Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Mikortól startol a fűtési szezon Győrben? S milyen áron?

Információnk szerint az biztos, hogy október 1-től nem lesz drágább a távhő Győrben. Igaz, az cseppet sem biztos, hogy a fűtési szezon végéig kitart az árstop.

"A Győrhő a jogszabályok és közüzemi szerződések szerint az év szeptember 15. napja és a következő év május 15. napja között áll a felhasználók rendelkezésére" - mondta a kisalfold.hu-nak Milanovich László, a Győri Hőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója.

Egyelőre szépen süt a Nap

A fűtésre ebben az időszakban akkor kerül sor, ha a külső hőmérséklet napi középértéke – az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint – előreláthatólag nem haladja meg a +10 Celsius-fokot, illetőleg három egymást követő napon a +12 Celsius-fokot.

Noha ezekben a szeptember végi napokban az éjszakák már meglehetősen hűvösek – ennek megfelelően a kisebb településeken esténként már javában füstölögnek a kémények –, a nappali kellemes, őszi napsütésnek köszönhetően a napi középhőmérséklet egyelőre 2-3 fokkal meghaladja a 10-12 Celsius-fokot.

"Ettől függetlenül az eltérő fűtést (indítást, leállítást) a lakóközösség közös képviselője írásban kezdeményezheti a Győrhőnél.

Minderre akkor kerül sor, ha a hőközpontról vagy a hőközponton belül külön hőmennyiségmérővel mért fűtési hőcserélő blokkról ellátott felhasználók legalább 70 százaléka beleegyezik a radiátorok felmelegítésébe" - tudtuk meg Milanovich Lászlótól.


Bevetésre készen a győri hőszolgáltató. Fotónk illusztráció.
Bevetésre készen a győri hőszolgáltató. Fotónk illusztráció.


Kitart a fűtési szezon végéig az árstop?

Olvasóinkat a távhő elindításának (játék)szabályainál valószínűleg jobban érdekli, hogy mennyit kell az idei fűtési szezonban fizetniük a melegért?

Információnk szerint október 1-től nem kerül több pénzbe a távhő Győrben. Igaz, az cseppet sem biztos, hogy a fűtési szezon végéig kitart az árstop, ráadásul a távhő árának változása több tényezőtől függ.

A Győrhő erőműve tud kompenzálni, de...

Mint ismert, a Győrhő rendelkezik egy nyolc éve épített 18 megawatt villamos és 17,7 megawatt hőteljesítményű gázmotoros erőművel.

Az erőmű három gázmotorjának átlagos rendelkezésre állása 2009-ben 97,5 százalék volt, 132 GWh (gigawattóra) villamos energiát termelt, miközben 425.742 GJ (gigajoule) hőenergiát adott át a győri távhőrendszernek.

Az átadott hőmennyiség a társaság teljes hőtermelésének közel 30 százaléka.


A macskák sem szeretnek fázni.
A macskák sem szeretnek fázni.


Ettől függetlenül természetesen a győri hőszolgáltatónak is kell gázt beszereznie a szabadpiacon.

Azon a piacon, ahol elemzők szerint a kőolaj ármozgása miatt a jelenlegi dollárárfolyamon számolva januárra 20-40 százalékos emelési kényszer lesz a rendszerben.


Adósok: 13 ezer felszólító levél

A Győrhő 13 ezer felszólító levelet küldött ki díjhátralékot felhalmozó fogyasztóknak 2009-ben, valamint egy külső céget igénybe véve több mint 3200 adóstól kísérelte meg a díjbehajtást.

Emellett 1598 esetben nyújtott be fizetési meghagyást, amiből 568-szor végrehajtási eljárást is kellett kezdeményeznie tavaly.


Okos mérés: a tanulmánykészítők számítása szerint 100 milliárd forint hasznot hozna országosan

"Az okos mérés 2014-től lenne kiépíthető Magyarországon, lehetővé téve a fogyasztó számára azt, hogy a legolcsóbb energiát a leghatékonyabban használja fel, ugyanakkor megtakarítást hozva az iparág szereplőinek is" – vélik a Force Motrice Zrt. és az A.T. Kearney Ges. m.b.H. közösen készített tanulmányának szerzői.

A tanulmány a Magyar Energia Hivatal és a Világbank megbízásából készült, azért, hogy megvizsgálja az okos mérés magyarországi bevezetésének lehetőségeit és feltételeit, ehhez javasoljon szükséges jogszabályi változtatásokat.

Az okos mérők lehetővé teszik azt, hogy a fogyasztók a jelenleginél sokkal pontosabb és gyakoribb információt kapjanak energiafogyasztásuk alakulásáról. Segítségével lehetővé válik, hogy az energia felhasználására vonatkozó adatokat összegyűjtsék és energiafogyasztó készülékeiket energiatakarékosan üzemeltessék.

A mérőkészülékek képesek többek között a tarifák és tarifaidőszakok folyamatos figyelemmel kísérésére, elősegítve ezzel azt, hogy a háztartási eszközöket akkor üzemeltessék, amikor a legkedvezőbb áron áll rendelkezésre az energia.

A tanulmány az okos mérési rendszerek üzemeltetésére a közüzemi szolgáltatóktól, tehát áram-, gáz- és távhőszolgáltatóktól független, úgynevezett területi okos mérési adatgyűjtő és szolgáltató vállalatok alapítását és versenyeztetését tartaná jónak az energiahatóság felügyelete alatt.

A tanulmánykészítők számítása szerint a bevezetés nemzetgazdasági szinten mintegy 100 milliárd forint hasznot hozna, mivel a várható energiamegtakarítás révén a háztartások mintegy 115 milliárd forintot nyernének vele, míg a környezeti haszon értéke meghaladná az 50 milliárd forintot.  

Olvasóink írták

 • 13. AHA 2010. szeptember 24. 14:14
  „Goy
  Az még januárban lement.Nem vetted észre?”
 • 12. szocdem 2010. szeptember 24. 13:51
  „112.

  A távhőt meg a vízet önkoris cégek szolgáltatják. Azért szeret a Fidesz az önkorikat bekebelezni, mert ott van a legtöbb bevétel...

  Hogy kinek a zsebébe megy?? Lehet találgatni, bár nem hiszem hogy sokat kellene....”
 • 11. Goy 2010. szeptember 24. 13:31
  „"Információnk szerint az biztos, hogy október 1-től nem lesz drágább a távhő Győrben. Igaz, az cseppet sem biztos, hogy a fűtési szezon végéig kitart az árstop." -------az áfa nem ment le 25ről -5%ra???? Kinél landol ez a zsé???”
 • 10. Edem85 2010. szeptember 24. 09:56
  „fel kéne öltözni!!! Nem egy szál bajuszbaj otthon lenni!!! Amúgy meg egy kis hideg a pároknak is jót tenne ha egy pléd alatt összebújva néznek egy filmet vagy amit a tv épp ad...”
 • 9. piteam 2010. szeptember 24. 09:15
  „2014-ig mit csinálnak ? Magyar mentalitás !”
 • 8. AHA 2010. szeptember 23. 22:07
  „23 fok van ebben a pillanatban a lakásban! Milyen fűtést akartok még?
  Ennyi erővel akkor nyáron is fűthetnének.”
 • 7. nane 2010. szeptember 23. 22:02
  „Én fizetek rendesen ,és a hidegben fázni szoktam hát ez az én nagy hibám.Azért azt szeretném hogy egyéni szaályozható fűtés legyen.Vajh a hőszolg. miért berzenkedik ez ellen,tán csak nem kevesebb lesz a haszon?ja és szeretnék még korszerű szigetelést a házra .(kifizetném)”
 • 6. Lakattkarolyamapparat 2010. szeptember 23. 20:46
  „Mondjuk arra nem is gondoltak, hogy ha olcsóbb lenne a távfűtés, többen befizetnék. Ad 2, újra kéne értelmezni a SZOLGÁLTATOK szót, mert jó lenne ha a régi szemléletet felváltaná az új. Esetleg abba is bele kellene gondolni, hogy sok a kisgyermekes család, és jó lenne estére egy kis meleg. A 4 évszak megszűnt, tehát akkor fűtsön automatikusan, amikor szükség van rá. Szolgáltató, tehát nem értem miért kell írásban, Mekka felé fordulva leborulva kérvényezni a meleget, amiért eddig is horror árat kértek. Az ár természetesen az éjszakai általános fűtésmegvonást is tartalmazza, amit szintén megfizetünk. Tehát amikor ottkint 35 fok meleg van, én az 53 négyzetméter FŰTÉSÉRT is vastagon fizetek, nyáron is.”
 • 5. Pötyike0107 2010. szeptember 23. 20:09
  „Szerintem az lenne a legjobb ha mindenki saját maga döntethetné el mikor akar fűteni! Az lenne a legjobb ha egyéni fűtés lenne, mert ahol kisgyerek van ott igen is hideg van már ilyenkor a lakásban! Nekik jó lenne ha már most is fűtenének, de persze ez nem tetszene mindenkinek! Valamint azt is kellene szabályozni, hogy ha nincs olyan hideg még október elején akkor se azonnal ezerrel fűtsenek! Jó lenne ha mindenki saját maga szabályozná!”
 • 4. 01010 2010. szeptember 23. 13:16
  „sajnos AHA igazad van
  nálunk az "fázik "legjobban és elégefettlen aki egész fütés szezonban a közösheyiségek ablakait állandóan kinyitogatja :(”
 • 3. Gab2000 2010. szeptember 23. 11:14
  „AHA

  teljesen egyetértek veled.”
 • 2. AHA 2010. szeptember 23. 10:19
  „nane 2010.09.23. 08:42
  Nem dátum szerint fűtenek.Hőmérséklet és igény szerint.Még jó,hogy eddig nem kezdtek el fűteni.
  Azok verik magukat általában a legjobban akik nem fizetnek. (ez már nem neked szól)!”
 • 1. nane 2010. szeptember 23. 08:42
  „Jó lenne ha akkor fűtenének amikor hideg van.Nem dátum szerint.Hidegben fűt,melegben nem. Ez olyan bonyolult?És mi van a rendelkezésre állásal?Azthiszem azt fizetem .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Einstein utódját keresik Győrben - Ezernyi tudóspalánta a Széchenyi István Egyetemen

"Nem vagyok különösebben tehetséges, csak szenvedélyesen kíváncsi" – vallotta magáról a világ… Tovább olvasom