Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Mindenkinek jár a nyári szabadság

Tart a nyaralási főszezon: aki teheti, pihenni megy. De mire számítsunk akkor, ha az orvosok is szabadságot kérnek, vagy szünet van a bíróságokon?


Kevesebb a beteg, kevesebb a műtét

Prof. dr. Oláh Attila, a Petz Aladár megyei kórház orvos igazgatója érdeklődésünkre elmondta, hogy a júliusi-augusztusi szabadságolásokat szinte észre sem veszi a lakosság, hiszen folyamatos az ellátás. Azokat az orvosokat, akik az egyik hónapban elmennek, kollégáik helyettesítik, majd pedig fordul a kör.

Bizonyos műtétekből ilyenkor általában kevesebbet végeznek, de betegből is kevesebb akad. Mindenki a jól megérdemelt szabadságát tölti, s ha nem életbevágóan fontos, akkor nyáron senki sem szereti magát megműttetni.

- A sürgős esetek természetesen nem tűrnek halasztást. Az ügyeleti létszámon sem változtatunk. Azoknak a kollégáknak, akik most dolgoznak, helyettesítenek, kicsit több a feladatuk, de a következő hónapban ők mehetnek szabadságra - mondta az igazgató.

Nyári szünet a bíróságon

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) idén is elrendelte minden bíróságra vonatkozóan a nyári törvénykezési szünetet. Ez évben július 16-tól augusztus 19-ig tart ez az időszak.

A törvénykezési szünet július 16-tól augusztus 19-ig.
 Törvénykezési szünet július 16-tól augusztus 19-ig.

Dr. Takács József, a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság elnöke portálunknak elmondta, hogy ilyenkor a bírósági dolgozók többségének ki kell vennie szabadságát, tárgyalásmentesen zajlanak ezek a hetek.

- Ugyanakkor ügyeleti rendszerünk működik, s a soron kívüli ügyek is tárgyalásra kerülnek. Ezek elsősorban a büntetőjogi, polgári, közigazgatási perek. Egyes esetekben a jogszabályok döntenek arról, hogy a szünet alatt is sor kerül-e ítélethozatalra, így például ha valakinek letelik az előzetes letartóztatási ideje, akkor feltétlenül - mondta az elnök. 

Arra a kérdésünkre, hogy jónak tartja-e ezt a rendszert, így válaszolt:

- Igen, és költséghatékonynak is. Az ügyfelek is ilyenkor töltik szabadságukat, s a szünettel elkerüljük azt, hogy feleslegesen írjunk ki tárgyalásokat.

Panasz nem érkezett a lakosság részéről, a Győr Városi Bíróságon is azt az információt kaptuk, hogy a törvénykezési szünetben az ügyfélfogadás működik, igaz, a kettő helyett most egy bírósági fogalmazóval, heti egy alkalommal.

A Győri Okmányirodában is kiadják a dolgozók nyári szabadságát, ám az ügyintézést ez semmilyen formában nem befolyásolja, sőt az ETO parkban hétvégén, este 7-ig nyitva van a hivatal nyáron is.


A bevásárlóközpontokban nincs uborkaszezon

A győri Királyszék úti Tescoban ottjártunkor nem kígyóztak hosszú sorok a kasszáknál. Egy pénztárosnő elmondta, ő már decemberben leadta a vezetőségnek, hogy mikorra tervezi szabadságát. A pontos egyeztetések miatt így nem kell fennakadásokra számítani a vásárlóknak a fizetésnél. Ráadásul a nyári időszakban sok diák is besegít a munkába.

Farkas Lilla, aki az Árkádban dolgozik, úgy tapasztalja, náluk a július a csúcsszezon. Főként szombaton lehet nagy tömegre számítani, így eszükbe sem jut, hogy ilyenkor vegyenek ki szabadságot. Sőt, a tulajdonosok beugrósokat is foglalkoztatnak a mozgalmas időszakokban. Elmondása szerint külön pozitívum: ha több vásárló van bent egy üzletben, akkor még többen térnek be folyamatosan: a ˝tömeg˝ vonzerőt jelent.

Olvasóink írták

 • 7. miracle 2010. július 24. 19:43
  „egysoproni
  Akárhogy is van, nemhogy műtétekre, egyszerű vagy nem annyira egyszerű vizsgálatokra is hónapokat kell várni. És gondolom nem csak műteni szoktak. Ezután olyat lenyilatkozni, hogy abszolute semmi probléma nincs, ha valaki egyben 1 hónapot kivesz (hej de szívesen kivennék én is 4 hetet egyben), mert úgyse megy a kutya se a kórházakba, meg ráér hónapokat várni, enyhén szólva olaj a tűzre.
  Bíróság detto, gondolom ott nincs napi "kvóta". Ráadásul náluk teszetoszább, körülményesebb társaság nincs is, a legegyszerűbb tyúkpert is 5 évig húzzák ( 1 tárgyalás/fél év csigatempóban) és akkor még kollektíve mind (!) elvonulnak szintén 5 hétre! Külön szokott tetszeni - tán ők is érzik, hogy elég feltűnően hosszú - hogy a közleményben újfent aug 19-et írnak a végére (évek óta), pedig aki ránéz a naptárra az tudja, hogy jó lesz az aug 22-nek is.”
 • 6. buggyant 2010. július 24. 17:12
  „Mi felváltva megyünk szabadságra. Szép is volna ha szolgáltatóknál bezárna a bolt. Nem lenne nyáron víz-villany-gáz-stb”
 • 5. Mankapunka 2010. július 24. 16:13
  „Nekünk már csak évente egy tárgyalásunk van,és ez így megy már 3 éve,tökmindegy mikor van nyári szünet.”
 • 4. egysoproni_ 2010. július 24. 15:58
  „1. miracle!
  Szabadságolások nélkül ssem kerülsz be nagyon sok helyre pár napon vagy héten belűl! Tudod, sajnos meg van szabva, hogy 1 nap mennyi beteget láthatnak el. Ha a megadott létszámon felűl látnak el betegeket akkor azt a TB már nem finanszírozza! Én mint egészségügyi dolgozó sem nagyon kapok előbb időpontot!”
 • 3. egysoproni_ 2010. július 24. 15:58
  „1. miracle!
  Szabadságolások nélkül ssem kerülsz be nagyon sok helyre pár napon vagy héten belűl! Tudod, sajnos meg van szabva, hogy 1 nap mennyi beteget láthatnak el. Ha a megadott létszámon felűl látnak el betegeket akkor azt a TB már nem finanszírozza! Én mint egészségügyi dolgozó sem nagyon kapok előbb időpontot!”
 • 2. buggyant 2010. július 24. 12:41
  „járni jár, csak nem jut.”
 • 1. miracle 2010. július 24. 10:52
  „Persze.
  Párbeszéd a kórházban:
  - Mikorra tudnak időpontot adni?
  - X doktor úr szeptember vége, Y október?
  - Előbb nincs?
  - Nincs. Szabadság.
  A felesleges tárgyalásokról meg annyit, hogy években mérhető a lemaradás, nem us hónapokban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ideiglenesen parkoló lesz a gabonatábla helyén

Legkésőbb hétfőre megoldódik az ikrényiek gondja, nem kell többet hazafelé tartva autóikkal a… Tovább olvasom