Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Megyei piacok: jó zöldséget, s közelről

Megkönnyítené jövőre a helyi termelők piacainak működését a kormány jogszabálytervezete. Ennek a termelők és a tudatosan a hazait keresők is örülnek, de fontosnak tartják, hogy a hatósági ellenőrzések kiszűrjék az őstermelőnek álcázott kereskedőket.

Olyan törvény- és kormányrendelet-módosítást készített elő a Nemzetgazdasági Minisztérium, amely szerint jövő évtől termelői piacok létesülhetnének a településeken, a nagyvárosokban is, működésüket nem kötnék engedélyhez, csupán bejelentési kötelezettséghez. A jogszabálytervezet szerint a jegyzőnek kell majd a vásárt bejelenteni, de csak a negyven kilométeren belül termelt árukat lehetne a könnyebbített feltételekkel kínálni. A cél ugyanis az, hogy az áru útját lerövidítsék a termelő és a fogyasztó között, hiszen az élelmiszer-kereskedelmet úgy célszerű megszervezni, hogy a helyben termelt árukat elsősorban a helyiek fogyasszák el.

– Örülünk a kormány szándékának, de még sok a nyitott kérdés. Például, hogy hova, hány helyre pakolhatnak ki majd a helyi termelők a könnyített feltételekkel és ki felel majd a megfelelő körülményekért. A legfontosabb pedig az lenne, hogy a termelői piacokon ne jelenhessenek meg az őstermelőnek álcázott kereskedők. A hatóságok ellenőrzéssel szűrjék ki őket, mert egészen másképp gondolkodnak, más az értékrendjük azoknak, akik megveszik a zöldséget és továbbadják, mint akik megtermelik. Általában az utóbbiak járnak rosszul az árversenyben – mondta el Sallai Imre zöldség- és gyümölcstermelő, aki a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedők Érdekképviseleti Egyesületén (Kisosz) belül az őstermelői szakosztály vezetője.

Sallai Imre szerint a helyi termelők mellett szóló legjobb érv, hogy nincs jobb a frissen szedett zöldségnél, gyümölcsnél. Fotó: Bertleff András .
Sallai Imre szerint a helyi termelők mellett szóló legjobb érv, hogy nincs jobb a frissen szedett zöldségnél, gyümölcsnél. Fotó: Bertleff András .


Termelőtársai úgy vélik, az ő reklámerejük a személyes kapcsolatokban rejlik, abban, hogy találkoznak a vevőikkel. A helyi áruk mellett szóló, a magyarságtudatnál is jobb érvnek tartják, hogy nincs finomabb a frissen szedett, egy napig sem szállított zöldségnél, gyümölcsnél.
– Régen attól vettek az emberek élelmiszert, akinek tudták a keresztnevét, a falvakban egymás közt cserélték ki áruikat és azok voltak igazán finomak.

Most is hasonlóképp kellene elérni, hogy a pult mindkét oldalán boldog emberek legyenek: ha többen vennének helyi terméket, több termelőnek lenne biztosított a megélhetése, a vevők pedig megbízható áruhoz jutnának – hangsúlyozta Lajtmann József, a Reflex Környezetvédő Egyesület elnöke. Szervezetük igyekszik a várhatóan megszaporodó termelői piacok és a bevásárlóközösségek egymásra találását segíteni megyénkben. Tapasztalatuk szerint ugyanis egyre többen tudatosan választják, keresik a hazait, örülnének, ha több helyen is hozzájutnának.

Szeptember elején ezért a megyeszékhelyen megrendezték a helyi termékek vásárát, hiszen a környezetvédelmet is szolgálja, ha az árukat kevesebbet szállítják, nem csomagolják.

Olvasóink írták

  • 1. pancser 2011. szeptember 29. 18:37
    „Ujjé, vissza a múltba! A termelő boltok már megbuktak ez is meg fog. Azok akik ezt a döntést hozták a legteljesebb mértékben nincsenek tisztában a falusi lakosság szokásaival. Ez már nem az a népesség amely Jakab István gyermekkorában az áruhiány miatt mindent otthon kényszerült előállítani. Hála Istennek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi lesz a kórházakkal a megyében?

A januártól megyei kórházak kerülnek állami kézbe, a vidéki városi kórházakról szóló döntést a jövő… Tovább olvasom