Kisalföld logö

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 2°C Még több cikk.

Menekült a gyorshajtó

Eliszkolt a rendőrök elől az a német X5-ös BMW, amelyik 190-nel rohant az M1-esen szombaton. Hegyeshalomnál fogták meg.

A mélységi ellenőrzés során minden külföldi gyorshajtót megállítottak és megbüntettek, három afgán férfit a Dacia gyorsvonatról szedtek le az ellenőrzést végzők.

A magyar közlekedési szabályok ellen vétő külföldi autósok sem menekültek meg a felelősségre vonás alól a megyei rendőr-főkapitányság és a városi kapitányságok összehangolt közbiztonsági, közlekedési és idegenrendészeti fokozott ellenőrzésekor. A szombaton hajnalban felállított mélységi szűrőn minden olyan járművet ellenőriztek az akcióban részt vevők, amilyeneket a tapasztalat szerint előszeretettel használnak az embercsempészek.

 
A megállítottak adatait a schengeni információs rendszerben (SIS) is ellenőrizték. Fotó: Tóth Gyula
A megállítottak adatait a schengeni információs rendszerben (SIS) is ellenőrizték. Fotó: Tóth Gyula


– Éppúgy ellenőrizzük a taxikat, sötétített üvegű személyautókat, mint a kisbuszokat, zárt furgonokat és a menetrendszerűen közlekedő autóbuszokat. Természetesen az Ausztria felé tartó vonatokon is ott vannak a kollégáink – mondta el az akció parancsnoka, Nemes Gyula őrnagy az M1-es autópálya Győr melletti parkolójában felállított ellenőrző ponton.


Nincs kibúvó a külföldieknek

Beszélgetésünk közben villogó rendőrségi terepjáró gurult be a parkolóba, mögötte egy francia rendszámú autó. Nemes őrnagyék intésére félreállt, a járőrkocsi pedig indult vissza a sztrádára. A leállított személyautó vezetője nem értette, miért vezették őt ki. Eltartott egy ideig, mire továbbindulhatott, hiszen a 167 kilométer per órás gyorshajtásáról jegyzőkönyv készült, s ki kell fizetnie a közigazgatási bírságot.

– Az autópálya százas kilométerénél, a megyehatárnál áll egy traffipaxunk. A kollégák a készenlétben álló kivezető járőröknek rádión bemondják annak a járműnek a rendszámát, amelyik jelentősen túllépte a megengedett sebességet. A parkolóba kivezetett gyorshajtóval szemben megkezdjük a szabálysértési eljárást. Így a külföldi autósok nem tudnak kibújni a büntetés alól – mondta Nemes Gyula.


Menekülni próbált a  német BMW-s

A megyehatárnál álló traffipax 155 kilométer per óra sebességhatárra volt beállítva szombaton. Ez a közigazgatási bírsághatár az autópályán, amit 17-en léptek túl az akció négyórás ideje alatt, a csúcs 190 volt két esetben is. Az egyik szabálysértő ellen még az ellenőrző ponton eljárás indult, a másik, egy német rendszámú X5-ös BMW vezetője nem tett eleget a rendőri felszólításnak, s tovább gyorsítva elhajtott. A megyei ügyelet azonnal értesítette az osztrák rendőröket, akik pályazárat állítottak fel az országhatár túloldalán. Az emiatt feltorlódott kocsisor útját állta az X5-ösnek, s még Hegyeshalom előtt elfogták és előállították a vezetőjét.

– Neki nemcsak gyorshajtás miatt kell fizetnie, de rendőri jelzés figyelmen kívül hagyása miatt is eljárás indul ellene – tájékoztatott Nemes Gyula, miközben megérkezett a sokadik kivezető járőrterepjáró, mögötte egy külföldi kisbusz. Kilencszemélyes, de tízen ültek benne, s gyermekülés sem volt, holott kellett volna. A büntetés 45 ezer forint.

Rádión érkezett a jelentés, a Dacia nemzetközi gyorson három afgán állampolgár utazott engedély nélkül. Mosonmagyaróvár után leszállították őket a vonatról: visszakerülnek a debreceni befogadóállomásra, ahonnét engedély nélkül távoztak.

A szombati ellenőrzés mérlege: 28 járőr az autópályán, a 19-es autóúton, a 84-es, 85-ös és a 86-os főúton. Tizenhét gyorshajtó, minden külföldi megállítva. Kilenc helyszíni bírság, összesen 92 ezer forint összegben, két külföldi a gyermekülés hiánya miatt fejenként 45 ezer forintot fizetett. Három afgán menekült a Dacia gyorson. Közúton ezúttal nem próbálkoztak az embercsempészek.


Száguldó kamionok a 86-oson

Elkelne több akció a 86-os főúton, megyehatáron belül és kívül egyaránt, mert a kamionosok figyelmen kívül hagyva a falvakban kitett 30-as sebességkorlátozást, sokszor 80-nal száguldoznak. Letolják maguk elől a szabályosan haladni akaró személyautókat. Úgy tűnik, nem tesznek ellenük semmit, legalább meg kellene állítani és megbüntetni őket.

Elkelne több akció a 86-os főúton, megyehatáron belül és kívül egyaránt, mert a kamionosok figyelmen kívül hagyva a falvakban kitett 30-as sebességkorlátozást, sokszor 80-nal száguldoznak. Fotó: Bertl
Elkelne több akció a 86-os főúton, megyehatáron belül és kívül egyaránt, mert a kamionosok figyelmen kívül hagyva a falvakban kitett 30-as sebességkorlátozást, sokszor 80-nal száguldoznak. Fotó: Bertleff András

– A megyehatáron belül a főúton három település tartozik hozzánk, Szilsárkány, Szil és Páli. A megyei főkapitányság vezetése meghatározta, hogy a sebességméréskor meg kell állítani a gyorshajtókat s velük szemben le kell folytatni a megfelelő – a gépkocsivezető ellen szabálysértési, az üzemben tartó ellen a közigazgatási – eljárást.

Amennyiben nem fizeti be valaki a bírságot, úgy az Európai Unión belül azt be lehet hajtani, így a külföldiek sem bújhatnak ki a büntetés alól – válaszolta megkeresésünkre Kiss Zoltán alezredes, megyei közlekedési osztályvezető.

A főút Vas megyei részén folytatott sebességmérési gyakorlatáról az alezredes illetékesség hiánya miatt nem nyilatkozott.

Olvasóink írták

  • 1. musicnummer1 2010. február 09. 14:37
    „NEMCSAK SZOMBATON,HÉTKÖZNAP IS KELLENE EGY-EGY ILYEN RAZZIA ,ELMENNE A KEDVÜK A NÓTÓRIUS GYORSHAJTÓKNAK.AUSZTRIÁBAN AZ AUTÓPÁLYÁN A BENZINKUT ELÖTT 2-3 KM-RE "VÁRJÁK " A CIVIL AUTÓS CSENDÖRÖK A GYORSHAJTÓKAT,A LETOLÓ-AUTÓSOKAT,ÉS BIZONY KIVESZIKA SORBÓL( ISTEN TUDJA,HÁNY LÓERÖS SZUPERAUTÓJUKKAL) ÉS BEKISÉRIK A BENZINKUT PARKOLÓJÁBA.UGY TUDOM, A GYÖRI AUTÓPÁLYARENDÖRÖKNEK IS VAN EGY AUDI TT AUTÓJUK,AZZAL NEM LETT VOLNA ESÉLYE ELMENEKÜLNI A BMW X5-NEK”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékony győri Lions-bál a fiatal művészekért

Az Első Győri Lions Club és az Arrabona Lions Club szombaton a győri A1 Autó BMW-autószalon… Tovább olvasom