Kisalföld logö

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 4°C | 13°C Még több cikk.

Megszakítható a nyári szabadság?

Győr-Moson-Sopron - A szokásos nyári kéthetes leállás miatt háborognak egy megyénkbeli cég dolgozói és kértek segítséget, tanácsot lapunktól, mert nem szeretnék már eltervezett szabadságukat megszakítani. Szakértőnk szerint van megoldás a helyzetre.
– Egy multicégnél, egy járműiparban érdekelt cégóriásnál dolgozom, ahol több kollégámat is érinti a probléma, aminek megoldásához tanácsot kérek, mert szeretnénk tisztán látni – kezdte olvasónk a szerkesztőségünkbe küldött levelét.

A leírtak szerint az utóbbi években az volt náluk a gyakorlat, hogy a kéthetes nyári leállás alatt mehettek szabadságra a dolgozók. „Mivel négy műszakos munkarendben dolgozunk, így a különböző műszakok szabadsága más-más két hetet jelentett, de a két hét akkor is megvolt. Most viszont valamelyik vezető azt találta ki a napokban, hogy a meghirdetett szabadság utolsó hétvégéjének szombatján jöjjünk be délután hatra tizenkét órás éjszakás műszakba. Aztán marad egy vasárnap, ami az éjszakai műszak kipihenésére megy el, hétfőn pedig kezdődik a délutános műszak. Még arra sincs egyértelmű válasz, hogy az említett szombat pihenőnapra vagy a szabadság napjára esik-e. Az előző években ugyanis a tizennégy napos nyári leállást kétszer öt nap szabi és kétszer két nap pihenőnap adta ki."

Már megtervezték
Az olvasói levélből az is kiderül: a változás miatt nagy a felzúdulás a dolgozók részéről. Többük ugyanis már megtervezte nyaralását, lefoglalta a szállást. A cég pedig a levél szerint csak azoknak engedélyezi azt, hogy ne dolgozzanak azon a szombaton, akik számlával tudják bizonyítani, hogy nyaralni voltak. „Próbáltunk azzal érvelni, hogy a szabadság nagy részével ugyan a munkáltató rendelkezik, de most akkor szeretnénk a mi részünk felhasználásával biztosítani azt, hogy meglehessen a folyamatos két hét szabadság. A szabadságot viszont idejében meg kell igényelni. Ezért szeretnénk megtudni, hogy mennyivel előbb kell megigényelni. Megteheti-e a munkáltató, hogy az előre meghirdetett szabadságról és pihenőnapról berendel? Kötelezhet-e számlabenyújtásra? Mit lehet tenni ilyen helyzetben?" – sorolta kérdéseit a panaszos.

Csak rendkívül indokolt esetben
Kránitz Pál, a Vasas Szakszervezet területi képviselője válaszát a szabályok ismertetésével kezdte, miszerint a szabadság kiadásának időpontját – a munkavállaló előzetes meghallgatása után – a munkáltató határozza meg. Az alapszabadság egynegyedét a munkáltató a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni, a munkavállalónak az erre vonatkozó igényét a szabadság kezdete előtt legalább tizenöt nappal be kell jelentenie.

A szakértői tájékoztatásból az is kiderül, hogy a szabadságot kettőnél több részletben csak a munkavállaló kérésére lehet kiadni. A szabadság munkáltató általi kiadásának időpontját pedig a munkavállalóval legkésőbb a szabadság kezdete előtt egy hónappal közölni kell. Az időpontot a munkáltató csak rendkívül indokolt esetben változtathatja meg és a munkavállalónak ezzel összefüggésben felmerült kárát, költségeit köteles megtéríteni.

A szakszervezet szakértővel segíthet
– A kérdésből nem derül ki, mi az a kivételesen fontos érdek, ami indokolttá teszi a szabadság megszakítását, tényleg indokolttá teszi-e. Emellett véleményem szerint a munkáltató nem követelheti, hogy a munkavállaló számlával bizonyítsa költségeinek valódiságát, ahhoz a munkáltatónak semmi köze. Úgy vélem, megoldás lehet a dolgozók gondjára – és a tizenöt napos határidőbe beleférhet –, hogy a kérdéses napokra a munkavállalók kérnek szabadságot – szögezte le Kránitz Pál és hozzátette: ha van szakszervezeti csoportjuk a dolgozóknak, az tárgyalhat, egyeztethet nevükben a munkaadóval, illetve a helyi csoport segítséget, szakértőt kérhet az ágazati szakszervezettől, amelyikhez tartozik.

Olvasóink írták

 • 7. Putyilov 2008. augusztus 07. 22:22
  „Szerintem nem az ódiról van szó.”
 • 6. s/p/s 2008. augusztus 01. 08:54
  „az ´ódi monggyon le”
 • 5. Ilyen világban élünk! 2008. július 31. 10:14
  „Családom eyik tagját is érintő eset. Kiszolgáltatott
  a munkavállaló, félti állását, aki nem teheti meg a kockáztatást
  rákényszerül, hogy családi vagy jogos érdekeit aláveti
  ennek az un. kizsákmányolásnak!”
 • 4. qweef 2008. július 30. 21:32
  „Posztkomunista mikulásgyár...:D Akinek nem tetszik legyen vállalkozó és majd megtudja....”
 • 3. szabados csaba 2008. július 30. 08:42
  „Sajnos engem is érint ez a probléma,csak az ún.teljesítmény elbírálás elött nem nagyon mondhatom,hogy nem megyek be leállás alatt.Pénzből élünk.”
 • 2. Ki ért ezt????? 2008. július 30. 07:05
  „Más multinál nincs is nyári leállás...De ha már itt tartunk akkor megkérdezem, hogy olyat megtehet egy cég, hogy az egyik műszaknak lesz 3 nap állásideje a másiknak meg nem?????”
 • 1. Táppénz-szabadság 2008. július 30. 04:17
  „Hogy csinálja ezt egy közalkalmazott! Elmegy táppénzre 3 hétre,belátogat a munkahelyére 4 napra,aztán elmegy szabadságra 2 hétre! Máris megvan az 5 hét nyári szünet!
  Ez az eset is azt mutatja,hogy azonnal meg kell szüntetni a közalkalmazotti ill.köztisztviselői jogviszonyt mindenhol!
  A táppénzre vételeket pedig szigorítani kellene,hogy ne fordulhasson elő az,hogy a közalkalmazott mellplasztikai műtétre(mellnaggyobbítás) merjen elmenni munkaidő alatt,táppénzes állományát kérve a háziorvosától.A munkahelyén meg azt hazudja,hogy beteg volt,miközben elmeséli,hogy hány százezret fizetett darabjáért.Az ilyen maradjon otthon és nézgesse magát a tükörben!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz év, négyezer nyelvvizsga

Győr–Budapest - Két megyénkbeli vállalkozás vehetett át idén különböző elismeréseket a Nemzeti… Tovább olvasom