Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 17°C | 23°C Még több cikk.

Milyen lakáshiteleket kínálnak a bankok az ügyfeleknek most?

A kisalfold.hu két bank (OTP, MKB) megkérdezésével többek közt arra kereste a választ, hogy jelenleg melyek a legnépszerűbb lakáshitel-konstrukciók a magyar piacon, illetve a nagy svájci frank pánik idején hányan vágják hitelfelvételbe a fejszéjüket? Szavazással.

Megyénkben emelkedett, csökkent, vagy stagnál az idei esztendőben a lakáshitelt felvevő ügyfelek száma?

"A lakáshitel kihelyezések 2011 első félévében éves bázison növekedést mutatnak, amely a 2008-2009-es gazdasági sokk után a hitelfelvételi kedv óvatos emelkedését mutatja az OTP Banknál" - kezdte a kisalfold.hu-nak Szabó Judit, az OTP médiakommunikációs osztályának munkatársa.

Arra a kérdésünkre, hogy az utóbbi két évhez viszonyítva az OTP Banknál, Győr-Moson-Sopron megyében emelkedett, csökkent, vagy stagnál az idei esztendőben a lakáshitelt felvevő ügyfelek száma, azt a választ kaptuk, miszerint "a 2008-ról 2009-re a Győr-Moson-Sopron megyei lakáshitelt felvevő OTP Bank ügyfelek száma közel harmadára csökkent, majd 2010 első félévében ez a szám óvatos csökkenéssel érte el mélypontját, 2010 második felében pedig lassú emelkedésnek indult.

Az idei évben kihelyezett lakáshitelek darabszáma a megyében a 2010-es évhez képest havi szinten (ugyanazon hónapokat összehasonlítva) majdnem 50 százalékkal emelkedett, amely régiós szinten a lakáshitelezés óvatos fellendülésének jelzése lehet".


Rákóczi nem győzhet Tell Vilmos ellen! Így aztán marad az okos hitelfelvétel. Fotóillusztráció: H. Baranyai Edina.
Rákóczi nem győzhet Tell Vilmos ellen! Így aztán marad az okos hitelfelvétel. Fotóillusztráció: H. Baranyai Edina.

Milyen a népszerű hitel a nagy svájci frank pánik idején?

Az emberek többségét - különösen a családalapítás előtt álló fiatalokat - természetesen az érdekli napjainkban, hogy milyen lakáshitel-konstrukciók vezetik jelenleg a "népszerűségi listákat"?

"Az OTP Bank jelenleg csak forintban folyósít lakáshiteleket, az euró alapú hitelt csak nagyobb árfolyam kockázatot tartalmazó devizahitelek kiváltására ajánlja.

A válság kirobbanása óta az ügyfelek preferenciái is egyértelműen megváltoztak, nem csak a lakásvásárlást, de a hitelkiváltást is jellemzően forinthitelből oldják meg.

Ezért az OTP Bank a forinthitel termékeit próbálja igazítani az ügyféligényekhez különböző kiegészítő kedvezményekkel és szolgáltatásokkal: a piacon már szokásosnak tekintendő induló díj elengedési akciók mellett az adásvételi szerződéssel járó ügyvédi díjból is visszatérítést ad.


"Az OTP Bank minden hitelkérelem esetében teljes körű hitelbírálatot végez"


Különböző - a lakáshitel igénylése esetén releváns - banki termékek igénybevétele esetén 5 évig hűség kamatkedvezményeket nyújt a fizetendő kamatból.

Az OTP Bank 2010. június 14-től Full Extra lakásvásárlási hitelt nyújt, amely új vagy használt lakás vásárlása esetén egyaránt igényelhető. Ezen terméknél, tekintettel arra, hogy egy lakásvásárlás önmagában kimerítheti egy család költségvetését, az OTP Bank nem számít fel hitelkeret-beállítási jutalékot, továbbá az ingatlan adásvételi szerződés kötés ügyvédi díjának egy részét is átvállalja az ügyféltől.

A terméket OTP Lakástakarék szerződéssel kombinálva az ügyfél az egyenletes törlesztésű hitelnél még kedvezőbb törlesztő részletet érhet el. Jelenleg ezen Full Extra Lakáshitelünk a legnépszerűbb termékünk" - tudtuk meg Szabó Judittól.

Arra a felvetésünkre, hogy milyen esetekben utasítja el az OTP a hitelt kérelmezők kérvényét, azt a feleletet kaptuk, hogy "az OTP Bank minden hitelkérelem esetében teljes körű hitelbírálatot végez.

A hitelbírálat függvényében születik döntés a nyújtható hitelösszeg engedélyezhetőségéről, illetve a hitelkérelem esetleges elutasításáról".

A legtöbb magyar család 3 millió forint összegű beruházásban gondolkodik

"Minden ötödik magyar család tervez a következő 1-2 évben lakáscélú beruházásokat - derült ki a Fundamenta és a Trend-Budapest piackutató friss felméréséből.

A kutatás szerint a lakáscélú beruházást tervezők között a többség (72 százalék) legfeljebb 3 millió forint összegű beruházásban gondolkodik.
A hitelfelvétel terén óvatosság jellemzi a hazai lakosságot, hiszen csak 6,7 százalékuk tervezi hitelfelvételből megoldani lakáscélú beruházását" - tudtuk meg Tóth Attilától, az MKB Bank győri, Budai utcai fiókjának vezetőjétől.


Tóth Attila
Tóth Attila


"A fenti adatok is jól mutatják, hogy a lakosság körében is egyre jellemzőbb a felelős pénzügyi magatartás: egyértelműen csökken azok száma, akik egy lakáshitel felvétel előtt ne gondolnának át alaposan minden szempontot.

A megváltozott viszonyokhoz a pénzintézetek is igyekeznek alkalmazkodni. A legtöbb bank az ügyfelek igényeivel összhangban arra törekszik, hogy minél átláthatóbb és kiszámíthatóbb hitelkonstrukciókat kínáljon" - folytatta a győri fiók vezetője.

Mitől átlátható a hitel?

"Nálunk például ezt az átláthatóságot szolgálja az 1 éves kamatperiódusú Bubor Plusz Lakáshitel, hiszen a hitel kamatát a Bubor, vagyis a budapesti bankközi kamatláb alakítja.

Ennek a hitelfajtának az átláthatóságát az adja, hogy a `hagyományos´, változó kamatozású hitelekkel ellentétben a kamatváltozás bárki számára nyomon követhető, mivel a kamatot mozgató referenciahozam meghatározása nyilvános (az interneten, különböző újságokban elérhető), a kamatfelár pedig a teljes futamidőre fix.

A lakosság változóban lévő pénzügyi kultúrájának is köszönhető, hogy az elmúlt 1-2 évben jellemző ezeknek referenciakamathoz - mint például a Buborhoz - kötött konstrukciók elterjedése Győr-Moson-Sopron megyében is, melyek esetében a hitelkamat az adott referenciahozamból és a bank által meghatározott kamatfelárból tevődik össze" - magyarázta Tóth Attila.

"A pénzintézetek a különböző díjak elengedésével igyekeznek segíteni"

Az MKB Bank győri fiókvezetője hozzátette: "Budai utcai bankban az újonnan folyósított lakáshitelek 67 százalékban a referenciakamathoz kötött hitelek közül kerülnek ki.

A másik jól megfigyelhető tendencia a lakáshitelezés terén, hogy a pénzintézetek a különböző díjak elengedésével igyekeznek segíteni a hitelfelvételen gondolkodóknak.

Ezek az akciók jelentős mértékben csökkentik a hitelfelvétel költségeit. Tóth Attila elmondása szerint a Bubor Plusz lakáshitel esetében, 10 millió forintos hitelösszeggel számolva, ez a megtakarítás megközelíti a 200 ezer forintot.

Okostelefonok is bevethetők a lakáskeresés során!

A győri fiókvezető érdekességként azt is megemlítette, hogy manapság már az okostelefonok is bevethetők a lakáskeresés során, hiszen az Otthonkereső mobilalkalmazás segítségével a lakást keresők a készülékeiket egyfajta jegyzetfüzetként is használhatják.

Letölthetik az ingatlan.com-on kiválasztott kedvenc lakások adatait, és emellett az alkalmazás a személyes megtekintéskor is támogatja az ingatlanok felmérését, értékelését és kiválasztását.A munkaerőpiac elkezdte pörgetni a győri ingatlanpiacot

Az autóipari beruházások nyomán megjelenő munkaerő kereslet, illetve a csábító külföldi munkalehetőségek az ingatlanpiacot is megmozgatják.

Győrben nyilvánvalóan az Audi üzemének bővítése vonzza a munkaerőt, mind belföldről, mind külföldről.

A győri bérleti piac felfutása fokozatosnak tekinthető, hiszen az ingolstadti márka már évek óta jelen van Magyarországon, de az újabb 2100 főnek munkát adó fejlesztés felpörgette a piacot.

"A rövidtávon, 1-2 évre, előre gondolkozó új munkavállalók általában bérletben gondolkodnak" – mondta el Sánta László az Otthon Centrum győri franchise partnere.

A győri és Győr környéki egyre jobban megmozduló ingatlanpiaci helyzetről hamarosan bővebb írást közlünk.Olvasóink írták

 • 8. banya13 2011. augusztus 14. 14:21
  „Azt kifelejtettem ,hogy természetesen forinthitelről beszélek.
  Bevallom, én is gondolkodtam egy időben, hogy át kellene váltani frankosra, mert annak a törlesztőrészlete akkor jelentősen alacsonyabb lett volna. Szerencsére nem tettem, de több ismerősöm is van, aki igen, és most nem tudják fizetni.
  Amúgy ha nem szünteti meg 8 évig vezénylő drága kormányunk a támogatott forint alapú hitelt, akkor lehet, hogy nincs ez a helyzet. Azzal indokolták anno, hogy sokan visszaéltek vele és a sokadik házat is ebbőlépítették majd értékesítették. Csak annyit kellett volna tenni, hogy mindenki csak egyszer vehesse fel. Abban még az is jó volt, hogy volt plafon (10 millió) tehát nem lehetett elszállni, abban kellett gondolkozni ami ebbe és a saját erőbe belefért. Amikor ez megszűnt, akkor nyertek teret a devizahitelek, mert a forintos hitel megfizethetetlen lett.”
 • 7. banya13 2011. augusztus 14. 14:05
  „Tényleg sajnálnivaló, hogy az állam engedett ennyi embert belerángatni a bizonytalan valutás hitelekbe. Persze, hogy előre kell gondolkodni, de szerintem az emberek nem kaptak kellő tájékoztatást arról hogy ez milyen következményekkel járhat, vagy ha volt is szó árfolyamváltozásról azt senki nem gondolta, hogy ilyen mértékű lehet. Mi szerencsére még az államilag támogatott hitelt tudtuk felvenni. Ez legalább stabil, de így sem egyszerű. 8 év törlesztés után (20 év a futamidő) a 10-ből még mindig 8 milla a tőketartozás és a drágalátos bank havonta 14 ezret nyúl le tőlünk kezelési költség címszó alatt. És akkor a kamatról ne is beszéljünk. És ez csak egy hitel a sok közül, mekkora extra profitjuk lehet? Én sokkal többet hárítanék rájuk a bajban lévők ügyéből, jórészt ők a felelősek és iszonyatos haszonnal dolgoznak.”
 • 6. H.Gabi 2011. augusztus 13. 09:02
  „Kárognak a varjak, csak ne kerüljenek egyszer olyan helyzetbe, mint az emberek többsége, akiket rábeszéltek a frankhitelre, mert az a legerősebb és legstabilabba valuta!!!
  4 év alatt 100 ft-al lett magasabb az árfolyam, vajon miért?
  Ez már uzsora kamat, egy 15 éves, 6 milliós hitelnél, 2007-ben fizetett az ember 40-45e Ft-ot, ugyanezért fizet most 80-83eFt-ot!Frankban nem lehet rendezni a hitelt, vajon miért? Mert az úgy már nem éri meg a banknak!ENNYI!
  KÖSZÖNJÜK!”
 • 5. dorombolok 2011. augusztus 12. 19:53
  „Fél évet késett a kormány a devizahitelesek megsegítésével, emiatt családok kerültek kilátástalan helyzetbe - jelentette ki szerdán, budapesti sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője.

  FÜGGETLEN HÍRÜGYNÖKSÉG - 2009.02.04. 16:39”
 • 4. lászló8 2011. augusztus 12. 15:32
  „Vapera
  Nekem nincs lakáshitelem,de nagyon sajnálom azt akinek van! <moderálva>”
 • 3. Vapera 2011. augusztus 12. 12:09
  „Ma már nincs biztos állás, biztos csak a halál.
  Tudom, hogy a frankhitel sokkal kecsegtetőbb volt, mint a forintalapú. De!
  25-30 évre előre gondolva mi biztos? A családi háttér? Az egészség? Ugyan már! A hitelfelvételnél mindezekre gondolni kell. Mi egy kis 30 nm-es lakásban kezdtünk (hitelre), újítgattuk, szépítgettük, majd szinte duplájáért eladtuk. Utána 5 évig(!) szülőknél lakva (sokat nyelve, alkalmazkodva) spóroltunk, építkeztünk. A bank által felajánlott kölcsönt nem vettük maximálisan igénybe, mert ha "valamelyikünkkel történne valami" alapon gondolkodtunk.
  Én nem azt mondom, hogy ez jó, de ez a magyar valóság.
  Ki fogja megfizetni a sok-sok milliárd hiteltartozást? Én a magamét már megfizettem, másét nem szeretném. Sajnálom!”
 • 2. Klappantyu 2011. augusztus 12. 11:03
  „Vapera:
  Nem értek egyet a véleményével. Ugyanis 5-7 évvel ezelőtt a CHF alapú hitel volt az a hitel, aminek a törlesztőrészlete kevesebb volt, mint a forint alapúé. Pl., mikor én felvettem 5 millió forintot, akkor fizettem 40 ezer forint törlesztőt 15 évre. Ma fizetnék kb. 55-60 ezret, ha időközben nem fizettem volna ki a hitelt előre. (Szerencsére meg tudtam tenni.)
  A hitelösszeggel kapcsolatban: Azért vettem fel 5 milliót 6 évvel ezelőtt, hogy egy 50 m2-es lakást meg tudjak venni SZERKEZET KÉSZEN, nem pedig készen. A lakás akkor volt 10 millió. Szóval, én és a család állt 5 milliót és a befejezés költségét. Szóval, nem kell ahhoz teljesen extra lakást/házat venni, hogy valaki elszálljon pénzügyileg.
  A szövegéből kitűnik, hogy nem a mai fiatal korosztályhoz tartozik. Sajnos, azt kell, hogy mondjam, tényleg máshogy nem juthatnak a mai fiatalok önálló lakáshoz, csak hitel felvételével és nagyon sok szülői segítséggel.
  Az alázat és a szerénység is megvan a normálisan gondolkodó fiatalokban, csak sajnos ez nem elég. Kell egy biztos állás, egy biztos családi háttér. És végül... Egy 50 m2-es lakás pl. csanakon, ami új építésű, 210-230 ezer/m2 áron van. Az olcsóbbja... Lehet azt is mondani, hogy költözzön a fiatal panelba. Persze, ez sem rossz, rövid távon... Aki távolabbra gondolkodik, az mindenképpen új építésűt vesz, 1.5-2 millióval drágábban.
  De persze, ez csak az én véleményem...”
 • 1. Vapera 2011. augusztus 12. 09:08
  „A frankhitelesek csak azt kapták, amit megérdemeltek. Nem ismerték a közmondást a takaróról és a nyújtózkodásról, vagy a mesét a tücsökről. Pedig a K&H a tücsökmesét népszerűsítette reklámjában.
  Megszédültek attól, hogy villámgyorsan kész házhoz, lakáshoz juthatnak. Esetleg még egy autó is belefér, nehogy má´ szegény fiatal pár évig spóroljon, nélkülözzön egy kicsit, mint a mi időnkben. Tudom én, hogy változott a világ, ne lakjanak betonpadlós, vakolatlan házban, amit majd évek alatt szép lassan befejeznek. De azt a luxust amit sokan műveltek, hogy még a garázskapu is távirányítós meg a kerítés is kovácsoltvas legyen, mire beköltöznek az új házba, azt ne nekem kelljen már megfizetnem!
  Az én házam sosem lesz full extrás, úszómedencém is csak felfújható van, a garázsajtómat kézzel nyitom-csukom, de nem is fuldoklok a hitelekben.
  Nem kell letámadni ezért amit írtam, hogy "szegény fiatalok csak így juthattak házhoz/lakáshoz", mert úgy sem fogadom el.
  Kicsit több alázat, szerénység, Polgártársak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Programok: csillagkémlelés, piknikezés, táncolás – Ön mit csinálna hétvégén?

A hétvége legígéretesebb programjai a megyéből cikkünkben. Tovább olvasom