Kisalföld logö

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 23°C Még több cikk.

Megyei közgyűlés: 460,5 milliós költségvetést fogadtak el

A megyei közgyűlés pénteki ülésén 13 igen, 3 nem szavazattal, 3 tartózkodás mellett elfogadta a megyei önkormányzat 2014. évi költségvetését.

13.15 - Fontos döntések a megyei területfejlesztésben

A megyei közgyűlés pénteki ülésén tárgyalta és 19 igen, egyhangú szavazattal el is fogadta a Győr-Moson-Sopron Megyei Területfejlesztési Koncepciót, emellett megismerték és egyhangúan el is fogadták a képviselők a tervezési folyamat következő állomásának, a készülő megyei területfejlesztési programnak egyeztetési változatát (javaslattevő fázis, első olvasat).

A megyei területfejlesztési koncepció "a megye átfogó távlati fejlesztését megalapozó és befolyásoló tervdokumentum, ami meghatározza a térség hosszú távú, átfogó fejlesztési céljait, továbbá a fejlesztési programok kidolgozásához szükséges irányelveket, információkat biztosít az ágazati és a kapcsolódó területi tervezés és a területfejlesztés szereplői számára".

A megyei területfejlesztési program "a megyei területfejlesztési koncepció alapján kidolgozott középtávú cselekvési terv, amely előkészítő és javaslattevő fázisból áll."

Mint ismeretes, a  területfejlesztésről és a területrendezésről szóló törvény rendelkezése szerint a megyei önkormányzat kötelező feladata a megyei területfejlesztési koncepció és a megyei területfejlesztési program kidolgozása , majd határozattal történő elfogadása.

A megye új, 2030-ig szóló területfejlesztési koncepciójának készítése a "Nemzeti Fejlesztés 2030 - Országos Fejlesztési és Területfejlesztési Koncepció" (OFTK) kidolgozásával párhuzamosan folyt. A 2012 júniusa óta tartó megyei területfejlesztési tervezési folyamat keretében a megyei önkormányzati hivatal számos szakmai és térségi egyeztető fórumot szervezett.

Elsőként a "Helyzetfeltárás" című részanyag került a közgyűlés elé, amelyet a testület 2012. november 23-án, a közgyűlés el is fogadott.

A következő feladat a megyei területfejlesztési koncepció javaslattételi fázisának kidolgozása volt. Ennek a dokumentumnak az egyre részletesebb változatai - az önkormányzati, gazdasági és civil partnerekkel történt egyeztetéseket követően - rendre a közgyűlés elé kerültek. 

A tematikus és területi fórumok, valamint az írásban érkezett észrevételek alapján az Universitas-Győr Nonprofit Kft. vezette tervezői csapat elkészítette a Győr-Moson-Sopron megye területfejlesztési koncepciója című dokumentumot.

Az egyhangú döntéssel jóváhagyott új megyei területfejlesztési koncepció megfelel mindazoknak az elvárásoknak, amelyeket a vonatkozó jogszabályok a jóváhagyás előfeltételeként rögzítenek:

1. összhangban van az Országos Fejlesztési és Területfejlesztési Koncepcióval,
2. rendelkezik Győr és Sopron megyei jogú városok önkormányzatainak egyetértő, a megyei koncepciót jóváhagyó határozataival
3. rendelkezik az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség által jóváhagyott területi / környezeti hatásvizsgálattal,
4. megkapta a területfejlesztés stratégiai tervezéséért felelős Nemzetgazdasági Minisztérium támogató állásfoglalását.

A kidolgozás alatt álló új megyei területfejlesztési program elkészült dokumentumai:

• az előkészítő fázist lezáró 9 oldalas összeállítás, 
• a javaslattevő fázis egyeztetési változata, amely a térségi és az ágazati észrevételek alapján véglegesítendő, majd a 2014 áprilisi közgyűlés elé terjesztendő.

Előterjesztés >>

Részletes háttéranyag >>

12.30 - Elfogadták a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat 2014. évi költségvetését


A megyei közgyűlés pénteki (február 14.) ülésén 13 igen, 3 nem szavazattal, 3 tartózkodás mellett elfogadták a megyei önkormányzat 2014. évi költségvetését, amelynek értelmében a 2014. évi költségvetési bevételeinek és kiadásainak főösszege 460,5 millió forint. A költségvetés kiadásai és bevételei egyensúlyban vannak.

A 2014. évi költségvetés rendelettervezete az Államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról rendelkező kormányrendelet által meghatározott szerkezetben és tartalommal került összeállításra; a bevételek és kiadások előírásszerű bemutatásán túl tartalmazza az éves létszámkeretet, a kötelező és önként vállalt feladatok bemutatását, a költségvetési előirányzatok változtatására és a tartalékok felhasználására vonatkozó rendelkezéseket.

A központi költségvetésből Győr- Moson-Sopron Megye Önkormányzata 261,2 millió forint támogatásban részesül, amely azonos az előző évivel. Ezt egészíti ki az előző pénzmaradvány és a reálisan számba vehető saját bevétel. Ezen bevételek határozzák meg a 2014 .évi gazdálkodás feltételeit.

A rendelettervezetben meghatározásra kerültek a 2014. évi költségvetés végrehajtási szabályai, amelyek betartása, illetve betartatása garanciát jelent a megyei önkormányzat biztonságos, szabályszerű gazdálkodására.

A megyei önkormányzat 2014. évi költségvetése itt >>

Korábban - Ez évi első ülését február 14-én, 10 órától tartja a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés (Győr, Városház tér 3. szám alatti épület II. emeleti tanácstermében).

A napirendi pontok között több "hagyományos" is szerepel, így tárgyalnak a megyei önkormányzat 2013. évi költségvetésének módosításáról, illetve tárgyalja és várhatóan el is fogadja a közgyűlés a megyei önkormányzat 2014. évi költségvetését. A megyei büdzséről több éve már nem két fordulóban döntenek, hanem ú.n. egyfordulós tárgyalással fogadják el azt. "Pénzügyes" előterjesztésként tárgyalja továbbá a testület a megyei önkormányzat adósságszolgálati középtávú tervét is.

Ezt követően fontos és aktuális témaként kerül napirendre az elkészült megyei területfejlesztési koncepció, illetve annak elfogadása, ezzel összefüggésben pedig első olvasatban tárgyalják a készülő megyei területfejlesztési programot. Sor kerül a megyei gazdasági és humán program módosítására, felülvizsgálatára, valamint a Magyarország Kormánya és a megyei önkormányzatok között megkötendő, "A 2014-2020 közötti uniós finanszírozású fejlesztési programok megyéket érintő fejlesztései"-ről szóló stratégiai megállapodás c. előterjesztés tárgyalására, illetve a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség átadás-átvételéről szóló megállapodás jóváhagyására is.

A közgyűlés napirendi pontjai a hozzájuk kapcsolódó előterjesztésekkel együtt megtalálható a megyei önkormányzat honlapján itt >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy kattintással bárki támogathat 6 győri alapítványt

Az AXA Bank a győri alapítvány közül hármat 1 millió forintos, illetve 600 és 400 ezer forint… Tovább olvasom