Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Mesébe illő sztori hét amerikai unokatestvérrel

Öttevényen napjainkban is számos olyan család akad, akik rokonai az Egyesült Államokban horgonyoztak le. Ilyen a most megszólaltatott família is, sőt, nekik szerencsére sikerült is egymásra találniuk az Atlanti-óceán túlpartján élő unokatestvérekkel, s a mai napig tartják a kapcsolatot.


Az egykori Dollár utca, vagyis a mai Béke utca közelében lakik Öttevényen Gombóczné Réti Ilona, akinek unokatestvérei élnek több mint 10 ezer kilométerre. "Anno a nagyszülők próbáltak szerencsét az Egyesült Államokban a múlt század elején, egészen pontosan 1907-ben. Hajóval utaztak ki, s három gyermekük született kint.


Gombóczné Réti Ilona a rokonságba tartozó családok neveivel. Fotó: Szük Ödön.
Gombóczné Réti Ilona a rokonságba tartozó családok neveivel. Fotó: Szük Ödön.


A nagymamát végül hazahúzta a szíve, erős honvágya támadt Amerikában, s ő vissza is tért férjével Magyarországra. Mindhárom gyereküket, lévén ők már amerikai állampolgárok voltak, visszaküldtek a nagy gazdasági világválság idején – kezdte az öttevényi hölgy.

Unokatestvér-találkozó amerikai rokonokkal

"Az egyik, amerikai unokatestvérem indíttatására, akinek Salzburgban élő húgom angolul segíteni tudott, kezdtük el kutatni a családfánkat. Ekkor derült ki, hogy a huszonöt unokatestvérünk közül hét élt az Egyesült Államokban. Összesen most már csak hatan, az egyikük sajnos elhunyt időközben.(Emlék)képek az unokatestvér-találkozókról. Fotó: Szük Ödön.
(Emlék)képek az unokatestvér-találkozókról. Fotó: Szük Ödön.


A messzi földön élő rokonok először 1982-ben jöttek haza; volt nagy öröm, sírás-rívás, hisz előtte még soha nem foghattuk meg egymás kezét személyesen. Szerencsére a jó kapcsolat megmaradt, 1992-ben például Charlie unokatestvérünk fia, Magyarországon töltötte ifjú feleségével a nászútját – s egyben kutatta a gyökereit –, s természetesen hosszasan időztek Öttevényen is.

Az ezredfordulón, 2000-ben sikerült megtartanunk az első unokatestvér-találkozónkat; három unokatestvér tiszteletet tette ekkor a tengerentúlról is. Az egykori öttevényi kastélyban jöttünk össze – ez egy elmondhatatlanul szép, felejthetetlen este volt mindannyiunk számára –, majd egy év múltán már 87-en ünnepeltük közösen a családunkat.

Ez hosszabb találkozó volt; biciklitúrát szerveztünk a Szigetközben, elkerekeztünk Ásványráróig, de kirándultunk egyet a Balaton környékén, a Hanságban és Ópusztaszeren is, sőt, a távoli Erdélyben szintén látogatást tettünk" – folytatta Gombóczné Réti Ilona, majd elővette a szóban forgó találkozók emlékalbumát: szinte minden fotón mosolygó fiatalok és örökifjak kacsintanak vissza!

Charlie a levéltárban is kutatott

Visszatérve az amerikai rokoni szálra: az előbb említett unokatestvér, Charlie olyannyira érdeklődik a személyes múlt iránt, hogy még hazai plébániákra is elment adatokat gyűjteni.

„Nem igazán beszéli jól a magyart, így persze segítettünk neki az anyakönyvek tanulmányozásában. Főként az érdekelte egyébként, hogy hol szállhattak hajóra a nagyszülei, s miért? Az első kérdésre nem sikerült kideríteni a választ, igaz, azt bizonyosan megtudtuk, hogy sokakkal ellentétben nem a legnagyobb német kikötővárosból, Hamburgból indultak a New Yorkig tartó hosszú útnak az ősök.

A második kérdésre könnyebben adtunk magyarázatot: ahogy a századfordulón rengetegen, a mi családunkból is a jobb élet reményében vágtak neki Amerikának. Bár azt vallom, hogy mindenkinek magának kell megtalálni a boldogságát – éljünk bárhol, ezt sehol nem kapjuk meg ingyen, ezért nekünk is tennünk kell –, nagyon örülök neki, hogy távoli élő rokonaink meglelték számításukat az USA-ban" – mondta az öttevényi családfakutató.

S hogyan tovább? – kérdeztük végszóra. "Már készülünk a jövő évi nagy unokatestvér találkozóra, hisz most lesz az első nemzetközi összejövetel tízéves jubileuma. Remélem, gyerekeinknek, unokáink jó példát sikerült adnunk a folytatáshoz" – hallottuk búcsúzásként.

Olvasóink írták

 • 14. elemér 2009. augusztus 03. 11:40
  „Hmm..., én inkáb azt vettem észre hogy sok az agybajos, de nem akarok szeméjeskedni.”
 • 13. Truder 2009. augusztus 02. 08:49
  „Tojok a te új kapitalizmusodra,és ezzel nem vagyok egyedül.Te beszélsz mellé..szegény boldogtalan.A süket dumáddal te sültél be.Ha olvasod a fórumot,talán észrevetted,(bár ahhoz gondolkodni is kellene)hogy nem kívánatos vagy itt a blőd írásaiddal.Alkalmatlan mindennemű párbeszédre.”
 • 12. elemér 2009. augusztus 01. 23:40
  „Szóval elkezdted a mellébeszélést és besültél. Ha téged nem érdekel valami, akkor ne kotyogj bele. Minden Amerikábol indult és amcsik nélkül nincs modern világ és élet. Most egy ujfajta kapitalizmust épittünk és rakjuk le az alapköveket. Ezt követi majd a világ és ti.”
 • 11. Truder 2009. augusztus 01. 20:56
  „Elemér,kit érdekel szerinted,hogy honnan indult a fórumozás?Meg,hogy te mit tárgyalsz Amerikában,és egyáltalán Te is kit érdekelsz?Csak magadat!A szánalmasság is tőletek indult,nem?Egoista vagy,és öntelt...de az emberi nagyság nem ebben mutatkozik meg...kicsike pont vagy.”
 • 10. elemér 2009. augusztus 01. 16:05
  „Truder ha hiszed ha nem, a forumozást minden náció Amerikában kezdte. Mi most is élenjárók vagyunk az infoban. Amit ti ott tudtok az életröl az csak kutyafüle. Ilyesmit mi letárgyalunk az USA-ban. Unalmassak és szánalmassak vagytok.”
 • 9. elemér 2009. augusztus 01. 15:43
  „Truder megértelek. Neked is szükséges már az önámitás, de egész más az amit én itt olvasok és amit leközöltök a mindennapi életröl. Én viszont nyugodtan megélek ott is ha akarok mert megtehetem.;))”
 • 8. Truder 2009. július 30. 21:50
  „Nem ragadtam,önként döntöttem,nekem nagyon jó itt ,ha hiszed ha nem.Semmivel nem lennék boldogabb,békésebb ember Amerikától!
  Nekem az a szenzáció,hogy olyan emberek(elsősorban a családom,barátok)vesznek körül,akikkel teljes az életem.Élvezem a munkám,örömmel teszem.(lehet,hogy Amerikában gazdagabb lennék,de lélekben szegényebb)A hobbimat is élvezhetem.Itt élnek imádott szüleim,mellettem van a világ legszenzációsabb párja.Örülök a gyermekeimnek.Végig megyek az utcán,és ismerős arcok mosolyognak vissza,akiket "ezer éve"ismerek.Itt a múltam,és remélem a jövőm is,itt vagyok boldog,itthon-otthon vagyok.Nekem ez szenzáció.”
 • 7. elemér 2009. július 30. 19:43
  „Na mi akkor neked a szenzáció, az hogy te otthol ragadtál ?”
 • 6. Truder 2009. július 30. 12:59
  „Neked Elemér..nagy szenzáció”
 • 5. elemér 2009. július 30. 01:12
  „Az hogy a nagy feltalálók akikre olyan büszkék vagytok Amerikában vándorolt ki és ma is csak oda tart az szintén egy szenzáció.”
 • 4. elemér 2009. július 30. 01:09
  „Az hogy több mint egy millió ember kivándorolt a nagy Amerikában szenzáció lehet minden normális embernek. Remélem ezzel segitettem.”
 • 3. koborlo 2009. július 29. 21:08
  „amerika az amerika nem padig AMERIKA.”
 • 2. Truder 2009. július 29. 20:56
  „Ez csak a rokonoknak nagy szenzáció,meg Elemérnek..”
 • 1. elemér 2009. július 29. 19:24
  „Azért egy valami itt kimaradt amit kevesen tudnak és gyakran kérdeznek. Hol jobb ? Minden bizonyiték azt mutatja hogy Amerikában jobb. Ezért maradnak ott az emberek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötvenhárommilliós kártérítést kérnek Ausztriától

Győr - Összesen ötvenhárom millió forintos kártérítést kér Ausztriától az Észak-dunántúli… Tovább olvasom