Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Mennek a megyei intézmények az államhoz: szerdán rendkívüli megyei közgyűlés

A rendkívüli ülésről kivonult két MSZP-s képviselő. Online tudósításunkból kiderül az is, hogy mi a különbség Magyarország és a banánköztársaságok között.15 óra 20 perc

A szándéknyilatkozatról szóló harmadik napirendi pontot is simán fogadták el a képviselők. A rendkívüli közgyűlés véget ért, a következő ülés időpontja: november 18.

15 óra 15 perc

A megyei közgyűlés elnöke szerint a 19 megyei intézmény dolgozóinak életében nem várhatóak komoly változások.

"Kérem, az összes dolgozót, hogy higgadtan, segítőkészen vegyenek részt az átalakításban" - tette hozzá Szakács Imre, aki példaként azt említette, miszerint egy ház átalakítása során is eltűnhet két könyv, de lehet, hogy a mesterember otthagyja a kalapácsát.

Az biztos, hogy az átadás-átvétel nem kis melót ígér, s akkor még finoman is fogalmaztunk. 

15 óra 11 perc

Szakács Imre szerint a vagyonelemek átadásánál ki kell emelni, hogy ezek jelentős része holttőke, mivel alig-alig lehet eladni bármit is a megyei ingatlanok közül.

Az elnök emlékeztetett: több olyan megyei ingatlan van, melyet évek óta árulnak, de vevő nincs rájuk.

Szakács Imre azt is leszögezte, hogy lesz jövőre is olyan épület, ahol a megye zászlaja lobogni fog, mivel a megyei önkormányzat székhelye megmarad.

A zászlós megjegyzés egyébként válasz volt Aller Imre azon észrevételére, miszerint "2012-ben nem lesz olyan épület, ahová a megye kitűzhetné zászlóját".

15 óra 7 perc

Kóczán Zoltán (Fidesz-KDNP) alelnök szerint megyei szinten is nehéz lett volna az intézmények fenntartását és konszolidációját a jövőben biztosítani, de az összes magyar megyét tekintve elképzelhetetlen.

Az alelnök kiemelte: a jövőben komoly területfejlesztési szerepe lesz a megyének, s "így még közelebb tud majd lépni az itt élő emberekhez".

15 óra 3 perc

Takács Krisztián (Jobbik) is arról beszél, hogy a megyei vagyon elherdálásáról döntenek a Fidesz-KDNP-frakció tagjai.

A képviselő szerint "mindez azért is elfogadhatatlan, mert az Orbán-kormány megalakulása előtt a Fidesz folyamatosan az önkormányzati rendszer erősítéséről beszélt". 

15 óra 1 perc

Aller Imre és Kovács Tamás kivonult a rendkívüli közgyűlésről, mivel "nem kívánnak asszisztálni a megye kivéreztetéséhez".

14 óra 56 perc

Kovács Tamás (MSZP) két dolgot nehezményez: egyrészt szerinte a megyék szerepe teljesen jelentéktelenné, kiüresedetté fog válni, másrészt elmondása szerint a szándéknyilatkozatot nem kapta meg hivatalból a megyei önkormányzattól a képviselő.

Kovács Tamás szerint az átadásnak csak akkor lenne értelme, ha konkrét számokkal tudnák alátámasztani, miszerint az új helyzet előnyökkel járna.

Aller Imre (MSZP) szerint Szakács Imre megszegte a képviselői esküjét, mivel a közgyűlés felhatalmazása nélkül tárgyalt a megyei intézményekről a kormánnyal.   

14 óra 53 perc

Szakács Imre leszögezte: a szándéknyilatkozatnak konkrét jogi hatása nincs. Mindez tömören azt jelenti, hogyha valaki kedvet érezne a szóban forgó dokumentum bírósági megtámadásához, akkor mindez felettébb nehezen menne.

14 óra 49 perc

A harmadik előterjesztés a kormány és megyei önkormányzat közötti szándéknyilatkozatról szól.

Maga a szöveg sok újdonságot egyébként nem tartalmaz: rögzíti azt a sokak számára közismert tényt, hogy a megyei önkormányzatok nem képesek finanszírozni az intézményeiket, s ezért ezeknek a fenntartását átveszi az állam. 

14 óra 47 perc

Aller Imre, Kovács Tamás (MSZP) és Takács Krisztián (Jobbik) nem támogatta a hitelfelvételt, míg a Fidesz-KDNP-frakció összes tagja igen.

Erre a napirendi pontra külön cikkben még visszatérünk. 

14 óra 41 perc

A második napirendi pont számos család kasszáját érin(het)ti; itt ugyanis arról esik szó, hogyha nem sikerül az OTP-vel szignálásra váró, 1,5 milliárd forintos hitelkeret szerződést elfogadni, akkor ez az októberi munkabérek kifizetésénél már komoly gondot okozna a megyei fenntartású intézményekben.

Az OTP-vel kötendő szerződést Széles Sándor megyei kormánymegbízottnak is jóvá kell majd hagynia, hisz jövő januártól már a kormányhoz kerülnek a jelenleg még megyei fenntartású intézmények.

14 óra 38 perc

Az első napirendi pontnál pár pillanatra vezetett a "nem", de ezt pusztán csak annak volt köszönhető, hogy Aller Imrével kezdődött az ABC-sorrendben zajló szavazás.

A vége persze elsöprő "igenözön" lett - a Fidesz-KDNP-frakció össze tagja megszavazta, hogy a megyei önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanok átminősítése megtörténjen. 

14 óra 34 perc

Aller Imre (MSZP) azt javasolta, hogy mindhárom napirendi pontot töröljék a közgyűlésről, de ezt a Fidesz-KDNP-frakció - ahogy várható volt - simán elsöpörte.

Takács Krisztián azt kérte, hogyha szavazásra kerül sor, akkor név szerint szavazzanak a képviselők. Szakács Imre szerint ennek semmi akadálya nem lesz, s ezt a Fidesz-KDNP-frakció is megerősítette egyhangúan.

14 óra 32 perc

A rendkívüli közgyűlésen két képviselőt leszámítva minden tag jelen van, tehát biztosan határozatképes lesz az ülés.

Molnár Csaba (MSZP) külföldi kiküldetésen jár az Európai Bizottságnál, míg Krisch Róbert (MSZP) munkahelyi elfoglaltsága miatt nem tud részt venni.

14 óra 31 perc

Elstartolt a rendkívüli közgyűlés, mely Szakács Imre szavaival élve annyira "rendkívüli, hogy a megyeháza dísztermét korábban lefoglalták más rendezvényre, így a Gobelin-terem kell helyet foglalnunk".

14 óra 21 perc

Tíz perc és kezdődhet a rendkívüli megyei közgyűlés.

14 óra 15 perc

Mind a három előterjesztés zöld lámpát kapott a bizottsági tagoktól.

A kormány és a megyei önkormányzat között lefektetett szándéknyilatkozat kapcsán Szakács Imre kifejtette: "a megyei vagyonelemek átadása kizárólag jogszabályok megalkotósával valósulhat meg, mely meg is fog történni. Pontos törvényi háttér nélkül ugyanis csak banánköztársaságok járnának el".

A megyei közgyűlés elnöke hozzátette: a szándéknyilatkozatnak azért is van jelentősége, mert Pest megyében a gázszolgáltatónak fizetni nem képes megyei önkormányzat számára ez alapot biztosíthat az elkövetkező két ás fél hónapban az intézmények működtetéséhez.

14 óra 9 perc

Közvetlenül a rendkívüli közgyűlés előtt bizottsági ülésen is jóvá kell hagyatni a három előterjesztést.

A bizottsági ülés nyilvános, a kisalfold.hu tudósítója is részt vehet a napirendi pontok megvitatásán.

Vitára persze sok esély nem mutatkozik, a papírforma szerint simán fognak "átmenni" az előterjesztések, amelyekről fél háromtól már a közgyűlés tagjai szavaznak. 

Szerda 13 óra 38 perc

Portálunk 14.30-tól online közvetíti a rendkívüli közgyűlést. A három előterjesztést ide kattintva olvashatják el. 

Kedd, 13 óra 44 perc

Mint ismert, Orbán Viktor miniszterelnök október 3-án írta alá a megyei önkormányzatok elnökeivel azt a politikai szándéknyilatkozatot, amelynek értelmében 2012. január elsejétől az állam átveszi a megyei önkormányzati intézményeket.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter múlt pénteken nyújtotta be az Országgyűlésnek a megyei önkormányzatok konszolidációjáról, a megyei önkormányzati intézmények és a Fővárosi Önkormányzat egyes egészségügyi intézményeinek átvételéről szóló törvényjavaslatot.

A javaslat rögzíti: a megyék konszolidációjának keretében január elsejével az állam átveszi a megyei önkormányzat fenntartásában lévő egészségügyi, oktatási, szociális, ifjúságvédelmi, közművelődési intézményeket és gazdasági társaságokat, alapítványokat, azok adósságállományával együtt.

Az átvett adósságok kezelését az államháztartásért felelős miniszter az Államadósság Kezelő Központ Részvénytársaság útján végzi majd el.

"Nem kell aggódniuk a dolgozóknak"

"A megyei intézményekben dolgozóknak nem kell aggódniuk munkahelyük miatt, mert mindenkit átvesznek, amikor január 1-jétől állami kézbe kerülnek a megyei önkormányzati fenntartású intézmények" - jelentette ki Szabó Erika területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkár kedden az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának ülésén.

Az Országgyűlés kedden megtárgyalja azt a kormányzati javaslatot, amely állami tulajdonba adná a megyei önkormányzatok vagyonát és intézményeit. Az ingyenes vagyonátadáshoz az alkotmányt is módosítani kell.

A tervek szerint ezzel együtt az állam a megyei önkormányzatok nagyjából 180 milliárd forintos adósságát is átvállalja.

E javaslatot és a hozzá kapcsolódó alkotmánymódosítást összevontan tárgyalja a parlament. Az utóbbi arra irányul, hogy törvény rendelkezhessen úgy: lehetséges a helyi önkormányzati tulajdon ingyenes átadása az államnak, vagy más helyi önkormányzatnak.


Már gőzerővel zajlik a leltározás a Petz-kórházban

Mint arról a Kisalföld napilap korábban hírt adott, jelenleg már gőzerővel zajlik a jelenleg kórház "leltározása". Az biztos, hogy sok idő nincs az összes ingóság, berendezés lajstromozásra.

Az szintén eldöntött tény, hogy a nagyrészt uniós forrásból, 12 milliárd forintból épülő új, modern kórházi szárny szintén az állam tulajdonát képezi majd, holott a beruházáshoz szükséges önrészt még a megye vette fel.
Az idő sürget: rendkívüli közgyűlésre van szükség

Ezen tények tükrében cseppet sem meglepő, hogy rendkívüli ülést tart október 19-én, szerdán 14.30 órai kezdettel a megyei közgyűlés (Győr, Árpád út 32. I. em. Gobelin terem).

A rendkívüli ülés szükségességére a szeptemberi megyei közgyűlés már utalt dr. Szakács Imre.

Az ülés napirendjén 3 előterjesztés szerepel:

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat vagyonáról és a vagyonnal történő gazdálkodás szabályairól szóló 10/1995. (XII.15.) önkormányzati rendelet módosítása.
Előadó: dr. Szakács Imre, a közgyűlés elnöke

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat (Hivatal és intézményei) bankszámla vezetésével kapcsolatos intézkedések megtétele.
Előadó: dr. Szakács Imre, a közgyűlés elnöke

A Magyar Köztársaság Kormánya és a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat közötti együttműködési szándéknyilatkozat.
Előadó: dr. Szakács Imre, a közgyűlés elnöke.


A kisalfold.hu online tudósít a rendkívüli közgyűlésről szerdán 14.30-tól! 

Olvasóink írták

 • 19. fjudit2 2011. október 20. 17:42
  „moderálva offtopic”
 • 18. Józan 2011. október 20. 14:49
  „Szerintem, Aller Imre - Kónyban független, ám a Megyei Közgyűlésben MSZP-s polgármester - örülhetne, ha a falujában a kilenc számjegyű(!) adósságot - ami az ő polgármestersége alatt halmozódott fel - átvenné az állam! Jobb volna, ha csendben maradna!!”
 • 17. jóhatudod 2011. október 20. 10:17
  „Remélem az olyan állami tulajdonok visszavételéről sem feledkeznek meg mint a magákézbe adott iskolák ,épületek !!!

  lásd.: Woki kezelésébe adott intézmények épületek !!!!!!!!!!!!!”
 • 16. bali00004 2011. október 19. 22:11
  „:-))))”
 • 15. háté 2011. október 19. 19:24
  „Azt nem tudom, hogyan borotválkoznak ezek a narancsosok, mert ugye az emberrel szembe néz valaki.
  Van gyomruk az biztos.”
 • 14. háté 2011. október 19. 19:00
  „Megkérdezném: az adósság, amit olyan nagylelkűen átvállal az állam, mennyivel növeli az idei GDP-t? -és hányszor
  Mivel minden rossz, katasztrófa, kétszer jelentkezik a GDP-ben egyszer amikor bekövetkezik, és másodszor amikor "újjáépítik"!”
 • 13. zsukov 2011. október 19. 18:27
  „Mit akartol anagy Eu val már repedeznek a falak 2 év azt vége !!!!”
 • 12. embertelen 2011. október 19. 16:17
  „Meg kell, hogy jegyezzem, hogy Szakács lényegi mondandóját felhasználva, a mi megyénk egy banánmegye! A önkormányzati megyei javak elvonása nagyon rövid távon (2014-ig) a megye megszűnését jelenti. Én örülök neki, mert nem kell majd a megyei képviselőket közpénzből fizetni. Biztos vagyok benne, hogy az egésznek a mozgató rugója az, hogy Orbánnak az EU tudtára adta, létre kell hozni az eddig létre nem hozott régiókat. Orbán az előző években ez ellen kézzel-lábbal tiltakozott, mert politikai érdekei ezt kívánták meg. Azért, hogy ebből az anomáliából kimásszon, a megyéket elöbb likvidálnia kell. Nagy pénzben mernék fogadni, hogy 2014-től saját maga Orbán fogja bevezetni a régiókat. Ez lesz a nagyon sokadik és egyben utolsó hazugsága.”
 • 11. pappe 2011. október 19. 15:36
  „Közgyűlés tartott: 14.30-tól 15.20-ig. Na akkor most megint jól kidolgozták magukat!!!”
 • 10. blise 2011. október 19. 13:39
  „Remélhetőleg a következő kormány a mainál még vehemensebben fog "elszámoltatni"! És lesznek kézzelfogható elítéltek is... Nem pedig kamu”
 • 9. bojtár 2011. október 19. 13:22
  „A Jobbik szerint az államosítással a könnyebb privatizáció a kormány célja
  A Jobbik szerint a megyei önkormányzati intézmények állami tulajdonba kerülésének a könnyebb privatizáció lehet a célja az IMF nyomására - jelentette ki Sneider Tamás keddi budapesti sajtótájékoztatóján.
  Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: megdöbbentő, hogy az a Fidesz, amely az elmúlt 4 év MSZP-kormányzása alatt végig a megyék védelmét tűzte ki egyik feladatául, kormányra kerülve ezzel ellenkező lépésekbe kezdett. De lassan "megszokhatjuk, hogy mindenre aminek vagyon a neve, arra a kormány ráteszi a kezét" - fűzte hozzá.
  Sneider Tamás szerint a miniszterelnök és a 19 megyei közgyűlési elnök között október 3-án aláírt megállapodás gyakorlatilag "minden vagyontárgyuktól megszabadítja és biodíszletté változtatja a megyeházákat", ugyanis az intézményeik mellett feladataik 80 százalékát is elveszítik a megyék. A Jobbik szerint ez arra lehet jó, hogy állami kézből sokkal könnyebb privatizálni intézményeket - például kórházakat, rendelőket - , mint önkormányzati tulajdonból.
  Sneider Tamás erre példaként az egri Markhot Ferenc Kórház esetét említette. A jobbikos képviselő emlékeztetett arra is, hogy az intézményátvétel bejelentése előtt a kormány tárgyalt az IMF képviselőivel is, "akik tudvalevő, hogy minden tanácsukban a privatizációt szokták hangoztatni". A Jobbik szerint a két dolog egyértelműen összefügghet.
  (MTI)”
 • 8. P.Zita 2011. október 19. 12:30
  „"Embertelennek" - dr. Szakács üzenetét tolmácsolva: A remény hal meg utoljára!”
 • 7. pappe 2011. október 19. 12:29
  „"Felszállott a páva, a vármegye házára!"”
 • 6. HarconaMarcos 2011. október 19. 00:45
  „Uniós elvárás, hogy a 19 megyéből 6 régió legyen. Az egy másik kérdés, hogy ez eddig ´nemzethalállal´ volt egyenlő még csak beszélni is az ezer éves megyerendszer megszüntetéséről. Persze az is nyilvánvaló, hogy ezer éve még másképp nézett ki a közigazgatás, és persze az is, hogy a saját emberek kerülnek pozícióba. Ez sem újdonság az elmúlt ezer évben.”
 • 5. oPTiKa 2011. október 18. 21:16
  „Jövöre aláírja majd az 1000 fö feletti üzemek békés állami tulajdonba adását, aztán jöhetnek a földek is.”
 • 4. evikedves 2011. október 18. 20:41
  „Szerintem az iskolák egyházi tulajdonba fognak átkerülni!egyébként itt nagyon sántít valami,a hiány állami kézben is hiány lesz!így már alacsonyabb szinteken is a fidesz emberei fognak ülni vagyis bebetonozzák magukat 20 évre!”
 • 3. Gab2000 2011. október 18. 20:08
  „Nem kell félnie senkinek tehát indulnak majd a kirugások”
 • 2. embertelen 2011. október 18. 18:07
  „moderálva”
 • 1. urbaniastapista 2011. október 18. 16:56
  „Miért mindig a jobban gazdálkodók járnak pórul?
  Pest megyében milliárdos rövid lejáratú tartozásokat sikerült felhalmozni, következmény semmi, most jól átveszik, tartozást leírják, azaz a mi pénzünkből kifizetik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lesz fizetés: 1,5 milliárdos hitelkeretet kénytelen fenntartani a megye

Amennyiben nem tudta volna meghosszabbítani a megye a hitelkeret szerződését az OTP-vel, akkor az… Tovább olvasom