Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 26°C Még több cikk.

Megyei közgyűlés: Money, money, money...

Ez az első év, amikor nemcsak elvben, hanem gyakorlatban is komolyan eladósodhat a megye. Idén 658 millió forinttal kevesebb központi forrást kap az önkormányzat.

12 óra 10 - Végjáték az ÁSZ-szal

Innentől a képviselők vita nélkül végigszavazzák a megmaradt napirendi pontokat, amelyek a közvélemény számára kevésbé jelentős témákat érintenek. Szakács a végén még bejelenti, hogy az ÁSZ az ötévente kötelező vizsgálatra bejelentkezett a megyei önkormányzatnál.
Gyakorlatilag két óráig tartott a közgyűlés. A következő február 26-án lesz.

12 óra - Pihenőidő: igen az Onkológiai Centrumra

A kórházas témák simán átmennek: a Petz-kórház pályázhat az Onkológia Centrum kialakítására, ami csaknem 1,8 milliárd forintos fejlesztést jelenthet.

A képviselők láthatóan kivitázták magukat, mert zsinórban szavaznak - most épp a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekvédelmi intézményekben fizetendő térítési díjakról.

Zárt ülés kezdődik vagyoni és személyi témákról.

11 óra 30 perc - Egy hajó, két világ

Szakács Imre fideszes elnök helyretenne néhány dolgot: ,,Suszter maradjon a kaptafánál, almát a körtével összehasonlítani nem lehet, mint ahogy külön rovatokban szereplő számokat sem."

Szakács a BKV ötmilliárd forint ,,kilopott pénzét" veszi elő, mondván, van pénz a rendszerben, amit megkaphatnának az önkormányzatok - anélkül, hogy elvennének máshonnan, például a sporttól...

A munkaadói járulékokról: ,,Nem igaz, amit Stipkovits Pál mondott, mert a kórház számaival is számolt, ami mindig is külön fejezete a költségvetésnek. A lényeg az, hogy 25 intézményünkből több mint száz embert el kell bocsátanunk - ezek sajnos a tények, a számokkal pedig óvatosan kell bánni."

Baranyai Tamás (Fidesz-KDNP): ,,Ha az egyszerű emberektől elvonunk, akkor nekünk is oda kell állnunk, s meg kell mutatnunk hogy egy hajóban ülünk, nem két világban élünk."

Azt kéri a főjegyzőtől, modellezzék le, hogy a hitelfelvétel milyen kamatterheket jelent majd.

Mecséri Lajos, Sokorópátka polgármestere: ,,Nem készültem felszólalni, otthon, települési vezetőként végigkínlódtuk az elmúlt heteket. De Stikovits Pál miatt muszáj: 1990 óta vagyok polgármester, s akkor - emlékszem - még a GDP 17 százalékát kapta az önkormányzati szféra.

Stipkovits ismét szót kér, Molnár Csaba pedig távozik a teremből.
Stipkovits: ,,Azt szerettem volna érzékeltetni az első felszólalásommal, hogy a világgazdasági válság mindenkire terhet ró, ez alól az államháztartás egyetlen szférája sem lehet kivétel. A világ legtermészetesebb dolga az is, hogy a szocialista frakció támogatja a képviselői illetménycsökkentést.  De nem csodavárásra van szükség, hanem arra, hogy a valósághoz igazítsuk az intézményrendszerünket."

Hirtelenjében elfogyott a felszólalók száma. A zárszó a főjegyzőé, aztán szavaznak a képviselők, hogy engedik-e a második fordulóba az anyagot.

11 óra - Tíz százalékkal kevesebb bért a képviselőknek

A főjegyző bejelenti, hogy az elbocsátások miatt több intézménynél a törvényben meghatározott létszám alá kell menni, emiatt pedig várhatóan a már megszerzett működési engedélyeket vissza kell minősíteni ideiglenes engedéllyé.

Széles Sándor Fidesz-KDNP frakcióvezető volt a leggyorsabb: gratulál az ötlethez, hogy meghívták az intézményigazgatókat.

"Minden politikai futamot üressé, kongóvá, fölöslegessé tettek az igazgatók mondatai" - mondja. "Ezután nincs is kedvem lózungolni" - teszi hozzá Széles Sándor, aki megköszöni az intézményi dolgozóknak a munkájukat.

A képviselő bejelenti: azt javasolja költségvetési módosításként, hogy 10 százalékkal csökkentsék a képviselői juttatásokat 2010-ben.

Szabó Miklós mosonmagyaróvári polgármester: "Nem egyeztettünk Széles Sándorral, de teljesen egyetértek. Nekünk is gesztust kell tennünk, maximálisan támogatom az ötletet."

Stipkovits Pál MSZP frakcióvezető: "A költségvetés vitájára érzelmileg rendesen fel lettünk készítve" - kezdi.

Szélesebb összefüggéseket ígér aztán a frakcióvezető, íme: "2008-ban az önkormányzat bevételei 17 milliárdot tettek ki, 2009-ben 18-at, 2010-ben 19 milliárd körüli összegre emelkedtek. Az önkormányzati szféra az államháztartásból nem vonhatja ki magát - az önkormányzatok támogatások jelenleg  a magyar GDP 12 százalékát teszik ki.

Ha ezt bármilyen színű kormányzat később megemeli, akkor máshonnan vesz el: a rendőrségtől, a sporttól...."

Folytatja: "Eddig a működést és a kötelező feladatokat megoldottuk, de azzal ámítani az intézményvezetőket, hogy később majd több pénz jöhet hozzájuk, s visszavehetik az elbocsátott embereket - ábránd és szemfényvesztés"

Stipkovits belelendült: "Pont annyival kaptunk kevesebbet a központi költségvetésből, mint amennyivel csökken a munkaadókat terhelő járulékok - vagyis amennyit nyerünk."

"A frakció úgy látja, hogy ebben az évben is biztosítani lehet a kötelező feladatok ellátását" - ezzel ,"kívánja oldani a letargiát" Stipkovits.

10 óra 30 perc - Szívhez szólnak az intézményigazgatók


A soproni fogyatékos gyermekek otthonának igazgatója elmondja: míg 152 dolgozójuk volt 2002-2004-ben, a mostani leépítéssel 127-en maradnak a 170 ápoltra.

Ráadásul már csak nevében gyermekotthon a soproni, ugyanis csak 30 a gyermekkorú bentlakó, a többi felnőtt beteg. Őket kell tehát ellátnia a 126 dolgozónak.

Minden területen megszorításokat tettünk már 2007-ben is. A tisztálkodás, az étkezés... sorolhatnám, hány területen.

"A 2008-as év viszonylag jó volt, 140-es létszámmal dolgozott a soproni
otthon, megkapta a működési engedélyt, ami - a szakma pontosan tudja - nagy szó. Most ismét újabb megszorítás jön, ami személyi elbocsátásokkal jár.

Ennél több dolgozót azonban elküldeni már nem tudunk, s akik maradnak, azok között sokaknak a fizetését is csökkenteni kell."

Győri testvérintézmény igazgatója következik, a Bárczi gyógypedagógiai otthoné: 2007-ben itt is volt leépítés, megszorítás a ,"dologi kiadásoknál" szintén.

A kiinduló létszám 149 fő volt, ebből kellett 22-őt elbocsátani. A gyermeklétszám időközben nem csökkent. Elérkeztünk 2010-hez: a dologi kiadásokból lényegesebb elvonásra már nincs lehetőség.

"Nincs tovább lefaragni." A költségelvonást ezért itt is a személyi elvonásokból tudják teljesíteni.

"Lassan a csodával határos, hogy működni tudunk."

Hét embert el kell bocsátani, 65 dolgozónak pedig a munkaidejét kell csökkenteni. Ez komoly feszültséget okozott az intézmény életében. Tudomásul vettük a kényszerpályát."

10 óra - Molnár Csaba kancelláriaminiszter is megérkezett

Napirend előtt kér szót Stipkovits Pál, aki bejelenti: minden képviselő leadta a vagyonnyilatkozatát, s idén is akadtak apró-cseprő hiányosságok. De ezeket javították, így mindenkinek jár a tiszteletdíja - üzeni a jegyzőnek.

Miközben Szakács Imre elnök a plusz napirendi pontok felvételére tesz javaslatot, megérkezik Molnár Csaba kancelláriaminiszter is a terembe - ő ugye a megyei szocialista frakció tagja.

A 2010-es költségvetés első fordulójával kezdenek. Az első forduló azt jelenti, hogy most vitáznak a képviselők, a rendeletet pedig a következő (február 25-i) közgyűlésen fogadják el a módosításokkal együtt - ez utóbbiakat február 15-ig lehet benyújtani.

"Ha semmi mást nem tettünk volna, mint a tavalyi kiadásokat behelyettesítjük az idei rubrikába, akkor a hiány  - a bevételi oldal központi csökkentése miatt - akkora lett volna, ami mellett már hitelt sem kaphatunk. Ez pedig az önkormányzat csődjéhez vezetett volna" - adja meg a kezdőlökést Szakács Imre.

Hozzáteszi: a kiadási oldalt éppen ezért csökkenteni kellett, amihez szükség volt a megyei intézmények igazgatóinak belátására is.

Az elnök szavai után az önkormányzat pénzügyi osztályvezetője tart prezentációt - ebben gyakorlatilag a központi költségvetésből származó források csökkenését részletezi 2005-től 2010-ig.

Hamarosan két intézményvezető is elmondja, hogy őket miként érintik a megszorítások. Vihar előtti csend a teremben, akik ugyanis most még beszélnek, nem politikusok, hanem osztály- és intézményvezetők.

9 óra 30 perc - Az elkövetkező órák slágertémája

Fél óra múlva kezdődik a megyei önkormányzat évenkénti legfontosabb ülése, amelyen a költségvetést tárgyalják meg a képviselők. A vita első fordulójára készülhetünk lélekben, hamarosan pedig testben is.

Ez az első év, amikor úgy tűnik, nemcsak elvben, hanem gyakorlatban is komolyan eladósodhat a megye - már most borítékolhatjuk, hogy az elkövetkező órák slágertémája ez a mondat lesz. A képviselők asztalán szereplő előterjesztésben ugyanis ez szerepel:

20,6 milliárdos bevétel főösszeg mellett összesen 1,3 milliárd működési, 300 millió forintnyi fejlesztési és 1,2 milliárdos folyószámla-hitel felvételével számol a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.

Továbbá: idén 658 millió forinttal kap kevesebb központi juttatást a megyei önkormányzat, mint tavaly; ez 24,4 százalékos csökkenés.
Hatodik éve csökkennek a központilag szabályozott források, a csökkenés pedig olyan nagy mértékű, hogy az már veszélyezteti az önkormányzat és intézményei működtetésének fenntarthatóságát.

(A megyei közgyűlés szinte mindig kilenc órakor kezdi meg munkáját, ezúttal azonban 10 órára tették a kezdést. Erről láthatóan többen megfeledkeztek: a testület fele, s a két alelnök is pontosan kilenckor már megjelent, most kedélyesen beszélgetnek, s várják a kezdést. A Fidesz-KDNP és az MSZP frakcióvezetője is kilencre jött, abban most még közös nevezőn vannak, hogy mindegyikük elsiklott az eltolt kezdés híre fölött. Bent, a tárgyalóteremben, ahol lassan kimerítenek minden témát a várakozó képviselők, elhangzott az örök kérdés: Csocsótok
nincs?)

Olvasóink írták

 • 8. Primax 2010. február 07. 23:04
  „"...MAGYAR VEZETÉSBE ÖNZETLEN HAZAFIAKAT, A LEGJOBB KÉPZETTSÉGŰ JELÖLTLISTÁT
  JOBBIKOT." ( adalfold #8 )
  Muhaha...”
 • 7. tosa2 2010. február 06. 10:57
  „Jé ! senki sem szólt hozzá olyan, aki a fideszt dicsőítené ??!!”
 • 6. reális 2010. február 05. 21:16
  „Egyenlitő.blog.hu tessék szíves megnézni!”
 • 5. hordópali 2010. február 05. 20:06
  „Jajj!
  Pedig tavaj valami csodadíjat is kapott!
  Anyám!”
 • 4. hordópali 2010. február 05. 20:04
  „"Gyakorlatilag két óráig tartott a közgyűlés."
  Talán két órán át? Két órán keresztül?
  "elhangzott az örök kérdés: Csocsótok
  nincs?)"
  Sudár Asszonytól ennyire fussa!”
 • 3. győrinagyi 2010. február 05. 17:02
  „Ezt minden évben eljátsszák Szakácsék, aztán egész évben nem hallani róla, hogy milyen rosszul állnak. Fogadni mernék, hogy jövőre eszükbe sem jut panaszkodni, pedig lehet, hogy még ennyi pénzt sem kapnak....”
 • 2. hidas 2010. február 05. 15:27
  „Azt sem értem, hogy miért van szükség erre az intézményre!!?”
 • 1. Primax 2010. február 05. 13:37
  „Ejnye, hát a FIDESZ-es urak csak ennyire képesek ?
  Nem ezt ígérték.
  Ne magyarázzák meg a helyzetet az elvonásokkal, Győr az ország egyik leggazdagabb városa/régiója.
  Nem kell a link duma.
  Ennyire képesek.
  A narancsba (át)öltözött - függetlenként megválasztott - polgármesterünk pedig vidáman mosolyog a plakátokról, hogy :
  "Eljött az idő ! "
  Így van : lehetne már - akár - dolgozni is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszakéri a kincstár a támogatást

Győr - Visszafizetteti az államkincstár a gázártámogatás összegét, ha az ellenőrzés során… Tovább olvasom