Kisalföld logö

2018. 02. 26. hétfő - Edina -13°C | -2°C Még több cikk.

Mesével a múló idő ellen

Győr-Moson-Sopron - A Kisalföld mesepályázata megmozgatta olvasóink képzeletét. Főként anyukák és nagyik tolla kapott szárnyat, hogy – Darvasi László író szerint – a mesével a múló idő ellen dolgozzanak.
Nemcsak gazdag, hanem színes is a kínálat. A Kisalföld mesepályázatára eddig beküldött több mint száz írásból némelyik Móricz és Gárdonyi hangulatos állatmeséivel, Benedek Elek mondáival vagy éppen Lázár Ervin „vacskamatis", nyelvi leleményekkel tűzdelt történeteivel rokon.

Annyi bizonyos: néhány hete közzétett felhívásunk megmozgatta olvasóink – főként az anyukák és a nagyik – képzeletét, életre keltek a múlt töredékei, az emlékekből-élményekből újabbnál újabb írások születtek.

A győrladaméri Lőrincz Istvánné gyermekkorában sok-sok mesét, a tájhoz, családjához fűződő történetet hallott szüleitől, ezekből jó párat továbbadott fiainak. Két unokájának, Alexának és Fanninak a nádas titkáról maga írt mesét.

Alexa és Fanni mindig örömmel hallgatja a nagymama, Lőrincz Istvánné meséit. Fotó: Bertleff András
Alexa és Fanni mindig örömmel hallgatja a nagymama, Lőrincz Istvánné meséit. Fotó: Bertleff András

– A témát a környék kínálta. Közelünkben a Duna, a Szigetköz, a Hanság, kőhajításnyira a Tündérvár megtalált maradványai, és a mendemondák Hany Istókról, Héder lovagról és Tündér Ilonáról, akibe szőke hajú, kék szemű édesanyám alakját képzeltem bele – említette Lőrincz Istvánné, majd megjegyezte: – Mesék nélkül nem nőhet fel egy gyermek sem. Esténként mindig előveszek unokáimnak egy-egy történetet, némelyiken jót kacagnak vagy éppen könny csillan álmos szemükben, de mindig nyugalommal alszanak el.

A kisalfold.hu-n találkozott a felhívással Duhay Tímea. A budapesti hölgy barátnője négyéves kisfiának írt meséjét küldte el, amelynek hőse Kata, a pöttyeit vesztett katicabogár, akit végül egy készséges dalmatakölyök segít ki a bajból.

Duhay Tímea barátnője kisfiának, Zalánnak írta A pöttyöket.
Duhay Tímea barátnője kisfiának, Zalánnak írta A pöttyöket.

– Novellákat, fantasztikus történeteket írtam már, de ez az első mesém. Hogy jól sikerült, jelzi, szüntelen ezt kérik tőlem az ismerős gyermekek. Fontos, hogy a tanulságot színes történetbe rejtsük. Ne legyen hosszú és mindig szeretetet ajándékozzon a hallgatónak, az olvasónak. És az üzenet mindig pozitív legyen, vagyis ne veszítsük el fejünket, ha elvesztek a pöttyeink, mert mindig mellénk áll egy barát.

Darvasi László költő, író, testvérlapunk, a Délmagyarország munkatársa. Trapiti című kötetét „Az év gyermekkönyve" díjjal tüntették ki.
– Hogy kortárs író miért ír mesét? Mert ő is azt gondolja, hogy a mese anyaga könnyebben adja magát, hogy a meseszövés könnyű és barátságos irodalmi esemény, aztán persze írás közben rádöbbenhet, mesét semmivel sem könnyebb írni, mint hagyományos novellán vagy regényen ügyködni – hangsúlyozta Daravasi László. – A gyermek roppant figyelmes és kritikus olvasó. Mesét azért is ír a kortárs szerző, mert gyermeke született, ezért azt szeretné, ha kislánya, kisfia az ő könyvéből tanulna meg olvasni. Vagy az ő versén aludjon el. Na, ez aztán hol sikerül, hol nem sikerül. Mesét azért is ír a kortárs szerző, mert a mese által egy kicsit ellene dolgozhat a múló időnek, és egy kicsit újra gyermek lehet.

Darvasi László szerint nehéz jó mesét írni.
Darvasi László szerint nehéz jó mesét írni.


A Kisalföld nagy mesekönyve

Küldjön mesét, amely nem lehet másolt, valahol már megjelent történet, nem lehet hosszabb 4 gépelt oldalnál (ez körülbelül 7200 karakter)! Minden beküldőnek a nevét jól láthatóan fel kell tüntetnie telefonszámával együtt. Előnyt élveznek a válogatás során a helyi történetek, a néphiedelmek, a települési legendák. Beküldési határidő: szeptember 15. A beküldők közül a legjobbak értékes ajándék utazást nyerhetnek. A könyv (tervezett) megjelenési időpontja: 2008 karácsonya. Beküldési címek, postacím: 9002 Győr, Pf. 28, „Kisalföld/Mesekönyv-pályázat"; e-mail cím: mesekonyv@kisalfold.hu.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koszorúk Semmelweis emlékére

Győr - Semmelweis Ignác Fülöp világhírű orvos, az „anyák megmentője” 190 éve, 1818.… Tovább olvasom