Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Megyei közbeszerzések tizenhatmilliárdért

A 16 milliárd forintot közelíti azon tavaly kiírt megyei közbeszerzéseknek az értéke, amelyek eredményét december 31-ig kihirdették. Az összeg alig több mint fele az egy évvel korábbinak.

˝Nagyon ráfért a városra ez a beruházás, gyönyörű lett. Alig várjuk, hogy legyenek rendezvények. Azokra mindig eljövünk és néha még táncra is perdülünk˝ – mondta a Kisalföldnek a kapuvári Németh Józsefné. A nyugdíjas, aktív éveiben a helyi nagypostán dolgozó asszony szerint Kapuváron ilyen az általános megítélése a városközpont megújításának.

A munkálatok során egyebek mellett megtörtént a városháza és a piactér rekonstrukciója és szebbé vált több park is. Ez volt a negyedik legnagyobb közbeszerzés tavaly a megyében, a kivitelezést 422 millió forintért nyerte el a ZÁÉV Építőipari Zrt.

A kapuvári Németh Józsefné szerint jól sikerült a kapuvári városközpont felújítása. Fotó: Bertleff András
A kapuvári Németh Józsefné szerint jól sikerült a kapuvári városközpont felújítása. Fotó: Bertleff András

Mindez abból az összeállításból derül ki, amit a kozbeszerzes-online.hu közbeszerzési pályázatfigyelő portál készített a Kisalföld kérésére. A lajstrom szerint Győr-Moson-Sopronban 278 tendert hirdettek és bíráltak el az elmúlt évben, harmadával kevesebbet az egy esztendővel korábbinál. A megkötött szerződések értéke elérte a 15,5 milliárd forintot, valamint a 433 ezer eurót, az utóbbi összeget 290 forintos árfolyamon átszámolva összességében 15,6 millió forintról beszélhetünk. Ez szintén jelentősen, csaknem 15 milliárd forinttal alatta marad a 2011-es adatnak.

A visszaesés adalékot jelenthet ahhoz, hogy a beruházások miért zsugorodtak az országban 2,1 százalékkal tavaly szeptemberig 2011 azonos időszakához képest, és erősíti a gyanút, hogy a megyei több mint 30 százalékos növekmény leginkább az Audi győri gyárbővítésének köszönhető.

A húsz legnagyobb megyei közbeszerzés az összes felét tette ki tavaly. A közműépítések vitték a prímet: csatornát épített Győrszemere és Tényő, Gönyű és Nagyszentjános, valamint Rábatamási, emellett bővítették a téti és az écsi szennyvíztisztítót. Ezekre együttesen négy és fél milliárd forintot fizettek, fizetnek ki. Emellett a győri Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. három külön eljárást hirdetett meg, s a győztesek 924 millió forintért vállalták el a feladatot.

Kattintson a nagyobb képért!
Kattintson a nagyobb képért!

Az év nyertese címet kétségkívül a biatorbágyi székhelyű, győri fiókteleppel rendelkező West Hungária Bau Kft. érdemelte ki. A cég – az Euroaszfalt Kft.-vel, a Közgép Zrt.-vel és a Magyar Aszfalt Kft.-vel konzorciumban – négy monstre beruházást kaparintott meg. Ezek együttes értéke meghaladja a négymilliárd forintot. A társaság fölénye még egyértelműbb lenne, ha a győri önkormányzat az év végén meg tudta volna kötni a Dunakapu tér átalakítására és a mélygarázs megépítésére vonatkozó kivitelezői szerződést, amire végül a téren talált vármaradványok sorsát rendező örökségvédelmi határozat késői megszületése miatt nem kerülhetett sor. Azt a munkát ugyanis a Közgép, a Magyar Aszfalt és a WHB által alkotott konzorcium nyerte el nettó 3 milliárd 795 millió forintos ajánlattal. Így azonban Győr idén kénytelen-kelletlen új tendert hirdet meg a kivitelezésre.

A meghiúsult óriásmegállapodás egyébként némi magyarázatot szolgáltat arra, hogy a megyeszékhely önkormányzata miért csupán a Szarvas utcai krízisközpont kialakításával tudott bekerülni a top 20-ba tavaly.

Olvasóink írták

  • 1. Reális 2013. február 10. 09:49
    „Tisztelt némethné!Mielőtt táncra perdülne, gondoljon a sok kapuvári munkanélkülire, esetleg azokra,akik önkezükkel végeztek magukkal!Gondoljon a sok fiatal munkanélkülire,akik keresik a munkát de nem találják!Persze Ön már könnyen van,mert a nyugdíjasokat nyomja mindegyik kormány, a fiatal, gyerekeket nevelők meg le vannak ejtve!A másik: csak a saját nevében nyilatkozzon, mert közel sem ilyen a városi megítélés!Jó táncraperdülést!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakszervezeti ajánlás a bértárgyalásokhoz

Gondot okozhat a munkahelyi bértárgyalásoknál, hogy az idei évre vonatkozóan nem született országos… Tovább olvasom