Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Mi fizetjük a csekkadót?

A közterhek miatti banki költségek emelkedése" - ez az oka annak, hogy a legtöbb bankban jövő januártól emelkednek a bankszámlavezetési és pénzforgalmi díjak.

Bár a "csekkadót"  a szolgáltató pénzintézettel fizetteti az állam, azok többsége áthárítja a költségeket (vagy azok egy részét) ügyfeleikre.

"Levelet kaptam az Erste Banktól: eszerint a bankszámlavezetési és pénzforgalmi díjait jövő januártól módosítja. Indoklásuk szerint ennek oka a közterhek miatti banki költségek emelkedése" - panaszolta olvasónk.

A tranzakciós illeték, közismertebb nevén a csekkadó általános mértéke a nyáron elfogadott egy helyett kettő-három ezrelék lesz. Ennek hatása összesen 130 milliárd forint: 90 milliárdot a pénzintézeti szektor, 40 milliárdot a kincstár fizet meg. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter meggyőződése, hogy lesznek olyan pénzintézetek, amelyek nem, vagy csak kis mértékben hárítják át a megemelt illetéket fogyasztóikra.

A Kisalföld által megkérdezett bankok esetében viszont mégis szinte biztosan áthárítják ezt a terhet (vagy annak egy részét).

Tranzakciós illeték terheli majd az átutalásokat, a beszedéseket, a postai csekkbefizetéseket, a készpénzkifizetéseket és -átutalásokat, valamint a készpénzfizetésre szóló csekkek beváltását. Ez nem vonatkozik banki készpénzbefizetés, s a bankközi és az értékpapír-piaci műveletek után.

Szintén nem illetékkötelesek az egy szolgáltatónál végzett, számlák közötti fizetési műveletek, ha a fizető fél és a kedvezményezett ugyanaz, és nem terjed ki az illeték hatálya a hitelek és a kölcsönök folyósítására sem.

Az illetéket a pénzforgalmi szolgáltatónak, a teljesítő pénzintézetnek, postai csekk befizetésnél a Magyar Posta Zrt-nek kell megfizetnie.


A győri Galló Györgynét nem lepte meg, hogy a tranzakciós illetéket velünk fizettetik meg a bankok. Fotó: H. Baranyai Edina.
A győri Galló Györgynét nem lepte meg, hogy a tranzakciós illetéket velünk fizettetik meg a bankok. Fotó: H. Baranyai Edina.


"A Posta a szolgáltatókkal és a bankokkal áll jogviszonyban, és nem az ügyfelekkel, így te hát az illetéket nem háríthatja át a befizetőkre" - mondta Bakati Gábor, a társaság vezérigazgató-helyettese.

Az emberek 80 százaléka használja a sárga csekket: évente 2800 milliárd forintot fizetünk be ezen keresztül.

Az MKB Bank a Kisalfölnek utalt arra, hogy az október közepén elfogadott kormány határozat a vonatkozó törvénymódosítását készíti elő: eszerint a tranzakciós illeték mértéke az illeték alapjának 2 ezreléke, készpénzes műveletek esetében 3 ezreléke lesz, ráadásul egyelőre nincs utalás az ügyletenkénti felső plafonra.

"A jogkövető magatartást tanúsító MKB Bank erre a verzióra felkészülve hirdette meg bizonyos díjtételeinek változtatását.

Ezek egyértelműen a tranzakciós illetékkel függnek össze, ezért az ügyfelek kizárólag olyan mértékű módosításra számíthatnak, amekkorát az erről szóló jogszabály indokolttá tesz, és kizárólag attól a dátumtól, amikortól a törvény hatályba lép" - közölték.

"A tranzakciós illeték lakossági ügyfeleinket érintő rendkívül komplex lehetséges hatásainak értékelése, elemzése bankunknál az utolsó szakaszában tart" - tudtuk meg az Unicredit Banktól.

"A bankszektort terhelő külső környezeti kihívások (köztük az infláció), valamint a 2013-ban a pénzforgalmi szolgáltatókat érintő jogszabályváltozások és a megemelkedett közterhek (így a bankadó és a pénzügyi tranzakciós illeték) együttesen akkora plusz terhet jelentenek, amelyeket bankunk nem tud a jelenlegi díjszintek mellett kigazdálkodni.

Mindez egyes díjaink módosítására kényszerít bennünket" - írta kérdésünkre a Budapest Bank.

"Őszintén szólva nem lepett meg, hogy bankok bejelentették: a tranzakciós illetéket velünk fizettetik meg. Így aztán mi is keressük a legjobb meg oldást, a legkedvezőbb ajánlatokat" - mondta a győri Galló Györgyné.

Olvasóink írták

 • 14. Contar 2012. november 29. 11:24
  „Cséfalvay Attilától kérdezem: mért kérdőjel van a cím végén? Ön még nem biztos benne?”
 • 13. load 2012. november 23. 20:44
  „11. SiLa
  Konkrétan melyikről beszélsz?
  Melyik volt az amelyik a szerződében elfogadottnál magasabb kamatot, vagy kezelési költséget számolt fel neked?
  Csak azért kérdezem, mert sürgősen be kellene panaszolnod őket az ügyészségen, nehogy elévüljön.”
 • 12. miracle 2012. november 21. 20:16
  „egymásikolvasó
  Miért, van olyan törvény, hogy tilos áthárítani? Gondolod, ezen kívül más vállalati adókat nem fizetnek és azokat sem hárítják át, hanem azt lottón keresik meg? (hogy mást ne mondjak, mondjuk te az ügyintéző munkáltató által befizetendő járulékait sem akarod nekik pénzelni, mert az nem egy "szolgáltatás" feléd?)
  Azt kell mondanom nagyon helyes, hogy áthárítják, talán többen gondolkodnak el a birkák közül is, azt sajnálom csak nagyon, hogy a fidesz-zombik részére nem lehet 10x-esen áthárítani.
  A helyükben én is ezt tenném, a kormány szépen felrúgta a bankadóra vonatkozó írásos megállapodásukat is, nem is akárhogy (nem hogy felezés és későbbi törlés nem lesz, hanem marad örökre), nem csoda, hogy bepöccentek.”
 • 11. SiLa 2012. november 21. 20:07
  „A bankok idáig is emelgették a szolgáltatás díjait, de most van mire fogni, és a média is jobban felfújja.
  Eddig is a lenyúlásról voltak híresek a bankok.”
 • 10. load 2012. november 21. 11:37
  „7.egymásikolvasó
  Ezt értelmezd úgy, hogy a bankok a csekkadót beépítik a szolgáltatásért járó díjba.”
 • 9. Ambar 2012. november 21. 11:34
  „Minden adó végül a fogyasztóknál landol és tudják jól ezt a hazug hatalom emberei.Ez nem érdekli őket ,lényeg a hatalom.Már nincs az a pénz ami nekik elég lenne.Dilettáns gazdaságpolitikájukat hazugsággal pótolják híveik meg el is hiszik nekik ez doppingolja őket.Mindezért tehát felelősek híveik akik akik kritika nélkül fogadják el minden intézkedéseiket és hazugságaikat.Persze többségük érdekelt ebben!Ahogy tegnap a hírtévében hazudozott a "békemenet" vezetője hogy minden támogatást a hívek adnak!Persze elszámolni nem tudna vele, mert akkor kiderülne hogy közpénz.Hát ezért kell a sok adóemelés !Hazug banda!”
 • 8. Jandex 2012. november 21. 11:04
  „http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/itt_az_uj_terv_bruttositjak_a_nyugdijakat.537504.html
  összesen 5 féle adóra lesz szükség, mondta őfensége a kampányban, rendesen túlteljesíti! Nem lenne egyszerűbb a fizetések felét a megtakarítások egészét lenyúlni? Bezzeg az uzsorások ellen fel tudtak lépni! / kiirtották a konkurenciát /”
 • 7. egymásikolvasó 2012. november 21. 11:02
  „Akkor, ha emelt összegű csekket kapok, visszaküldhetem a szolgáltatónak azzal, hogy a csekkadót a bankok fizetik. Csak és kizárólag a szolgáltatásért járó díjat vagyok hajlandó kifizetni. Oszt jónapot.”
 • 6. Jandex 2012. november 21. 10:58
  „"Mi fizetjük a csekkadót?"
  Minden adót mi fizetünk, az csak süketelés, hogy nem hárítják ránk! A közmű adó meg már morbid humor mint a rendelkezésre állási díj stb!
  Thx. 2/3! / kellett nektek orbánviktor! /”
 • 5. Goldmund 2012. november 21. 09:51
  „Mi fizetjük a csekkadót?

  Mégis, ki a jófene fizetné, ha nem a végfelhasználó??? Ahogyan az ÁFA-emelést, az alapanyag árának emelkedését, az üzemanyag-áremelkedést és minden más költségnövekedést is (pl. hatóságok által előírtak teljesítéséhez) minden terméknél beépítik az árba és a végfelhasználóval fizettetik meg.

  Hazudni persze bármit lehet, ebben a jelenlegi garnitúra utolérhetetlen.”
 • 4. háté 2012. november 20. 19:23
  „Mi fizetjük a csekkadót? - nem!
  - mindent mi fizetünk az uzsorások meg zsebelnek! - mindenki jól jár, csak a magyar ember nem. (a kiszolgáló slepp nem tartozik közénk!)”
 • 3. szekelyse50 2012. november 20. 18:04
  „Hát ez várható volt.”
 • 2. miracle 2012. november 20. 16:25
  „Majd a Matolcsy kifizeti helyettünk nyilván...”
 • 1. pozdorja 2012. november 20. 15:50
  „Az kizárt hogy a zemberek fizessék meg. Megmondta a Matolcsy is meg a Zorbán is. Én pedig feltétel nélkül mindent elhiszek eme kitűnő államférfiaknak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ítélet a beledi fojtogatási ügyben - szerepcserékkel

A Győri Ítélőtábla végül könnyű testi sértés miatt ítélte el kedden négy évre azt a férfit, aki két éve fojtogatni kezdett egy nyolcvanöt éves nénit Beleden. Tovább olvasom