Kisalföld logö

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 12°C | 17°C Még több cikk.

Milliárdokat szemeteltünk el

Minden túlzás nélkül állíthatjuk: az utóbbi év(tizedek)ben több milliárd forintot sikerült szemetelnünk.
 A Győri Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás adatai szerint ugyanis forintra pontosan tudni lehet, melyik megyei településen mennyi pénzt áldoz várhatóan az Európai Unió az illegális szemétdombok felszámolására. Riportunkban a szemét mélyére ástunk.
 A Győri Nagytérségi Társulás jelenleg 112 települést fog össze - ezek között nem kevés Komárom-Esztergom illetve Veszprém megyei község -, s ezek közül két tucatnyi szemétben úszik, egészen pontosan huszonhárom. Például Nagyszentjánoson közel 281 millió forintra, vagy Kunszigeten több mint 179 millió forintra van szükség a rekultiváció elvégzésére. „Noha a kinyomtatott összegek minden szakmai fórumon sikerrel vették az akadályokat, szeretném leszögezni: a rekultivációs összegekről nyár végén, ősz elején születik végleges döntés" - válaszolta megkeresésünkre Hegyi Zoltán, a Győri Nagytérségi Társulás elnöke. A tét mindenesetre nem kicsi, hisz csupán a környezet rendbetételére több mint öt milliárd forint érkezhet Brüsszelből, s akkor nem is beszéltünk a fejlesztésekre szánt kilenc és fél milliárdról.


Költhetnénk hasznosabb dolgokra

Más kérdés, hogy ünneplésre nincs semmi okunk, hisz ha nem használtuk volna szemeteskukának szűkebb pátriánkat, akkor hasznosabb, gazdaságserkentő ügyekre nyilvánvalóan több jutna. S akkor meg sem említettük: a több tucatnyi hektáron meg-megbúvó illegális szemétlerakók óriási szennyezést vittek végbe a földeken.

„A mi szégyenkupacunk története még a hetvenes évek közepén kezdődött. A falu öregjei szerint az államszocializmus idején nem volt ritka, hogy a kukásautók önkényesen itt tették le a szemetünket. Megjegyzem: nem csupán a távol, a közel múltnak is akadnak bűnei: amikor építették az M1-es autópályát szintén rengeteg építési törmeléket hordtak ide. Noha évek óta sorompóval zárjuk le a területet, s földet hordatunk a szemétre, sokra nem megyünk vele. Az utóbbi évben például négyszer törték le a sorompó lakatját" - mondta a Vasárnapinak Bedő Csaba, Mosonszentmiklós polgármestere.

Az Öttevénnyel szomszédos falu 118 millió forintjánál is több kerül Rábaszentandráson az áldatlan állapotok megszüntetése. Írd és mond: a parányi rábaközi településen úgy kell 137 millió forintot a szemét rekultivációjára fordítani, hogy a telefonkönyv szerint alig valamivel több mint egy hasábot tesz ki a faluban élők száma. „A szemétdomb a néhai téglagyár agyaggödrében púpozódott fel, s gyakorlatilag a rendszerváltás óta okoz gondokat. A szanyi lomisok sok lim-lommal hozzájárultak a jelenlegi viszonyokhoz, de a környék építési vállalkozói is előszeretettel keresték fel anno. Volt arra példa, hogy szemetet kidobó embert elkaptunk itt, komoly bírságot mégsem kellett fizetnie" - hallottuk Balázs József polgármestertől, aki hozzátette: reményei szerint 2010-re megvalósul a tervezett rekultiváció Rábaszentandráson.


A kajárpéci pokolfa dombja

„Nálunk az illegális szemétlerakó az egykori homokbánya területén több mint két hektáron fekszik" - kezdte Laki György, Kajárpéc polgármestere. „A szörnyű viszonyokra leginkább a helyi népnyelvet tudom segítségül hívni: a falubeliek csak pokolfa dombjaként emlegetik a telepet. A területen sajnos veszélyes hulladékok is vannak, az pedig már-már tragikomikus momentum, hogy a szóban forgó földdarab a NATURA 2000 terület része" - említett egy tipikusan magyaros ellentmondást Laki György.

„Az biztos, hogy ameddig a törvény nem enged keményebb fellépést a szemetelőkkel szemben, addig egy helyben toporgunk. Jelenleg hiába fényképezzük le például a szeméthordókat, ha előtte nem kérünk tőlük engedélyt a felvétel elkészítésére, akkor megsértjük a személyiségi jogaikat. Ezzel a hozzáállással - uniós milliárdok ide vagy oda - húsz év múlva ugyanezekhez a körülményekhez fogunk visszajutni" - zárta szavait Kajárpéc polgármestere.


 Mi, mennyibe kerül a munkák során?

Látván ezeket az összegeket, biztos rögtön sokak arra gondolnak: „na, pár millió itt is zsebbe fog vándorolni". Hogy ez így lesz, vagy nem, jó eséllyel sohasem derül ki: az ilyen speciális munkáknál nehéz megbecsülni a piaci árakat. A Vasárnapi információ szerint nem a hulladék teljeskörű kikotrásáról van szó, hanem adott terület lefóliázásáról és betonázásról. Ezen kívül a kivitelezés során környezetvédelmi mérőeszközök szintén kerülnének a mélybe: ezek segítségével a szakemberek állandóan tiszta képet kaphatnak majd a talaj szennyezettségéről.


 

 

 

 

 

 

Olvasóink írták

 • 7. Tyutyu 2008. május 26. 21:15
  „Ezt már megszokhattuk a VILÁG "döntéshozóitól". Majd döntenek, ha éső. Csek néhány példa: HIV, magyarul aids, 20 éve nem tudtak dönteni. Globális felmelegedés. Lehet hogy már késő?? HCV, sokan bele fognak halni, pedig egy egyszerű szűrővizsgálttal csökkenteni lehetett volna a halottak és a kezelés költségeinek pénzben kifejezett számát!! Ennek a kis boygónak egy ellensége van: az EMBER, illetve az ő döntéshozóinak nagyon, de nagyon elkésett reakciói.”
 • 6. matriné 2008. május 26. 06:51
  „Majd, ha több eszed lesz, akkor megérted! Amit ugyan kétlek, hogy valaha lessz is!”
 • 5. schipperke 2008. május 25. 18:04
  „Nagyon szép bizonyítvány! És majd akkor brüsszeli pénzből talán nekiállunk a saját sz..unkat eltakarítani...Meg ha az a pénz majd tényleg arra lesz fordítva...Erre különben, merne valaki fogadást kötni?”
 • 4. cseterésmatrinéutáló 2008. május 25. 17:24
  „Mi a francnak kell 1 embernek két nickkel hozzászólni?”
 • 3. Cseter János 2008. május 25. 09:47
  „Ez országos és nem csak falusi valamint városi gond! De legfőképp a "vezetőink" gondja! Amilyen e miatt a városok külleme olyan a vezetőség értékelése is! A vállalásaikba nem csak a közpénz osztogatás tartozik, hanem a rend fenntattatása is! Követeljék meg az illetékesektől! Tegyék közzé az intézkedéseiket akár e fórumban is megtehetik! Szeretnénk azt is látni, hogy mikor szüntettetik meg az ocsmány plakátolásokat, a falfirkákat no és a szemét kezelés halasztást nem türő kivitelezését.Persdze könnyebb a kézilabdás lányokat bámulni a labda és vizkeverési meccsekt támogatni a közpénzből mint a közterületfelügyeletet bőviteni az áldatlan állapotokra költeni az biztos! Igaz Illetékesek?”
 • 2. józsi 2008. május 25. 09:32
  „Hát igen, ennek az "eldobható, egyszer felhasználható" világnak ez a velejárója. Befőttes üvegeket, valamint sok üdítős üveget nem lehet visszaváltani, a vegyestüzelésű kazánokat sok helyen a kényelmesebb gáztüzelésű váltotta fel, ezáltal amit régen a családok el tudtak égetni, ma már el kell szállítani.”
 • 1. matriné 2008. május 25. 09:27
  „Az illetékeseknek illene körűlnézni, hogy mi van a szemétben és mitől lehete a gyártási engedélyét megvonni? Természetesen a külfödről bezozás betiltani! Persze ez munkam lenne és, azt minek is tennék ,ha annélkül is meg van a gázsijuk? Persze sokkal könnyebb a szemét kezelési díjakat kiszabni azokra is, akik nem termelnek szemetet!Erre elég egy összeverbúválódott örnkormányzati kreálmány és már is "törvény ereje van" a lokósság egy részének kifosztására!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy magyar a kínai pokol tornácán

A kínai földrengésnek mára már több mint nyolcvanezer halálos áldozata van. Szerencséjének… Tovább olvasom