Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Messziről jött optikus...

Győr-Moson-Sopron - Engedély nélkül végzett látásvizsgálatokkal járja a megyét több messziről jött vállalkozó, aki a piaci rést kihasználva ígér szemüveget a nehezen mozgó időseknek, rászorulóknak. A helyi szakemberek tiltakoznak, az ÁNTSZ szigorította az ellenőrzést.
Az utóbbi időben egyre több messziről, többnyire Pest megyéből és az ország keleti feléből érkezett vállalkozás került az ÁNTSZ látókörébe, akik „utazó látásvizsgálatot" ígérve járják az országot. Gyakran engedély nélkül, mondta el a Kisalföldnek dr. Kiss Imre, az ÁNTSZ megbízott regionális helyettes tiszti főorvosa, aki többek között a Szigetközben tud közel tucatnyi érintett településről.

– A látásvizsgálatnak mint egészségügyi szolgáltatásnak komoly személyi és tárgyi feltételei vannak, például a megfelelő műszerezettség vagy a higiéniai körülmények. Egy-másfél éve kezdett elterjedni, hogy a piaci rést kereső vállalkozások kistelepülések iskoláiban, művelődési házaiban látásvizsgálatot végeznek, amiről mi is sokszor csak a hirdetések vagy lakossági megkeresés nyomán értesültünk, holott ez a tevékenység csak az engedélyünkkel végezhető – mondta a tiszti főorvos, aki kollégáival fokozottan ellenőrzi a hasonló akciókat. Mi több, a körzetébe tartozó 26 település polgármesterének levélben hívta fel a figyelmét arra, hogy csak olyan egészségügyi szolgáltatókat „engedjenek be" a faluba, amelyek rendelkeznek az ÁNTSZ által kiadott működési engedéllyel és hozzájárulással. Az érintett vállalkozások ugyanis többnyire a települések első emberét keresik fel, aki – érthető módon – örül a lehetőségnek, hiszen így a nehezen mozgó, szemorvoshoz egyébként talán el sem jutó idősek, betegek is ellátáshoz juthatnak.

Fotóillusztráció: H. Baranyai Edina
Fotóillusztráció: H. Baranyai Edina

Ilyenkor persze általában rögtön szemüvegvásárlás- ra is rábeszélik a pácienseket az utazó vállalkozók, amit aztán postán küldenek utánuk az ország másik feléből.

Az egyik neves, általunk megkérdezett győri látszerészmester szerint azonban (aki az „utazó konkurencia" miatt szeretne inkognitóban maradni) ez a megoldás csalóka.

– A helyszínen a speciális számítógéppel csak az úgynevezett törésértéket lehet megállapítani, azaz hogy jól vagy rosszul lát-e az illető, de egy szemüveg elkészítéséhez alaposabb vizsgálatra van szükség. Az pedig, hogy utólag, postán küldik el a szemüveget, szakmailag elfogadhatatlan, hiszen annak beállítása, esetleg korrekciója elengedhetetlen – mondja a szakember. Mivel egy távoli cég esetén sem ez, sem az esetleges reklamáció, a garancia érvényesítése nem megoldott, nála és kollégáinál csapódnak le a hibák. Előfordult például, mondja, hogy egy szürke hályogban szenvedő idős hölgynek adtak el szemüveget, holott annak észlelésekor azonnal szakorvoshoz kellett volna küldeni.

Az ÁNTSZ megszigorította az ellenőrzéseket, s az engedélyek kiadását is: az idei, októberi „A látás hónapja" akció idejére például már csak orvosi rendelőben végzett vizsgálatokra bólintott rá. Ez az egyik megoldás, a másik, hogy egy teljesen felszerelt, szinte mozgó optikai laborrá alakított busszal érkezik a vállalkozás, sok helyen azonban a háziorvos nem enged be idegeneket a rendelőjébe. A lebukott vállalkozók ellen szabálysértési eljárást indít a székhelyük szerint illetékes ÁNTSZ egészségügyi tevékenység jogosulatlan végzése miatt.

Olvasóink írták

  • 2. matriné 2008. december 09. 18:14
    „A TESCO nem konkurencia, hanem testvér! És a testvért nem az optikusok választották, hanem o.......k melléjük! Ellenük nem léphetnek fel. Ez itt még Magyarország papíron.”
  • 1. zotya975 2008. december 09. 17:01
    „És a Tescóban kapható szemüvegek jobbak? Azokat miért engedig árusítani? Pista bácsi ellát addig? Jobb ....jó. Bal......még jobb! Arra van az ajtó....hoppá, majdnem!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változások a termékdíj adóztatásában

Győr-Moson-Sopron - A nyugat-dunántúli régióban jelentős számú gazdálkodót érint a környezetvédelmi… Tovább olvasom