Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Megyei önkormányzat: Csődhelyzet vagy pánikkeltés?

Jelentősen csökkentenie kell kiadásait a Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzatnak, hogy elkerülje a csődöt - közölte Szakács Imre. Stipkovics Pál indokolatlan pánikkeltésnek nevezte a testület elnökének nyiltkozatát.

"Ha a tavalyi adatokat behelyettesítjük az idei költségvetésbe, akkor csődhelyzetben vagyunk" - mondta Szakács Imre fideszes politikus. Hozzátette: ha nem lépnek, 2010 utolsó két hónapjában már nem tudják kifizetni a béreket és a közüzemi számlákat.

A megyei közgyűlés központilag szabályozott forrásai 608 millió forinttal apadtak, míg az illetékbevétel-csökkenést 300 millió forint körülire becsülik. Ez összességében annyit jelent, hogy - a megyei kórház bevételei nélkül számítva - a tavalyinál 14,8 százalékkal kevesebb pénz folyik be a megyei önkormányzat kasszájába.

Az önkormányzat saját munkatársai juttatásán is kurtít: csak azokat a béren kívüli juttatásokat adja meg, amelyeket törvény ír elő - hangsúlyozta a közgyűlési elnök.

Szakács Imre szerint álságos és méltánytalan lépés, "inkorrekt játék", hogy miközben "Bajnai Gordon miniszterelnök sírós szemmel kiállva elmondja az országnak", hogy megszorításokra van szükség, egyes minisztériumokban nagy összegű juttatást kapnak a munkatársak.

Mint mondta, nem az ott dolgozóktól sajnálja a pénzt, de a vidéken dolgozó közalkalmazottak ugyanolyan képzett, jó munkát végző emberek, ezért azt tartaná megfelelő megoldásnak, ha fix összegű juttatást kapna minden erre jogosult.

Stipkovits válasza: Indokolatlan pánikkeltés

A megyei közgyűlés MSZP frakciójának elnöke, Stipkovits Pál indokolatlan pánikkeltésnek tartja Szakács Imrének azt a kijelentését, hogy az önkormányzat csődhelyzetben van. Szerinte a kiadások csökkentésével az egyensúly tartható.

A megyei önkormányzat MSZP frakciójának elnöke, Stipkovits Pál, miután a kisalfold.hu hírportálunkon keresztül értesült a megyei közgyűlés elnöke, Szakács Imre sajtótájékoztatóján elhangzottakról, úgy nyilatkozott: indokolatlan pánikkeltésnek tartja az ott elhangzottakat.
- Ha a megyei önkormányzat ez évben csődbe megy, akkor az csak a megyei vezetés alkalmatlanságát fogja igazolni. magáról állít ki szegénységi bizonyítványt - mondta Stipkovits Pál.
A frakcióvezető szerint a gazdasági válság hatásainak csökkentésére kidolgozott válságkezelő program terheket ró a társadalom szinte minden rétegére.

- A kényszerű megszorítások az államháztartás minden alrendszerét érintik. Ez alól nem lehet kivétel az önkormányzati szféra sem. A megyénél fegyelmezett gazdálkodással a szocialista frakció által kifogásolt indokolatlan kiadások csökkentésével, a megyei önkormányzat pénzügyi egyensúlyailyen nehéz körülmények között is biztosítható - mondta végül Stipkovits Pál.

(Tóth Gyula)

Olvasóink írták

55 hozzászólás
 • 55. t-a-ibi 2010. január 11. 23:20
  „54. hozzászólás rick
  Hajjaj, itt- ott dől a lé!
  Na erre mit lépne Sz. I.
  Most csak ennyi volt az én gondolatom, a többit másoltam.

  Egyezünk meg, nem hittem volna, hogy a mostani városvezetés, gazembereb lesz a komcsi-libsi-nél! -tévedtem.”
 • 54. rick 2010. január 11. 15:58
  „53.

  Ha jól értem, szerinted aki valaha valahol fideszes önkormányzati képviselő volt, az soha ne dolgozzon egyetlen fideszes önkormányzat megbízásából. Sőt, még csak résztulajdona se legyen olyan vállalkozásban, aki önkormányzati megrendelésre dolgozik? Mi van, ha mondjuk vízvezeték szerelő a szerencsétlen volt képviselő? Nem javíthatja meg az iskola wc-jét a fideszes polgármester idejében? És ha mondjuk újságíró akkor nem szerkesztheti az önkormányzati lapot? Jogászként nem képviselhet fideszes vezetésű várost egy jogvitában? Vagy egy fideszes önkormányzatnak szoci tanácsadókkal, kommunikációs szakemberekkel kell körülvenni magát, különben megszólják?

  Miért nem téma az, hogy aki valamikor a Magyar Szocialista Munkáspárt tagja, képviselője, alkalmazottja volt, az hol és mennyiért hoz jelenleg Magyarországon döntéseket, kinek ad tanácsokat?

  Jóreggelt... A "Né........ág-újság" számára a történet egyetlen fájó pontja az, hogy nem ők kapják a megbízást. Ezt nyugodtan elhiheted.”
 • 53. t-a-ibi 2010. január 11. 13:09
  „Hajjaj, itt- ott dől a lé!
  Na erre mit lépne Sz. I.
  Milliókért vesznek tanácsot fideszes önkormányzatok Rákay Philiptől, a Hír TV meghatározó arcáról- írta a hétfői Né........ág-újság
  A napilap szerint a műsorvezető cégében résztulajdonos egy volt fideszes önkormányzati képviselő, akinek a saját cége is rendre beszállít ugyanazoknak az önkormányzatoknak. A lap a birtokában lévő szerződésekre hivatkozva azt állította, hogy a két cég - amelyek egy helyre vannak bejegyezve - 2008-ban ugyanakkora összegért, több mint hétmillió forintért adott tanácsokat a fideszes vezetésű Fejér Megyei Önkormányzatnak, és idénre is van szerződésük. A két cég közösen dolgozik Salgótarján fideszes polgármesterének is.”
 • 52. győrinagyi 2010. január 11. 10:30
  „Úgy tűnik, hogy némelyek nem ismerik a hozzászólás értelmét. Azt gondolják - helytelenül -, hogy a másik ember véleményének kétségbe vonása, illetve a hozzászóló miősítése még "belefér". Tehát kedves VasóSág, kedves jörg! Nekem nem! Üdvözlettel!”
 • 51. szocdem 2010. január 11. 10:19
  „Ejnye bejnye Stipkovics elvtárs!

  Ez egy ormótlan hazugság amit valószínüleg pártutasításra teccett elejteni! Még hogy kiadás csökkentés, még hogy egyensúly!
  A helyzet az, hogy a közhatalom fenntartása épp úgy pénzbe kerül, mint bármi. Márpedig ott ahol a pénz hiányzik, vagy csökken a vásárlóértéke (és csökkent az Önök mérhetetlen szaktudásának köszönhetően) ott nem jut elég a feladatokra, a kifizetni valókra.
  Annál is inkább csodálkozom ezen a gazdasági szakértésen, mert mosonmagyaróvári polgármesterként akkor sem teccett nagyon remekelni a gazdaság területén, amikor még nem volt ilyen durva a helyzet. Sőt a város eladósodottságát, reménytelen gazdasági helyzetét épp az Ön áldatlan tevékenységének aposztrofálta több városi vezető szeméyliség az Ön menesztése után...”
 • 50. t-a-ibi 2010. január 11. 08:42
  „48. hozzászólás jörg

  Na a jelző téged minősít amit nekem céloztál <moderálva>

  Az MN -sokáig hiteles újság volt, ma már figyelni kell, a fideszes-narancslé csöpögésére.

  Egy vicc ami sokba kerül nekünk!
  Februártól Nyugdíjasegyetem ! ---folytatódnak a komcsi-libsi szemináriumok, ugyan úgy az adónkból !”
 • 49. jörg 2010. január 10. 23:42
  „győrnagyi

  bár a Kisalföld honlapján vagyunk, azért engedtessék meg, hogy ne vonjuk kétségbe, hogy a MN talán mégis rangosabb HÍRFORRÁS , mint a Kisalföld .... ezen tényleg nincs mit vitázni, vagy ha igen, sajnállak!”
 • 48. jörg 2010. január 10. 23:39
  „t-a-ibi

  a MN nekem is magán embernek jár, talán nem ezt kellene kiforgatni....

  <moderálva>”
 • 47. szekek 2010. január 10. 17:59
  „A 14-esnek tök igaza van.A megszorítások egyébként elsősorban itt is a a kis embereket fogják érinteni.Létszámleépítéssel frankón meg lehet oldani mindent ugye?Aki irigyli a közszférában dolgozókat (mert ugye a megyei önkormányzatnál ilyenek dolgoznak) akkor hajrá! Lehet a közszférában munkát vállalni, meglátja mennyi a munka, és mennyi a fizetés.”
 • 46. ValóSág 2010. január 10. 15:47
  „Azért kedves győrinagyi, mert ha számodra a MN nem hírforrás, akkor miért nem nevezted meg azt a lapot, amelyből "művelődsz". Vagy nem merted magad lejáratni a népszavával?”
 • 45. győrinagyi 2010. január 10. 11:50
  „Kedves valóSág???? Miért is? Kérlek, válaszolj! Egyébként attól szép az élet, hogy különbözőek vagyunk, tehát másképpen látunk egy-egy dolgot, eseményt, az életet! Te nem úgy gondolod? Egyébként meg nézzd vissza a Kisalföld (amely szépen lassan, de bulvárosodik!) archivumát, érdemes!”
 • 44. ValóSág 2010. január 10. 06:55
  „győrinagyi! <moderálva>
  hidas! Te is olvass, ne csak irkálj! A lényeg az "ÖNkormányzat"-első részén van, vagyis önállóan működjenek településenként! Nem hiszem, hogy örülne bárki, hogy a kapuváriak ügyét Csornán kéne rendezni pl.
  t-a-ibi! Ez a titkosítás-téma bedobása felér kb. a 23 millió román, újabban 100 ezer kínai riogatással. Az ilyen sugallatok mind arra játszanak, hogy kedvét szegjék az embereknek a politikától "Egyik kutya másik eb"!
  Ez a Ti Világotok!”
 • 43. t-a-ibi 2010. január 10. 00:08
  „Titkosítás: az adatok védelméről, hirtelen milyen fontossá vált a regnáló hatalom számára, ráadásul elnyerte a parlament kétharmados támogatását is. A törvényjavaslatot 333 ,,igen" és 17 ,,nem" szavazat mellett fogadta el az Országgyűlés, a média majdnem teljes hallgatása közepette. A törvény már kihirdetésre is került a Magyar Közlönyben, és 2010. április 1-jén lép hatályba.
  A titkosítások teljes átláthatatlanságát és a már elkövetett törvénysértések tisztára mosását segíti elő, hiszen lehetőséget teremt az eddigi törvénytelen adatgyűjtések, megfigyelések utólagosan ,,törvényszerűvé tételére". Az új törvény alapján 3 évük van a különböző szerveknek, hogy átminősítsék a már titkos adatokat, és az sem lehet gátja az újra titkosításnak, ha a valódi cél bűncselekmény takargatása volt.
  Vajon a MN miért nem szedte ízekre a törvényt? Mert az ellenzék is érintett.

  Vajon miért szavazta meg hirtelen az országgyűlés, és egyöntetűen ezt a mocskos törvényt? - a jajgató ellenzék, és ellenzéki önkormányzati vezetőkkel együtt?
  Itt van elásva minden baj forrása. Mert az eddigi hatalmon lévőknek mindnek vaj van a fején! Nincs olyan banda a parlamentben amely nem volt kormányon.
  Amíg a titkosítás el nem lesz törölve és minden mocsok nem kerül felszínre addig csak jajgatás és mutogatás lesz ezek között.

  Írhatunk, beszélhetünk bármit, míg ezek egymást sakkban tartják a titkosítással, minden marad a régiben.
  Ha így marad (marad!) akkor a választás is felesleges.”
 • 42. rick 2010. január 09. 22:44
  „39.

  Ismerem mindkét oldalt, az magánszektor kínjait nap mint nap érzem a saját bőrömön.
  De te nem érted a lényeget. Szakács meg a többi településvezető nem azért panaszkodik, mert nincs pénz a kiemelt bérezésre. Azért az alkalmazottak meg a szakszervezeteik emelik fel a szavuk, ahogy a termelési, szolgáltatási szektorban is megteszi az, aki megteheti (az egy hét alatt betanulható munkát végzők nyilván nehezebben tehetik ezt meg).

  Az önkormányzati vezetők egy jó ideje azért panaszkodnak, mert nincs krétára pénz meg befoltozni az iskola tetejét, nincs kötszerre pénz meg arra, hogy az orvos műthessen, ne malmozzon, hogy elfogyott a kvóta, nincs tűzoltó légzőmaszkra pénz meg a lepukkant járgányok cseréjére, nincs arra, hogy a rendőr rendesen járőrözzön, mert nem tankolhat. Azért panaszkodnak, mert ami adót helyben befizetünk, abból nem tudnak felújítani sem, nemhogy fejleszteni. A települések jelenleg nem fejlődő közösségek, hanem magukra hagyott mentőcsónakok, ahol fogy a víz és lassan egymásnak esnek az emberek... Ezért panaszkodnak a településvezetők. Mert ők nem tudják elbocsájtani a településen élők felét, hogy kevesebb költséggel működhessen a kórház meg az iskola, nem tudnak megszabadulni az idősektől, rászorulóktól, gyengéktől, hogy spórolhassanak a fűtéssel a szociális otthonban.

  És ne felejts el még valamit. Az oly dicső racionális, piaci szabályok alapján működő termelési szférában a válság hatására megtépázott, elesetté, beteggé, feleslegessé vált "munkaerőt" nem a termelési-, magán-, vállalati-, verseny- szféra próbálja majd kézen fogni... Nem ők aggódnak az EMBERekért, hanem a munkaügyi központosok, az önkormányzatok szociális irodái, a kórházak orvosai, az óvónők, a pedagógusok, akik a gyereken látják, hogy otthon gond van. És igen, azok a megválasztott vezetők (már amelyik ilyen, és márpedig vannak ilyenek), akik látják, hogy mi történik a rájuk bízott településen és próbálják úgy végezni a munkájukat, hogy az MINDENKI számára reményt adhasson. Ha nem tűnt volna fel, éppen ezért nevezik ezt a KÖZszférának.”
 • 41. Táncos 2010. január 09. 21:22
  „Rick teljesen korrekt képet festett a mai magyar valóságról. Sajnos..”
 • 40. hordópali 2010. január 09. 20:39
  „Ez az!
  Marják csak egymást Hölgyeim, Uraim!
  A bejelentéssel ez volt a cél!
  Közben a sok léhűtő meg veszi fel az elnöki, alelnöki, képviselői tiszteletdíját!
  Milliókat! A Mi millióinkat!”
 • 39. AranyKözépút 2010. január 09. 19:41
  „rick,
  Nem képzeteim vannak a közszféráról, hanem tapasztalatom. És a termelési szféráról is. Tudom, hogy az elmúlt másfél évben ki milyen áldozatot hozott, valószínű te nem vagy tisztában a másik oldallal ( a termeléssel). Tudom , hogy kinek hány álmatlan éjszakája volt. A sokat emlegetett közszférás dolgozók csak álszenten sajnálkoztak amikor panaszkodtunk, hisz ők kapták a bért az államtól, önkormányzattól, tudták, hogy őket nem érinti a gazdasági válság, irritáló volt, hogy még a 13. havi juttatásért sztrájkoltak volna, hisz voltak ilyen hírek. Nem a kórházfinanszírozás problémáiról beszélek, az külön ügy, nem kellene ide keverni az orvosok elvándorlását, egyrészt mert ott is előfordul,hogy számlásként dolgoznak már, legalább is az anesztesek, bőrgyógyászok stb. nagy része,hanem arról a helyzetről, hogy nem várhatják el sem a megyei önkormányzati , sem állami, sem önkormányzati alkalmazottak, hogy a válságot ők nem a saját borítékjuk, csak a csökkenő kréta és írószer számon érezzék meg.Vegyék tudomásul, hogy nem lesz bérenkívüli juttatás, máshol sincs. Ha nem tetszik, akkor menjenek át olyan helyre, ahol a munka törvénykönyv vonatkozik rájuk és nem a közalkalmazotti törvény.Én is lennék közalkalmazott, de lassan már apáról fiúra szállnak ott a helyek, ha tudsz valamit szólj.”
 • 38. rick 2010. január 09. 18:13
  „35-36.

  Hát akkor kezdj el gondolkodni...

  Azt az Angliát hozod fel példának, ahol van egy 646 fős alsóház, meg egy 748 fős felsőház, ami összeadva ugyan lakoságarányosan valamennyire alatta marad a mi 386 fős parlamentünknek, de ők megfejelik ezt egy királyi családdal és az udvartartással. Ebben az Angliában ha megnézel egy parlamenti közvetítést, akkor nem érted, hogy miért van az a 4-5 ember egy ekkora teremben és miért beszélnek, kiabálnak hangosan, miközben valaki épp beszédet mond. Ebben az Angliában éppen mostanában volt egy komoly költségtérítéses botrány, ami a prime ministerig is elért. Ja, és ebben az Angliában egy megválasztott képviselőnek nincs joga lemondani (csak egy elég vicces trükközéssel oldható meg), mert pár száz éve úgy gondolták az emberek, hogy akire ilyen feladatot bíztak, annak kutya kötelessége végigcsinálni. Ezekről miért hallgatsz amikor hasonlítgatsz?

  A példát úgy hozod fel, hogy nem beszélsz sem az ottani feladat és hatásköri struktúráról, sem az állam adó és újraelosztó rendszeréről valamint eltekintesz az állampolgárok különféle ügyeinek intézésére vonatkozó szabályrendszerek ismertetésétől is.

  Körülbelül ez annyit ér, mintha azt mondanád, hogy nálunk 70.000 a minimálbér, az USÁban meg 18.000, és lazán eltekintenél annak megemlítésétől, hogy az egyik az HUF és havi, a másik meg USD és évi.

  A példádhoz: remélem nem a 32 milliót sokallod, ami a településre jut...
  Ha meg úgy gondolod, hogy vegyük el tőlük a 9,65-öt és maradjon meg nekik a többi, amit majd Győrben eldöntik, hogy mire fordítódjon, akkor gondold végig azt is, hogy ez esetben minden ott élő ember az összes ügyét Győrben kell majd intéznie, és ha bármi van a faluban, akkor valakinek Győrben kell megoldást találni a problémára. Hadd ne mondjam, volt már ilyen rendszer Magyarországon, csúnyán megbukott, talán ennek emléke miatt is olyan nehéz egy gyors önkormányzati reform végrehajtása.

  Aminek szükségességét én egy percig sem vitatom, de ne haragudj, ha úgy érzem Nálad felkészültebb, elmélyültebb ismeretanyaggal rendelkező emberekre kellene bízni az előkészítését.

  (Ja, ha már gondolkodóban vagy úgyis, akkor felhívnám a figyelmedet, hogy a 9,65 millió közteher része simán visszavándorol az államkasszába. Csak technikailag mozog. Ismerek olyan "vállalkozót", aki az elmúlt egy évtizedben egy fillér közterhet nem fizetett be. Ez viszont tényleg hiányzik a kasszából. De hagyjuk, mert kisül az agyunk a sok gondolkodástól.)”
 • 37. hidas 2010. január 09. 18:09
  „29-re
  <moderálva> Nem az önkörmányzatok létét kérdőjeleztem meg, hanem a számát!!! Előbb olvass, aztán írj!”
 • 36. Gab2000 2010. január 09. 16:35
  „Na hogy ragozzam ennek a településnek az államtól 32 millió kb a kapott összeg a gazdálkodására.
  A költségvetési létszám keret 3 fő aki főállásban dolgozik akinek fizetni kell és a személyi juttatások és a munkaadót terhelő közterhek 9,65 milliót tesz ki. na ezt tartom pazarlásnak és ez csak 3 fő egy 232 fős településen.
  Na akkor kezdjünk is el gondolkodni hogy mennyi is az annyi”
55 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Farsangi koncert a balettel

A bécsi újévi koncert mintájára a Győri Filharmonikus Zenekar farsangi hangversenyét összekapcsolják… Tovább olvasom