Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 22°C | 32°C Még több cikk.

Mintaprojekt öt házgyári épületben

Győr - Kísérleti jelleggel öt győri házgyári épület több mint kétszáz lakásában átalakítják a fűtési rendszert, saját hőközpontot építenek ki jelentős önkormányzati támogatással.
Az energiaárak növekedése miatt (is) egyre nagyobb és sürgetőbb az igény a házgyári épületek már elavult fűtési rendszerének korszerűsítésére. Kísérleti jelleggel, mint lapunkban már korábban beszámoltunk róla (Kisalföld, június 11. és június 15.), öt épület összesen 222 lakásában átalakítják a fűtési módozatot. A lakásokban elvégzik az egycsöves rendszerű radiátorok átkötését úgy, hogy a fűtőtestek elzárhatók legyenek, illetve felszerelik rájuk a költségmegosztó termosztatikus szelepeket. Ezek segítségével lényegében szabályozható a lakások hőmérséklete. Ha túl meleg van, nem kell az utcára ereszteni az energiát, illetve a költségmegosztók révén jelentős megtakarítás is lehetséges a fűtési számlából. Ezenfelül az épületek önálló hőközpontot is kapnak, s a „saját elszámolás" szintén megtakarítást eredményezhet az arra figyelő lakóközösségnek. A szóban forgó épületek (a Török I., a Lepke, a Szabolcska és a Földes Gábor utcában) a fűtési energiát természetesen továbbra is a Győrhőtől veszik, de úgymond saját gazdálkodásuk szerint.

Egy ilyen munkában már jó referenciákkal rendelkező budapesti cég vállalta az átalakításokat. A költség, mint írtuk, a lakás méretétől függően 260–310 ezer forint között lesz, ám ennek egyharmadát az önkormányzat vállalja. A lakóknak így havonta 1200–1700 forintot kell fizetniük, öt évig tartó részletekben. Az átalakításból adódó fűtésidíj-megtakarítás (másutt már működő tapasztalatok szerint) legalább 30 százalékos, de lehet ennél több is.

Az energiaárak emelkedését nézve érdemes a lakóközösségeknek az épületek falszigetelésén túl az ilyen, valóban eredményes megoldásokon gondolkodniuk. Akkor is, ha az átépítés a munkák természete miatt némi kellemetlenségeket okoz a lakásokban.

Friss információnk szerint a kivitelező és a vele szerződésben álló alvállalkozók már „indulásra készen" állnak, a technikai részletek, ütemezések tisztázottak. Mivel azonban a kísérletben részt vevő épületekben, mint említettük, az önkormányzat a költségek harmadát vállalja, ezt is szerződésben kell rögzíteni a lakókkal. Lapunk úgy tudja, a szerződéseket az érintettek a héten kapják meg, s aztán azonnal indulhat a munka. A fűtési idény kezdetéig, szeptember közepéig el kell készülni mindennel, a kivitelezőkre tehát gyakorlatilag egy jó hónap feszített ütemű munka vár. (A kísérletet lapunkban továbbra is figyelemmel kísérjük.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Játszótérhez szabvány szerint nem jár kerítés

Tisztelt Illetékesek! Nem értem, hogy Győr-Ménfőcsanak, ha EU-szabvány szerint építette a… Tovább olvasom