Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Miért füstöl a lerombolt olajgyár kéménye Győrben? Fotók, videó

Az utóbbi hónapokban két Olvasónktól is kaptunk felvételeket, miszerint füstöl a rég bezárt, egykori olajgyár kéménye. Kiderült, nem káprázott Tudósítóink szeme, s nem is számítógépes montázsról van szó.
"Vasárnap este nyolc órakor a volt olajgyár felé közeledve, rövid pillanatra azt hittem, hogy újraindult a termelés" - kezdte május végén Tudósítónk.

"A kéményből ismét füst szállt fel. Mire a közelbe értünk, már csak alig `pipált´, de azért még jól látható amint a füst felszáll a magányosan meredő kéményből" - zárta szavait Olvasónk.

A napokban ismételten fotót kaptunk Olvasónktól, melyen újra füstölög a mementónak megőrzött kémény.


Fotó: Tudósító.
Fotó: Tudósító.


A kisalfold.hu munkatársai a helyszínen meggyőződtek arról, hogy nem túlságosan prózai, sokkal inkább a rögvalósághoz közel álló oka van a fel-felszálló füstnek: a több mint 30 méter magas kémény alsó részébe hajléktalanok fészkelik be magukat.

Erre utalnak ruhadarabok, evőeszközök, eldobott üvegek, konzervdobozok, illetve a tűzhelyen égett fadarabokat is találtunk.


Videó: Cseh Róbert.Négy éve még 12 milliárdos fejlesztésról volt szó

Maga a terület rendkívül gondozatlan: a füvet és gyomnövényeket nem kaszálják.

A 2007-es bontást követően az egykori gyárterület legfontosabb funkciójának az tűnik, hogy egyesek szeméttelepnek használják, s hűtőktől kezdve porszívókon át széttört görkorcsolyákig gyakorlatilag mindent kiszórnak itt.

Holott 2008 nyarán egy befektetői kör 12 milliárd forintból Győr-Sziget új városközpontját "álmodta" ide: többek közt kultúrpalotát, szállodát, irodaházakat és lakásokat terveztek ide építeni.


Fotók: Cseh Róbert.

Az offshore cégek rossz híre megtorpedózta a befektetést

Csakhogy a befektetők két Seychelle-szigeteki offshore cég is feltűnt, mire Borkai Zsolt kijelentette: "csak átlátható és ellenőrizhető feltételekkel felálló cég jöhet számításba, offshore cégről szó sem lehet".

Mindez meg is valósult (mint tudjuk, Magyarországon a kétes üzletek szinonimáját jelentik offshore cégek, s ez az olajgyár képében kétségkívül nem árnyékolta be a Városházát), igaz, a patinás üzem helyére álmodott grandiózus tervek gyakorlatilag elhaltak.

Komoly befektető jelenleg nem érdeklődik a terület iránt

A kisalfold.hu információi szerint jelenleg komoly befektető nem érdeklődik a terület iránt.

Érdekesség egyébként, hogy a szétvert, egykori gyárterületet felettébb szerényen is hirdetik: egyetlen molinó látható a kéményen.

Azon a kéményen, mely méltóságteljesen hirdeti Győr régi iparát, s erről néha füst képében jelet is ad.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. Oreg35 2012. augusztus 05. 11:37
  „21. Mankapunka
  Úgy látszik neked a templomba járókkal van a legnagyobb bajod! Írásaid egyre szánalmasabbak. Neked mindenhez feltétlenül hozzá kell szólnod? Fordulj orvoshoz!”
 • 22. myastheniagravis 2012. augusztus 04. 00:31
  „Mankapunka.Eddig is sejtettem hogy nincs valami rendben nálad, most már tudom”
 • 21. Mankapunka 2012. augusztus 03. 15:59
  „eger

  Templombajárni van ideje,de a másik oldalra átsétálni már nincs. Elárulom,hogy tőlem,aztán még sátrazhatnak is ott a hajléktalanok,hogyha ezt a város,vagy a tulajdonos megengedi.
  Tőlem aztán mégjobban is füstölhet,ennél nagyobb füstök vannak a töltés oldalában,mikor a tesókák a lopott szajréról a műanyagot leégetik. Tudom,aki templomba jár manapság,az szemet huny az utcán sokminden felett,és csak itt reklamál,akkor nem hívta a 107-et,vagy a 105-öt,hogy olyan tevékenységet lát,ami nem megszokott egy üres telepen.”
 • 20. macizoli 2012. augusztus 03. 15:45
  „Huncut kábel égetésre és patkány telepnek kitűnő!”
 • 19. yenkiman 2012. augusztus 03. 10:15
  „Az olajgyár bezárásához az EU nak semmi köze sincs.Azt még Antall kormány idején privatizálták nagyon alacsony áron! Ha jól emlékszem öt olajgyárat adtak el vagyis piacot 700 millió forintért.Valamelyik újgazdag nagyon jól járt abban az időben.Nagyon jól menő gyárakat adtak el fillérekért vagyis piacot.Hol van a Ganz Mávag? Rába gyár? Semmi köze nincs az Eu hoz.”
 • 18. doki04 2012. augusztus 03. 09:13
  „Majd külügyi kapcsolatokkal talán egy kinai befektető ,gigaberuházásként egy krematóriumparkot létesit, a kémény már megvan hozzá !!!”
 • 17. Lovasbandi 2012. augusztus 03. 08:51
  „2 Offshore cég nincs benne a tulajdonosi körben. Jelenleg 2 pénzintézet tulajdonolja, bedöglött hitel miatt. Mindegyik teljesen magyar pénzintézet, úgyhogy nincs benne semmilyen offshore.”
 • 16. eger 2012. augusztus 03. 07:29
  „11. Mankapunka
  A két olvasót ne minősítsd.Egyikük vasárnap, templomba menet vette észre az erős füstöt. Arról az oldalról kerítés veszi körbe a területet, a másik oldalt nem ismeri. Azért küldte a fotót, hogy a Kisalföld járjon utána a dolognak. Ezt azt hiszem, inkább megköszönni kellene, mint számonkérni, hogy miért nem járt utána. A Kisalföldnek egyébként köszönet az utánajárásért és a tájékoztatásért.”
 • 15. pozdorja 2012. augusztus 02. 19:20
  „14. ekkenekepen: Na megint egy okostojás!
  Remélem Te csak azt fogyasztod amit a kertedben megtermelsz, ruhát is magadnak készítesz gyapotból, vannak cukornád ültetvényeid és még sorolhatnám. Nem a népet kell szidni, mert abba bizony beletartozol Te is bamba! Kérd számon a politikusoktól miért adták el bagóért a gyárakat. A legegyszerűbben így szabadulhattak meg a konkurenciától a nyugati termelők.”
 • 14. ekkenekepen 2012. augusztus 02. 18:18
  „8. Julianusz 2012.08.02. 10:03
  érdekes az osztráknak nem mondja meg senki hogy milyen gyárat létesíthet milyet nem, és hogy milyen céget, márkát engedhet be milyet nem, ennek a bamba balfax népnek meg már azt is megmondják milyen hangosan finghat, na vajon miért, béláim?!
  Vegyétek csak a nyugat szememtét balkáni tiszteletdíjból, egészségetekre!”
 • 13. urbaniastapista 2012. augusztus 02. 17:09
  „A parkoló jó ötlet, nincs messzebb a Baross úttól, mint ami a Dunakapu tér előtt volt lent, a parton, a csodálatos út helyén.”
 • 12. háté 2012. augusztus 02. 12:26
  „Csakhogy a befektetők két Seychelle-szigeteki offshore cég is feltűnt, mire Borkai Zsolt kijelentette: "csak átlátható és ellenőrizhető feltételekkel felálló cég jöhet számításba, offshore cégről szó sem lehet". - azóta a "polgármesternek" elgurult a cavintonja! - lásd parkolóház!
  Lehet az olajgyár bezárása, munkájuk elvesztése, miatt lettek hajléktalanok.”
 • 11. Mankapunka 2012. augusztus 02. 11:31
  „Tudjátok mi a vicc,hogy a két olvasóból egyik sem ment oda,hogy megnézze,de ott volt tőle 800 méterre.

  Látszik,uborkaszezon van.

  Most megint a hajléktalanokat meglátogathatnák a kettős híd alatt a Kossuth utca felöli oldalon,hogy mi a téma manapság arrafelé.”
 • 10. bojtár 2012. augusztus 02. 10:26
  „8. Julianusz 2012.08.02. 10:03
  áááá nem értesz te ehhez majd jön pancser aztán majd elmagyarázza miért jó ez nekünk:)”
 • 9. bojtár 2012. augusztus 02. 10:25
  „ki nem találtam volna”
 • 8. Julianusz 2012. augusztus 02. 10:03
  „" TEREMTSENEK MUNKAHELYET!!!!!!!" Mért zárt be az olajgyár? A Kisalföldön nem terem napraforgó, meg repce ugye???
  Hány ember vált munkanélkülivé akkor? Hány napraforgó repcetermesztő lehetetlenedett el?? Ezeket a gyárakat Győrben, amik az enyészetté váltak EU utasításra,már a sareptai pénzből sem lehetne újraindítani. Azok az emberek, családok, akik ezekben dolgoztak, betanított, v segédmunkásként képzetlenül, miből élnek azóta? Nincs munkahely, elsősorban nekik!!!!!! Álljanak be most a hőbörgők sorába, hogy " TEREMTSENEK" munkahelyet! Az Úristen, aki egyedül teremteni tud, nem hozhatja helyre, amit a hőbörgő, hőzöngő, EU utasításra munkahelyek bezárásával parancsot teljesítő vezéreink elherdáltak, tönkretettek, eladtak, stb. De most, az első sorban uszítják a birkákat, h velük hőbörögjék : "TEREMTSENEK MUNKAHELYET!!!"”
 • 7. doki04 2012. augusztus 02. 09:27
  „ez nem zavarja a környezet védőket? mit égethetnek el ,és az nem kárositja a levegőt ? ennyi erővel akár meg is mérgezhetnék a lakosságot! ennek sem lesz felelőse! jó hogy nem egy bezárt atomreaktort inditanak újra ! a hatóságok alszanak ilyenkor?”
 • 6. zrx_xzr 2012. augusztus 02. 08:51
  „ha bekoltoztek hajlektalanok es a tulaj ez ellen nem tesz, egy ido utan a hajlektalanok bejegyeztethetik a tulajdonjogot, nem? :D”
 • 5. pozdorja 2012. augusztus 02. 08:37
  „És harmicötödször is utánajártak miért füstöl a kémény...
  Egyébként a belváros innen nincs olyan messzi. Az innen kb. 40 méterre lévő ingyenes "parkolók" mindig dugig vannak.
  Buszmegálló sincs messze és ha a Citybuszt körjárattá tennék - mert simán lehetne - akkor még ingyen a belvárosba is jutnának az itt parkolók.”
 • 4. Oreg35 2012. augusztus 02. 08:35
  „Ez a hely Győr és a győri városvezetés szégyene! Akik a környéken laknak tudják, hogy a füst a kémény aljában történő kábelszigetelés égetéséből származik! Ennek elviselhetetlen bűzétől szenvednek a környék lakói és ezt elnézik. Senki nem tesz semmit, pedig már számtalan bejelentést tettünk az illetékesek felé. Környezetvédők: ÉBRESZTŐ!”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Class Fm road show Győrben az Aranyparton

Fellép Kasza Tibi, a Bikini, a Hooligans és Kocsis Tibor is. Tovább olvasom