Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

Minden élmény fájdalomcsillapító

Győr–Varsó - Hat éve győzte le a ma még halálosnak tartott kórt a győri Simon Krisztián. A ma 12 éves kiskamasz újra győzött – immár a lengyelországi Varsóban megrendezett onkoolimpián, ahonnan a magyar gyerekek a legtöbb éremmel tértek haza. Útjukat a Gyermekrák Alapítvány szponzorálta, de a karitatív szervezetek közül több is szívügyének tartja a beteg gyermekeket nevelő családok támogatását.
Nemcsak a győri, de a megyénkbeli gyógyult gyermek rákbetegeket is képviselte a Kölcsey-iskola hatodikos tanulója, akire méltán lehetnek büszkék szülei, két fiútestvére, no és az osztálytársai, hiszen Simon Krisztián futásban a második, távolugrásban pedig a harmadik helyezést hozta el az unió országainak szervezett speciális bajnokságról. Hazánk a Gyermekrák Alapítvány jóvoltából először vett részt az onkoolimpián, s elsőre a legtöbb éremmel tértek haza a gyerekek.

– Amikor a fiunk beteg lett, átértékeltem mindent, különbséget tudok tenni a valóban fontos és a nem fontos dolgok között – vélekedett Simon Zsoltné, az édesanya. – Örültünk a meghívásnak, no és annak is, hogy elkísérhettem, s állítom: nem akármilyen fogadtatásban és élményben lehetett együtt részünk.

Magyarok először az onkoolimpián: A súlyos betegségből meggyógyult gyerekeknek Varsóban rendeztek onkoolimpiát, hazánkból a 800 fiatal közül összesen 6 lány és 12 fiú utazhatott. Fotó: Szük Ödön
Magyarok először az onkoolimpián: A súlyos betegségből meggyógyult gyerekeknek Varsóban rendeztek onkoolimpiát, hazánkból a 800 fiatal közül összesen 6 lány és 12 fiú utazhatott. Fotó: Szük Ödön

A Simon családról hat éve írtunk, s arról is, hogy Krisztián gyógyulása érdekében szó szerint is kétfelé szakadt a család. Míg az apa a két másik fiút itthon nevelte, gondozta, addig Krisztián gyógyulásáért az édesanya tett meg mindent. Két évig a Kölcsey-iskola tanára járt Krisztiánhoz, a fiú magántanulóként gyűrte az akadályokat. Amikor kellett, vizsgázott, a nehezebb időszakokat zokszó nélkül viselte. Ő győzött, meggyógyult.

Hazánkban évente háromszáz gyereknél állapítanak meg rákot, s a daganatos gyerekbetegek közül ötven százalékkal többen halnak meg, mint a nyugat-európai országokban, Angliában vagy Ausztriában. Mindez nem az orvosok tudásával, a kórházak felkészültségével függ össze, sokkal inkább a pénz hiányával. Épp ezért kiemelt jelentőséggel bír minden, a Gyermekrák Alapítvány kórházaknak és családoknak juttatott támogatása, ezenfelül pedig mindaz a törődés, amely csak pénzzel nem igazán felbecsülhető. A súlyos megbetegedésben szenvedő gyermekek most is a Gyermekrák Alapítvány jóvoltából juthattak el Varsóba, de említést érdemel a Mosoly Alapítvány és a hazai Lions Klubok Szövetsége is – ők évente a párizsi Disneylandig röpítik a gyerekeket. Hasonló, úgymond „fájdalomcsillapító" programként említhetjük a 100 tehén országjárását – a speciális kiállítás bevétele legutóbb a daganatos betegségből gyógyult Bátor Tábor lakóinak nyújtott segítséget, a Csodalámpa Alapítvány pedig egy-egy különleges kívánság teljesítésével szintén az élményterápiára fókuszál. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utolsó állomás vagyunk

Győr - Győr-Moson-Sopron megyén kívül Vas, Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér, sőt, Zala megyéből is… Tovább olvasom