Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Mi a bicajosok egyik ellensége? A láthatatlanság

Nem elég, ha jármű látható, legyen a kerékpáros is az! A fényvisszaverő mellény használata erősen ajánlott, lakott területen kívül, sötétben kötelező.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Közlekedési Balesetmegelőzési Bizottság összegyűjtött néhány tanácsot, nem csak kerékpárosoknak.

Korábban már megírtuk, hogy nem bicajozhatunk a járdán, kivéve, ha még nem múltunk el 12 évesek. A kerékpározás alapvető szabályairól is volt egy összeállításunk.


Most a láthatóság a téma:

Szemünk révén érkezik a külvilágból az információ 90%-a, ezért a közúti balesetek megelőzése érdekében rendkívül fontos a láthatóság növelése.

Illusztráció: Kisalföld-archívum
Illusztráció: Kisalföld-archívum

A kerékpárosok egyik legnagyobb ellensége a láthatatlanság, amikor a többi közlekedő nem látja, nem észleli őket. A láthatóság érdekében a kerékpárt fel kell szerelni:

a) egy előre fehér vagy kadmiumsárga fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható lámpával,

b) egy hátra piros fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható helyzetjelző lámpával,

c) elől egy fehér, hátul egy vagy két piros színű, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú fényvisszaverővel, és

d) legalább az első keréken, legalább 2 db, egy átmérő mentén elhelyezett borostyánsárga színű, mindkét oldal felé hatásos oldalsó fényvisszaverővel (küllőprizmával).

Nem elég, ha jármű látható, legyen a kerékpáros is az. A fényvisszaverő mellény vagy ruházat használata lakott területen kívül sötétedés után vagy rossz látási viszonyok között kötelező. Az első és a hátsó lámpa elhelyezhető a kerékpároson is, amely lehet folyamatos vagy villogó fényű.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jön a VII. Győrkőcfesztivál: 10 helyszínen 1000 program!

Idén július 4-6. között rendezik a Győrkőcfesztivált, ahová nem kell zsebpénz, mert ingyenes. Szólj… Tovább olvasom