Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Miért áll a víz a győri Munkás utcában? - fotók

A sok májusi eső, nem aranyat, hanem többnyire kisebb víztengert eredményezett a gyárvárosi Munkás utcában. A kisalfold.hu utánajárt az okoknak. Szavazás.

"A Munkás utca teljes hosszában töredezett aszfalttal és sok-sok kisebb kátyúval rendelkezik. Mint az májusban többször bebizonyosodott: nagyobb eső esetén a vízelvezetés nem megoldott, s ilyenkor órákra úszik az utca" - kezdte a kisalfold.-hu-nak a neve elhallgatását kérő gyárvárosi férfi.

"Kátyúzás, ami csak nyeli a pénzt"

"Nagyobb vagy több napos esőzés után az utca egyes szakaszaiban vitán felül a víz az úr. Ez azt jelenti, hogy a járdaszélektől az útközépig – a víz elszikkadásáig – egybefüggő több helyen 1,5-2 méter szélességben és 8-10 méter hosszan gátolja az esővíz az út használatát.

Megjegyzem: a 2000-es évek elején történt gázvezetékcsere során véleményem szerint a visszajavított útfelület nyomvonalaiban tűnhetett el több csatornalefolyó és ebből kifolyólag nem tud elfolyni a víz a téli olvadások után, illetve a nagyobb zivatarokat követően.

Egy biztos: az utca több szakaszában kialakult kátyúk és töredezett útfelületek évek óta problémát okoznak a lakóknak és az utcában gépkocsival közlekedőknek. A kialakult helyzeten az évente elvégzett, milliós összegű megelőző kátyúzások szinte semmit nem segítenek, csak nyelik a pénzt" - zárta szavait a Munkás utcai lakos.


Így áll a víz a győri Munkás utcában felhőszakadás után - fotók: Tudósító

Az útfelújítás előtt újabb közműcserék lennének szükségesek

"A Munkás utca burkolata rossz állapotban van, régóta tervezzük a felújítását. Ezt megelőzően azonban a rossz állapotban lévő szennyvízvezetéket és a gázvezetéket ki kell cserélni a közműszolgáltatóknak.

A rossz állapotú csatorna vezeték okozhatja az utca rossz vízelvezetését, melyhez a burkolat rossz állapota is párosul. Azután tudunk az útfelújítással érdemben foglalkozni, miután a teljes körű közműcseréket, illetve a burkolatbontás utáni helyreállításokat a közműszolgáltatók elvégezték.

Erről minden évben egyeztetünk a közmű koordinációs egyeztetéseink során. Valószínűleg nem műszaki, hanem pénzügyi, finanszírozási oka van a teljes felújítás akadályozásának" - válaszolta megkeresésünkre Máthé-Tóth Péter, a Győri Útkezelő Szervezet tájékoztatásért felelős mérnöke.

A 2000-es évek elején történt közműcserének van-e köze a kiadós esőzés után úszó Munkás utcának? Nem tudni

Tóth László, a Pannon-Víz Zrt. diszpécserszolgálatának vezetője azt elismerte, hogy "a Munkás utcában kétségkívül összefüggő vízfelület borította az úttestet a május végi záporeső után, s kellett kis idő, míg a víznyelők elnyelték a hatalmas mennyiségű vizet".

A szakember hozzátette: "összességében jól vizsgázott a tavasz végi felhőszakadások során a győri csatornahálózat, mely köszönhető a folyamatos fejlesztéseknek is". Ezekről a beruházásokról külön városrészekre lebontva ide kattintva olvashatnak bővebben!

Arra a kérdésünkre egyébként, hogy a 2000-es évek elején történt közműcserének van-e köze a kiadós eső után úszó Munkás utcának, nem kaptunk választ. Úgy tűnik, ez már a múlt homályába veszett.hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Prüszkölnek a pannonhalmi pálinkától

Néhány külföldi fiatal mások mellett a Pannonhalmáról származó szőlőpálinkát is megkóstolták. A… Tovább olvasom