Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Megyei szakszervezetek: elszegényedő dolgozók

"Az új adó- és járulékfizetési rendszer hátrányosan érinti a munkavállalók nagy részét, megnehezíti a legtöbb munkahelyen mostanában elkezdődő béralkukat" – hangoztatják szakszervezeti tisztségviselők és hozzáteszik: mivel a jövedelmek nem emelkednek, de a boltokban az árak igen, tovább növekszik a dolgozói szegénység, vagyis akik napi 8–12 órát dolgoznak állásukban, azok is alig tudnak megélni alacsony keresetükből.

Potyondi Antal, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének megyei titkára lapunknak elmondta, hogy általában a fizetések értékének megtartására, növelésére törekednek érdekvédőként, de a mostani helyzetben inkább csak az lehet a céljuk, hogy a 216.800 forint alatt keresők a bérkompenzációt megkapják.

Így nettó bérük annyi maradhat, mint tavaly, még az alacsony keresetűeknek is, akik a kereskedelemben alkalmazottak között többségben vannak.

A titkár szerint érezhető, hogy a munkaadókra nagy terhet ró a béremelés, ezért megvárják, míg az ehhez igényelhető állami segítség szabályainak részletei is tisztázódnak.

Sajnos néhány helyen azonban Potyondi Antal tapasztalatai alapján azzal is megpróbálkoznak, hogy nyolc óráról hatra változtassák a munkaszerződés szerinti napi munkaidőt.

Így nem csökkenne a dolgozó arányos jövedelme, de a titkár szerint eddig se volt jellemző, hogy be tudták volna tartani a dolgozók a munkaidőt.

– A nagyobb fémipari cégeknél már folynak a bértárgyalások – szögezte le Molnár Ákos, a Vasas Szakszervezeti Szövetség regionális ügyvivője. – A munkavállalói oldal kicsit jobb jövedelmet szeretne elérni, mint tavaly, és az is látszik, hogy a béren kívüli juttatások is megmaradhatnak.

Az erre irányuló munkaadói hajlandóság azonban nagyban függ a vállalkozás helyzetétől: a kis- és középvállalkozásoknál az elvárt béremelés, a fizetés nettó értékének megőrzése is nehéz.

Olvasóink írták

  • 1. miracle 2012. január 23. 14:21
    „Nem tudom mit kell itt erőlködni. Mint láthattuk szombaton a nép támogatja a fizetéscsökkentéseket...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felvételit írt több ezer diák

A középfokú iskolák központi írásbeli felvételi vizsgái pénteken kezdődtek el, pénteken délután a 8… Tovább olvasom