Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Mindent észrevesz az önkéntes közjárőr

Már a hangjáról felismerik a hivatalnokok Emresz Györgyöt, aki szinte egész nap járja Győrt.
Már a hangjáról felismerik a hivatalnokok Emresz Györgyöt, aki szinte egész nap járja Győrt, s jelenti, ha valahol szabálytalanságot lát. Szól a kitört KRESZ-táblák, a parlagfüves telkek, balesetveszélyes építkezések miatt.

Rokkantnyugdíjasként azt javasolta orvosa az 57 éves győri férfinak, hogy gyalogoljon, biciklizzen minél többet. Hogy összekösse a kellemeset a hasznossal, mindezt nyitott szemmel teszi, mint mondja, nemcsak néz, de lát is. Főleg azt, ami szabálytalan, veszélyes, vagy egyszerűen csak dühítő a győriek számára: észreveszi, ha nem működnek a térfigyelő kamerák, ha nyakig ér a parlagfű egy elhagyott telken, ha napokig hever a kitört KRESZ-tábla az út mellett, rajtakapja a zugszemetelőket. Igaz, jegyzi meg keserűen, erre mindre van jól fizetett ember a hivataloknál...

Nem csak panaszkodik

„ Látta itt az utca sarkán az építkezést? Látott kerítést? Ugye, hogy nem? Így balesetveszélyes, alig tudnak elmenni a gyalogosok..." – hívja fel a figyelmemet legújabb „felfedezésére". S nemcsak észreveszi a visszásságokat, hanem tesz is a megoldásért: fényképezőgépével pontosan dokumentálja, majd az illetékes hivatalban vagy hatóságnál be is jelenti a látottakat. Azt mondja, enélkül senki nem várhatja, hogy megoldódjanak a problémák.

– Nem csak én látom ezeket a dolgokat, csak éppen én teszek is valamit, nemcsak panaszkodom, mint a többség. Nem értem az embereket, a közömbösségüket. Én részt veszek minden közmeghallgatáson, lakossági fórumon – már a tanácsülésekre is bejártam annak idején –, de kérdem, hol vannak olyankor a háborgók, az SMS-eket írogatók, amikor tényleg tehetnének valamit? – teszi fel a kérdést a férfi. Hogy honnan ered ez a felelősségtudat, maga sem tudja; egy biztos, már gyerekként kérte az illetékeseket, tisztítsák ki a Baross híd vízelnyelőit, mert tönkremegy a híd...

A slágertéma

Most a parlagfű a „slágertéma" Emresz úrnál, ismeri az összes gazos területet a városban, legutóbb Bácsáról és Marcalvárosból írt az önkormányzatnak, ahol már jól ismerik. Akárcsak a rendőrségnél, ott már a hangjáról megismerik a telefonban, hiszen minden másnap van közlendője a rend őreinek. „Egy szabálytalanul parkoló autó miatt nem zaklatom őket, de amikor pofátlanul áll a kocsisor a megállni tilos tábla alatt, megeresztek egy telefont."

Néha köszönet nélkül

A hivatalnokok hol segítenek, hol nem, attól függ, ki ül az íróasztal másik oldalán. Van, ahol kedvesen fogadják, de előfordult, hogy hiába fényképezte le és jelentette be, hogy egy lakópark építésénél olajjal szennyezik a talajt, a hatóság – bár megvizsgálta a helyszínt, csak éppen nem ott, ahol megjelölte –, nemhogy rendreutasította, de még azt is kilátásba helyezték, hogy neki kell megfizetnie a vizsgálat költségét...
Annak azért örül Emresz úr, hogy önként vállalt küldetése nyomán történnek változások, s ha egy kicsit is hozzátehet a városkép jobbításához.
– Nem vagyok senkinek az ellensége, amit teszek, jobbító szándékkal teszem. Sajnos azonban egymagam kevés vagyok. Észre kellene venni, hogy nem elég, ha elvárásaink vannak, tennünk is kell saját magunkért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Engedetlenség jön?

Péntek éjjel ismét félpályás útlezárással hívták fel a figyelmet – a Jancsifaluért Egyesület… Tovább olvasom