Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Miért drogoznak a győri diákok? Hogyan védené meg gyermekét?

Ma minden harmadik diák kábítószerhez nyúl Győrben. Miért teszik? Hogyan védjük meg őket attól, hogy egyáltalán eszükbe jusson kipróbálni?
Tiltsuk el a gyanús barátoktól? Ne engedjük bulizni? Vigyük pszichológushoz? Vagy más a megoldás?

Nem kitaláció, és még csak nem is tippeltünk. Megbízható felmérés támasztja alá, hogy a 13-20 éves, Győrben tanuló diákok 31 százaléka már legalább egyszer drogozott.

A probléma nem csak Győrre tartozik, mert a városban tanuló 7-13. osztályos fiatalok 41%-a él csak a megyei jogú városban. Kicsit többen (44%) a környékbeli községekből és 14% valamelyik kisvárosból jár be.

 
A megyeszékhely valószínűleg az ország egyetlen olyan városa, ahol 20 éves múltra visszatekintő kutatás kíséri figyelemmel a fiatalok drogfogyasztási szokásait. 1994 óta 5 évente ismétlik meg a felmérést, és a tapasztalatok alapján állítják össze a városi drogstratégiát. A legújabb prevenciós terv kidolgozására január végén ülnek össze a szakemberek.

A legutóbbi, 2014-es felmérés elemzése a napokban látott napvilágot, amelyből a Kisalföldben január 13-án, 14-én és 16-án cikkeztünk a diákok kábítószerezési, alkoholfogyasztási és dohányzási szokásait illetően. A kutatás több mint másfélezer diák válaszán alapul.

Ha baj van a családban

A drogfelmérés igazolta, hogy az a gyermek, akinek a családjában van alkoholista, játékfüggő, valaki, aki rendszeres altató vagy nyugtató használó, esetleg már megkísérelt öngyilkosságot, akár kétszer-háromszor nagyobb eséllyel próbálja ki, szokik rá a drogokra, mit azok, akik egészséges környezetben nevelkednek.

Ha a tini nem tudja megbeszélni a problémáit a szüleivel, 82%-kal, ha pedig nem kötődik egyik szülőhöz sem, 58%-kal nagyobb eséllyel nyúl kábítószerhez.


Jelentősen (7 százaléknyit) csökkent a hagyományos családban élő gyermekek aránya az öt évvel ezelőtti, 2009-es felméréshez képest. Ezzel párhuzamosan emelkedett mind az egyszülős, mind az újrastrukturált (egyik szülő plusz nevelőszülő) családban nevelkedők aránya.

Jobban kell vigyázni a lányokra?

Ha egy fiatal nem elégedett az életével, vagy depressziós tünetekkel küzd, nagyobb eséllyel nyúl illegális szerhez. Ezért megdöbbentő, hogy miközben a városban tanulók 56%-a jó általános közérzetű, mentes a depressziótól, 23%-a zavart hangulatú és minden ötödik fiatal érintett depressziós tünetekkel.

A fiúk kétharmadának jó a közérzete, de a lányoknak jóval kevesebb, mint fele, 44%-a. Depressziós tüneteket a fiúk 15%-a mutat, a lányoknak pedig 29%-a.


A droghasználattal járó, módosult tudatállapot időleges „megoldásként" kínálkozhat a lelki eredetű problémákra, miközben a rendszeres szerhasználat maga is okozója lehet mentális problémáknak.

Tiltsam el a gyanús barátokat?
Miközben nincs drogos barátja a nem drogozó fiatalok kétharmadának, addig a kipróbálók kevesebb, mint harmada mondta ezt. A problémás használók baráti körének 94%-a szerhasználó!


Az egyes szerek használati gyakorisága a győri iskolások körében. A nagyobb méretért kattintson a képre!
Az egyes szerek használati gyakorisága a győri iskolások körében. A nagyobb méretért kattintson a képre!

Beszéljem le a cigiről, az italról?
Sajnos, a legális drogokon keresztül vezet az út az illegális szerekhez. Aki dohányzik, iszik alkoholt, könnyebben dönt úgy, hogy a kábítószert is kipróbálja.

A kutatók megkérdezték a fiatalokat arról, hogy szerintük az emberek miért élnek drogokkal. A legtöbben a „szórakozás, buli kedvéért", és a „problémáik vannak, amiket nem tudnak megoldani" válaszokat jelölték meg, de gyakori válasz volt az új élmények megszerzésének a vágya, illetve, hogy hasonlóak legyenek másokhoz, mert mások is csinálják.

És ha még rosszul is tanul

A jobb teljesítményű diákok, akiket a pedagógusok a jól teljesítők közé sorolnak, akik önmaguk is elégedettek a teljesítményükkel igazolhatóan kiesebb arányban próbálkoznak illegális drogokkal, mint a rosszul teljesítők. Aztán jön az ördögi kör: annál rosszabb valakinek a teljesítménye, minél gyakrabban drogozik.

Megint buli?
A megkérdezett diákok átlagosan 2,4 órát töltenek naponta TV nézéssel, további átlagosan közel három órát internetezéssel, ami együttesen átlagosan több mint napi 5,5 óra passzív szabadidő-elöltést jelent. Csak 7% a napi szinten nem televíziózók aránya, 62% a legalább két órát nézőké. Internetet 7% nem használ iskolán kívül, 77% viszont napi legalább két órát. A fiatalok harmada sportol naponta, harmada hetente többször, további 18% legalább hetente, 4% azonban legfeljebb évente néhány alkalommal.

Szerhasználói klaszterek életkori csoportosításban (%)
Szerhasználói klaszterek életkori csoportosításban (%)

Hogy függ ez össze a droggal?

Nos, a fogyasztó fiatalok gyakrabban ülnek az internet előtt, gyakrabban járnak koncertre és buliba és gyakrabban végeznek alkotó tevékenységet is. A bulira és koncertre járás gyakorisága emelkedik a szerfogyasztás gyakoriságával.

Védő tényező a rendszeres sport, de csak akkor, ha az heti több alkalmat jelent.

Nagyobb eséllyel válnak szerpróbálóvá azok a fiatalok, akik tanítás után minden délután a barátaikkal vannak, illetve akik az estéiket a családjuk helyett a barátaikkal töltik. Már a heti két családi körön kívül töltött este is kockázati tényező.

A felmérés a Győr Városi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum, az önkormányzat és a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervének együttműködésével készült.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Így látja nyolc ifjú vasútfotós a vadregényes bakonyi szakaszt! - szuper képgaléria

Gőzmozdony, személyvonat, nosztalgiaszerelvény, viaduktok, bakonyi erdő, Pannonhalmi Főapátság - ezek a csodás pillanatképek mind-mind szerepelnek a felvételeken. Tovább olvasom