Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

Mennyit kereshetnek a dolgozó nyugdíjasok?

˝Munkaviszonyomat folytathatom-e anélkül, hogy emiatt nyugdíjamat az év utolsó hónapjában megvonják?˝

A nyugdíj mellett munkát végző keresete nem haladhatja meg éves szinten a minimálbér 18-szorosát. Mivel jelenleg a minimálbér 73.500 forint, ez a határ 1 millió 323 ezer forint. Amikor ezt az összeget eléri a nyugdíjas fizetése, akkor meg kell szüntetnie munkaviszonyát vagy szüneteltetnie kell nyugdíját az adott időponttól év végéig. A válasz tehát az, hogy olvasónk is csak úgy folytathatja munkaviszonyát, ha az év utolsó részében már szünetelteti nyugdíját.


Olvasói kérdés

Munkaviszonyomat folytathatom-e anélkül, hogy emiatt nyugdíjamat az év utolsó hónapjában megvonják? 1950-ben születtem, 2007 júliusától vagyok nyugdíjas. Nyugdíj mellett volt munkahelyemen tovább dolgozom. Nyugdíjam a januári emelés után 78.070 forint, fizetésem bruttó 135.000 forint, nettó 68.175 forint.A munkaügyi tanácsadásban a Kisalföld partnere a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ). Tisztségviselőik – Potyondi Antal és Kránitz Pál – adnak válaszokat. Olvasóink kérdéseiket a rimanyi.zita@kisalfold.hu e-mail címre küldhetik ˝A Kisalföld a dolgozókért˝ akció keretében.


Korlátok és kivételek

A nyugdíj mellett munkát végezve keresete nem haladhatja meg éves szinten a minimálbér 18-szorosát, ami jelenleg 1 millió 323 ezer forint. Ha ezt az összeget eléri a nyugdíjas bruttó keresete, a követő hónaptól az év végéig szüneteltetni kell a nyugellátás folyósítását vagy meg kell szüntetni a munkaviszonyt. Horváth Imréné, a Nyugat-dunántúli Regionális Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság igazgatóhelyettese felhívta arra a figyelmünket, hogy fontos kiegészíteni a tájékoztatást: a korlátozás csak az öregségi nyugdíjkorhatár elérése előtt öregségi nyugdíjba vonultakra vonatkozik, kivéve, ha már 2007. december 31-én ebben az ellátásban részesültek.

Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt lehet öregségi nyugdíjas, aki előrehozott, csökkentett összegű előrehozott, korkedvezményes, korengedményes nyugdíjban vagy bányászok, egyes művészeti tevékenységet folytatók, országgyűlési képviselők, polgármesterek öregségi nyugdíjában részesül. Akik a rájuk vonatkozó nyugdíjkorhatár elérése után mentek öregségi nyugdíjba, azokra a korlátozás eleve nem vonatkozik. A rokkantnyugdíj mellett munkát végzőkre más előírások vonatkoznak.

Olvasóink írták

 • 5. Imcsi 2010. április 13. 13:08
  „Az alapgondolat tulajdonképpen jó: mindenki döntse el: vagy nyugdíjba megy, vagy dolgozik tovább! Aztán akinek egy bizonyos szintet nem ér el a nyugdíja, az dolgozhasson mellette!”
 • 4. janika 2010. február 11. 12:36
  „"kenyeres " pajtás!- mit gondolsz érdelki valakit e rendszerben anyugdíjasok sorsa,ha csak nem a válsztások darabszámáról van szó? A kispénzű nyugdíjasok azért vannak többnyire mert egész életükben csak a kisemmizés volt a részük! Persze ezt minden "elvtárs" tudja, hisz Ők voltak a hatalom végrehajtói. Akinek 2-3 száz ezer a nyugdíja azok meg többnyire e rendszer szekértolói, haszonélvezői voltak és gondolom aktívan besegitettek a többi kifosztásába!”
 • 3. kenyeres 2010. február 11. 09:14
  „Azért lehetne korlátozni az olyan nyugdíjasok nyugdij melletti foglalkoztatását, akik 2-300.000.- Ft /hó nyugdijjal rendelkeznek, legyen másnak is lehetősége. Prioritást kellene élveznie annak, akinek nincs munkája, megfelelő végzettsége is megvan a feladat ellátásához, és alacsony a nyugdíja! Vannak még sokan, akik napi megélhetési gondokkal közdenek, szociális segélyük sincs. Az is pofára megy!”
 • 2. Csetneky 2010. február 09. 22:52
  „Mennyit kereshetnek a dolgozó nyugdíjasok?

  Feketén bármennyit. Amennyit tudnak. Ezt érte el az okos Mszp a remek rendeleteivel.”
 • 1. janika 2010. február 09. 13:21
  „Érdekes egy olvasmány! Csak, hogy a valóságban ez nem így van! Ugyan is a Társadalombiztosító, mivel egy tolvajbanda, nekik jogot adtak akár kettő havi munkabér felvétele után is megvonni a jogos nyugdíjat és új folyósítás kezdési időt kiírni e miatt! Így a nyugdíj 10 % al kevesebb lett és nem minősül lopásnak e rendszerben! Az sem számít, hogy ezt a "jogi Maffiózók" alkották a hivatali visszaélés üldözetlenségét kihasználva. Természetesen tudva, hogy a megvonás időben volt egy-egyszeri rendkívüli nyugdíj és az éves emelés! Ami valamivel több, mint a nyugdíj 10 %.a. A bűnüldözést, pedig nem érdekelte sem, akkor sem azóta mivel már milliókra rúg az ily módon történő nyugdíjasok kifosztása. Sőt az óta már a Tábla és a Legfelsőbb Bírósághoz sem fordulhat a károsult, mert kreáltak olyan törvényt, hogy csak ügyvéd tolmácsolhat e jogi posztokon ülőknek! Egyébként a károsult nyugdíjas ki van rúgva az igazság szolgáltatásból!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négymilliós csatornafelújítás

˝Udvarunkat, pincénket rendszeresen ellepi a szennyvíz, ami olyan erővel jön, hogy felnyomja az… Tovább olvasom