemszabad kétekelkednie, mert arról már rég lekésett, és lássa következményeit...
  Végre meg kell tanulni felelősséget vállani magunkárt, gyermekeinkért, és kialakítani egy rangsort életünkben, ami baj esetén a szintentartásig eljuthasson, mert ha egyszer megindul a szekér lejtőn lefelé, akkor már nagy baj van!
  Ha segítségemet, tanácsaimat csak páran megfogadják, már érdemes volt megosztanom! Minden bajbajutott jegyezze meg, hogy a rögzitett ráfolyam nem segítség, hanem annál rosszabb, mint ahol most vannak, mégha lil ködöt festenek szemek elé, akkor sem változik véleményem! MINDENKI MÉRJE FEL LEHETŐSÉGEIT, ÉS MEGBÍZHATÓ EMBEREKKEL ÖSSZEFOGVA OLDJÁK MEG PROBLÉMÁJUKAT, MERT EZ A SEGÍTSÉG, AMIT AJÁNLANAK, AZ NEM SEGÍTSÉG!”
 • 4. Lone_wolf.. 2011. augusztus 13. 13:25
  „Gyújtsuk fel...”
 • 3. tradermike 2011. augusztus 13. 13:02
  „Elmagyarázná nekem valaki, hogy ebben az esetben miért szükséges a közjegyzői eljárás (további díjak fejében)? Miért kell egy adósnak ismét elismernie, hogy tartozik - éppen annyival amennyi után most is havonta törleszt? Az eredeti szereződésében nincsen benne, vagy mi? Komolyan kérdezem, aki tudja, kérem írja meg!”
 • 2. H.Gabi 2011. augusztus 12. 22:27
  „moderálva> ez nem könnyítés....ez uzsorakamat:()”
 • 1. igor07 2011. augusztus 12. 14:07
  „Kacsa az egész!!! Most voltam benn egy" Magyar" bankba sem a fészekrakó program (pedig azt családos emberek vették fel és abból van több mint a fele), sem a szabadfelhasználású hitere, aki több mint 3 hónappal el van maradva annak meg főleg nincs segitség! Kérdezném hogy ezt a tv -be, rádióba, miért nem mondták!! KINEK VAN???????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem jártak vagy késtek a pesti vonatok

Álltak, majd késtek a vonatok csütörtökön Budapest és Győr között egy tartálykocsi szivárgása miatt. Tovább olvasom