Kisalföld logö

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -8°C | -1°C Még több cikk.

Mi a teendő, ha vaddal ütközünk?

Becslések szerint évente hazánkban több mint 15 ezer kis- és nagyvad esik áldozatául közúti balesetnek. A téma egyik megyei szakértőjét arról kérdeztük, mit tehetnek az autósok a balesetek elkerülése érdekében, és ha már megtörtént a baj, mi a teendő.

A közúti vadbaleset a jog szerint két veszélyes üzem, a mozgó vad és a mozgó jármű ütközése. A polgári törvénykönyv a felróhatóságot, esetleges rendellenességet és a baleset keletkezésének helyét tartja lényegesnek a kárfelelősség szempontjából – mondta el a Kisalföldnek Törzsök Gyula vadászati szakértő. – Ha bizonyíthatóan senki nem hibázott, rendellenesség sem volt, akkor mindkét félnek viselnie kell a saját kárát. Ha bíróságra kerül az ügy, gyakran részfelelősséget állapítanak meg, például, ha mindenki hunyó egy kicsit. Ilyen lehet az ittas vezetés vagy a gyorshajtás, illetve ha a vadászok az út százméteres körzetében etetőt, itatót vagy dagonyát létesítettek, vagy hajtóvadászattal "terelték" a vadat az útra.

– A helyszínt a baleset után elhagyni nem tanácsos, mert ha kiderül, ki volt az autós, az elütött, befülledt vad értékét ráterhelhetik. Ha szükséges, a mentők és a rendőrség értesítése után fontos megtudni, mi a pontos helyszín és ki a vadászatra jogosult. Az sem mindegy, az út melyik oldaláról érkezett a vad, mert az út gyakran területhatár is. Az értesítés után a társaság illetékese kiszáll a helyszínre, intézkedik és igazolást ad az autósnak. A "sárga-kék" kárbejelentőt is ki kell tölteni. Érdemes akár telefonnal több felvételt készíteni, nemcsak a járműről és a vadról, de például a hiányzó veszélyjelző tábláról vagy a magas útszéli növényzetről is, ennek később fontos szerepe lehet.

Szarvas a BMW-ben: Ezt a balesetet néhány alapszabály ismeretében talán el lehetett volna elkerülni. Fotóillusztráció: langlovagok.hu
Szarvas a BMW-ben: Ezt a balesetet néhány alapszabály ismeretében talán el lehetett volna elkerülni. Fotóillusztráció: langlovagok.hu


Érdemes tudni, hogy szarvasra és őzre inkább hajnalban és alkonyatkor, vaddisznóra egész éjszaka számíthatunk a közúton, de ha az út mindkét felén erdő, mocsár vagy nádas van, egész nap óvatosan kell vezetnünk. Óvatosságra figyelmeztető jel, ha az úton sáros vadnyomok húzódnak. Ahol magas a fű a padkán, érdemes az út középvonala felé húzódni, mert ellenkező esetben az elénk lépő állatokkal szemben „nulla" reakcióidőnk lesz. Általános szabály, ha az első átfutó állatot megúsztuk, számítani kell a többire is. Jó tudni, hogy a róka és a varjúfélék károkozása esetén az autós nem számíthat kártérítésre, akárcsak akkor, ha a vadászterületen egy ott nem vadászható faj egyede bukkan fel és okoz balesetet.

Vezetéstechnikai tippek. Ütközés előtt, ha lehet, a tükörbe nézni, nehogy újabb balesetet okozzunk, utána azonnal vészvillogót kapcsolni, félreállni, a vadat lehúzni az úttestről. Ha a vad elénk ugrik és kisebb testű, autópályán ne próbálkozzunk gyors kikerüléssel, mert borulás lehet a vége. Ilyenkor – már amennyire urai vagyunk a helyzetnek és reflexeinknek – inkább „vállaljuk be" az ütközést. Szarvas és vaddisznó esetén már érdemes manőverezni, de a sebességet ekkor se hagyjuk figyelmen kívül.

Olvasóink írták

 • 15. Dr_Kriszpi 2011. február 21. 11:44
  „5 Éve elütöttünk 1 vaddisznót a 19 es autó úton szét ment a kocsi eleje rendőrség stb engem vágtak meg mert nem az útviszonyoknak megfelelően vezettem :D LOL mondtam.. ez még semmi a vadász társaság is beperelt a disznó végett.. kérdem én mért nem ők fizettek nekem nem hajtottam gyorsan hajnal 1 kor hogy láttam volna a ki ugró disznót. még én perelhettem volna a társaságot mert ők okoztak nekem kárt .. a disznójukkal :D kocsiba keletkezett kér 193 ezer volt +40 ezer a rendőrségi bünti + 120 ezeret akartak a disznóért kérni ebből csak a saját káromat kelet kifizetni mert jó ügyvéd volt...”
 • 14. cápali 2011. február 20. 19:02
  „Nem értem, hogy a nem létező tábláról hogyan lehet fotót készíteni???”
 • 13. igazgyőri 2011. február 18. 13:38
  „Ez egy bonyolult dolog ugyanis a vadveszélyt jelző tábla nem korlátozza a sebességhatárt csak figyelmeztet rá! Nem értem hogy lehet óvatosan vezetni ha be tartom a Pl.: 90 km/h lakott területen kívüli sebességhatárt és jön a vad? Mit értenek azon,hogy mindkét félnek viselni kell a kárt? Ha ott maradt a vad és ki hívtam a szerveket mindenki jól járt csak én nem! A vadász társaságnak lesz egy jó vacsija én meg el viselem az autómban keletkezett sérülés 50 százalékát ? A”
 • 12. pancser 2011. február 16. 15:20
  „Erősen szúrja már az emberek szemét ez a vadászati törvény. Mindenki lehet vadász persze, ezzel védekeznek Törzsökék! Kissé sántít az érvelés, mert a vad már tenyésztett, a természetes környezet eltűnt, a vad természeténél fogva oda megy ahol jobban érzi magát, ez pedig az aszfalt meg a lakott területek környéke. Szögezzük le: ha a vad által elfogyasztott táplálékot, meg a táplálkozás és a mozgás során elpusztított értékeket maradék nélkül meg kéne fizetni akkor majd kialakulna valami, amit környezetbarát és okszerű jövedelmező vadgazdálkodásnak hívnak. Törzsök úrék a nagyvadaknak akkor majd vadasparkokat létesítenének, ahol a vadak kár- és balesetmentesen várhatnák az agancsok kifejlődése után a puskagolyót.”
 • 11. fióka 2011. február 16. 13:54
  „ezt kell csinálni:)
  http://www.youtube.com/watch?v=ybs2TP8LTKY”
 • 10. Sunyi 2011. február 16. 13:03
  „Így van különben téged büntet a vadásztársaság vadkárért és autód is neked kell szervizelned!”
 • 9. PityukaBá 2011. február 16. 07:32
  „hazaviszed feldolgozod és megeszed ennnnnnnnyi”
 • 8. CsabaKiraly 2011. február 15. 23:42
  „Itt ahol en elek mindenki vadaszhat es egy engedely kell csupan. Fontos betartani a szabalyokat, kulonosen a szezont. Ha vadat ut el valaki es tul-eli (marmint az ember) be kell jelenteni a vad-oroknel vagy a rendorsegen. Semmi esetre sem viheti haza az allatot hanem ilyen esetben a hus a jotekonysagi egyesuleteke lesz. Erdekes megjegyezni, hogy egy kisebb osszegert lehet kapni egy electromos :bigyot: ami bizonyos frequencian hangot sugaroz amit az emberi ful nem vesz fel de az allatok erzekenyek a :hangra: es az utobbi idoben sokkal kevesebb az ilyen balesetek szama. Hogy a biztosito fizeti-e a kart az attol fugg milyen a biztosiatas. Van ami minden-fele kart fizet de van olyan is ami csak a masik autojanak a karat fizeti. Ez akkor van ha a sajat kocsi mar oreg es nem eri meg minden evben nagy osszegeket fizetni biztositasert hisz a biztosito soha nem fizet tobbet mint ami az autod erteke.”
 • 7. pancser 2011. február 15. 21:28
  „Ami most van, disznóság. Törzsök úr osztja az észt, mert teheti. A vadésztársaság kerítse be a vadjait és viselje a kárt! menjen a f...be mit keres a vad az úttesten? Vigyük haza a vadat együk meg, a kárunkat ugyis viseli a biztosító, ez a közös felelősség következménye. Ma a vadászoknak több joguk van mint valamikor a földesuraknak volt.”
 • 6. peet2 2011. február 15. 21:07
  „Oksi
  elütöttél egy szarvast vétlenül, és áldozatod nem tud beismerő nyilatkozatot adni felelősségéröl mit is csinálj,h a ijedtedben már Te nem csináltál be?
  Számolj!!!!
  az autodban bekövetkezett kár kb 500000ft.
  Szélvédőcsere karosszéria javitás festés stb.
  Az agancsért és a husért és a kikészitett bőrért amit kaphatsz ha hazaviszed.
  Ki jön ki jól???
  Én MINDEN VADÁLLATNAK AKI RÁTÉVEDHET AZ UTRA A BŐREALÁ BEÜLTETETT ELEKTROMOS FELELŐSSÉGBIZTOSITÁSI CHIP-ET ÜLTETNÉK és a tulajdonos vadásztársaság ez alapján lenne köteles megfizetni a másoknak okozott kárt.
  Sajnos az ötletem csak a "hivatalos állatokra lennének alkalmazhatóak"
  Jogalap akinek tulajdona másban kárt okoz a tulajdonos köteles az okozott kárt megtériteni
  A vadásztársaság pedig mint tulajdonos igényt tart az elütött tetemre..
  Na akkor hogy is van ez??”
 • 5. kumpala 2011. február 15. 20:35
  „A Bömbi most totálkáros lett?”
 • 4. Pofátlan 2011. február 15. 19:06
  „Egy fillért sem fizet a vadásztársaság, sőt a rendőrök gyorshajtásért megbüntetik az embert.”
 • 3. janika 2011. február 15. 17:44
  „Megpályázta az anyós ülést!”
 • 2. gte325 2011. február 15. 16:31
  „Ebben a cikkben annyi hülyeség van, hogy a KEMMA.hu-n is megjelenhetett volna. Pl. "fényképezzük le a nem létező táblát" - nagyon jó. És ne felejtsük el a határon átszaladó vadat igazoltatni sem, pontosan melyik oldalhoz tartozik. Lehet, hogy egy diverzáns nyúllal van dolgunk.”
 • 1. fióka 2011. február 15. 15:10
  „mint ha a Mórickát olvasnám:)mi az,hogy mindenki felelős???
  Mi a teendő, ha vaddal ütközünk?--->dobd be a csomagtartóga és gooo leglább párnapi kajád meglessz”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vizsgálták a diszkó tűzvédelmét

Az öttevényi moziépületben működő diszkó és annak bérlője érvényes működési engedéllyel rendelkezik. Tovább olvasom