Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Mezőörsön még lesz munka (video) - Kevesebb esőt várnak

Mezőörsnél már apad a Cuhai-Bakony-ér. Legalább egy hét kell még ahhoz, hogy víz visszatérjen a medrébe Mezőörsön. Friss képekkel és videóval.

Egy centinél kevesebb csapadék várható a következő egy-két napban az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén - közölte a szervezet kedden az MTI-vel.

Videó: Cseh Róbert.


Árvíz pusztít Mezőörsön - 05.18. Fotók: Cseh Róbert.

A Marcal vízgyűjtőjén hétfőn még esőzött, másfél-két centiméternyi csapadék hullott, a Gerence patak akkor tetőzött, azóta kismértékben apadt. A vízszint Mórichidánál elérheti az elsőfokú készültség bevezetéséhez szükséges, 250 centiméteres szintet. Ugyanakkor a Dunán, a Rábán és a Répcén továbbra sincs érdemi vízszintváltozás - olvasható a közleményben.

A Mezőörsöt és Bőnyt fenyegető Cuhai-Bakony-ér áradása a százévenként egyszer kiugró vízhozamot mutatja, a tárkányi önkormányzat beszámolója szerint "az egész tárkányi határ úszik", több ház veszélyben van. Intenzív árhullám alakult ki az Által-éren is, amely Tatabányánál hétfő este óta apad, az azt tápláló Galla-patak már hétfőn délben tetőzött, 135 centiméteres szinttel, most ennél hatvan centiméterrel sekélyebb.

Mezőörsön 8 centit apadt az elmúlt órákban a Cuhai-Bakony-ér, s úgy tűnik újabb házakat nem is veszélyeztett az árvíz - számolt be munkatársunk a helyszínről.

Mezőörsön még egy hétig lesz munka a patakkal

Legalább egy hét kell még ahhoz, hogy a Cuhai-Bakony-ér visszatérjen a medrébe Mezőörsön - közölte a megyei védelmi bizottság, egyben a Győr megyei önkormányzat elnöke kedden, helyszíni látogatása után.
Szakács Imre szerint akkor tartható ez a hat-hét nap, ha a következő napokban nem hull több csapadék a vízgyűjtő területen. A megyei védelmi bizottság elnöke szerint Bőnyben ennél is kedvezőtlenebb a helyzet, ott a vízszint is magasabb - írta az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A megyei katasztrófavédelem délelőtti tájékoztatása szerint Bőnynél árad, Mezőörsnél viszont már apad a Cuhai-Bakony-ér, amely vasárnap este öntött ki medréből.

Az MTI kedd reggeli hír szerint Mezőörsön eddig 91, Bőnyben 56  embert kellett az áradás miatt kiköltöztetni otthonából. 

Víz: Mezőörsön újabb ártér - Rétalapra csak munkagéppel

Rétalap csak munkagéppel közelíthető meg - közölte a Győr megyei katasztrófavédelem ügyeletének vezetője kedd reggel az MTI-vel.
Mezőörsön az éjjel újabb árteret nyitottak meg, így ott lassú - óránként fél centiméteres - apadás kezdődött; eközben a lejjebb fekvő Bőnyben este óta tíz centit emelkedett a vízszint. Az előbbi településen 91, az utóbbin 56 embert kellett kitelepíteni eddig - mondta Horváth László hadnagy.

Rétalapra viszont csak e két településről vezet út, amelyet több helyütt elöntött a víz, így a faluba csak munkagéppel lehet bejutni. Onnan azonban nem jelentettek veszélyhelyzetet - tette hozzá.

Jelezte ugyanakkor: továbbra is érvényben van a 81-es út Pér és Mezőörs közötti szakaszára vasárnap este elrendelt lezárás, míg a közeli 82-es út több szakaszán a vízátfolyások miatt kellett sebességkorlátozást életbe léptetni.

Olvasóink írták

 • 4. yoda2000 2010. május 18. 16:07
  „Tegnap (17én) voltunk Mezőörsön és jelentem a híd valóban áll, ahogy én is álltam rajta kétlábbal.”
 • 3. Mankapunka 2010. május 18. 14:56
  „Csak milyen állapotban lesz ezek után az a hidacska!!!!!!!!!!!!!!”
 • 2. urbaniastapista 2010. május 18. 13:58
  „A Graboplastot is viszi az árvíz. :)
  Csak hogy megmaradjon ez a szerkesztői bájosság az árvizes cikkiben:
  ´Bőnynél árad, Mezőörsnél viszont már apad a Cuhai-Bakony-ér, amely vasárnap este öntött ki medréből.
  A múlt év tavaszától novemberig ismét teljes kapacitással dolgozott a Graboplast, azóta viszont csökkent a termelés. A kedvezőtlen piaci körülmények miatt szűkült a győri cég piaca a FÁK-országokban és a nyugati piacokon is, az idei első negyedévben a tervezettnél 20 százalékkal kevesebb műanyag padlót értékesítettek - számol be a Napi Gazdaság [1]. A csökkenést nem ellensúlyozta, hogy a zrt. egyre több új, speciális padlóval jelent meg a piacon."”
 • 1. Fanni18 2010. május 18. 12:25
  „Fel szeretnék világosítani mindenkit hogy a Híd nagyon is meg van nem vitte el a víz stb ..akik ezt terjesztik fejezzék be ne keverjenek.... már elég a gond és baj így is
  Köszönöm az Infot : Zsédelyné Marikának”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ifjú katasztrófavédők Győrben

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság a minap rendezte a felmenő rendszerű ifjúsági… Tovább olvasom