Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Megnyílt a Győri Könyvszalon - Varró Dániel kapta az alkotói díjat

Varró Dániel költő, műfordító vehette át az idei, XI. Győri Könyvszalon alkotói díját a rendezvény megnyitóján pénteken.

A díjátadón elhangzott méltatás szerint Varró Dániel költészetének játékosságát szellem és műgond táplálja. Az öncélú és magamutogató költői bravúr nem érdekli, költészete bensőséges, otthonos. A felnőttvilág azonban azokban a versekben és szövegekben is megjelenik, amelyeket a gyermekeknek szán.

Varró Dániel megköszönte az elismerést, majd arról beszélt, hogy a vers élő dolog, amely tud barátságos és otthonos lenni, nem kell magasztosnak, fennköltnek lennie. A gyerekekről szólva úgy vélekedett, hogy a színvonalas szépirodalmat ők is megérdemlik.

A József Attila-díjas költő munkáinak az olvasók körében megnyilvánuló népszerűsége fontos szerepet játszott a díj odaítélésében - mondta korábban Horváth Sándor Domonkos, a városi könyvtár igazgatója az MTI-nek.

A díjat Borkai Zsolt polgármester adta át Varró Dánielnek a könyvszalon megnyitóján. A rendezvény három napja alatt írókkal és költőkkel, előadóművészekkel és kiadókkal találkozhatnak az érdeklődők.

A könyves seregszemlén gyermekműsorral lép fel a Sebő együttes. Ugyancsak óvodásokat és kisiskolásokat szólít meg Gryllus Vilmos Hova mész falevél? című műsorával. Rudolf Péter és Kálloy Molnár Péter pedig filmforgatáson játszódó komédiával szórakoztatja a szalon felnőtt látogatóit.

A rendezvény vendége lesz Péreli Zsuzsa képzőművész is, akinek a Városi Művészeti Múzeumban szombaton nyílik kiállítása. A művész-közönség találkozó - amelyen közreműködik Tolcsvay László zeneszerző - bizonyára sokak figyelmét felkelti a tárlat iránt.

A pódiumszínpadon és a Kisfaludy Teremben három napon át szinte folyamatosan írók, költők mutatják be legújabb munkáikat. Kedvcsináló ismertetőt hallhatnak az érdeklődők egyebek között Orosz István A követ és a fáraó című könyvéről, Grecsó Krisztián Mellettem elférsz című regényéről, Cseke J. Szabolcs Áldatlan aratás című verskötetéről.

Megismerkedhet a közönség a Kisalföld verses hangoskönyvével is. A napilap kiadványának különlegessége, hogy nem hivatásos előadóművészek, hanem olyan ismert személyiségek olvassák fel a 20. századi magyar irodalomból választott kedves versüket, akiknek mindennapi hivatásától távol, de lelkükhöz közel áll az irodalom.

A könyvszalonon mintegy negyven kiadó és kiállító vonultatja fel szépirodalmi és tudományos, ismertterjesztő és gyermekirodalmi köteteit. A kiállítók között köszöntötték Győr testvérvárosait, amelyek szép kiállítású könyveket, kiadványokat, város- és országismertetőket mutatnak be a közönségnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elmaradt csekkek: ötven százalékos ajánlatot dobott fel a Győr-Szol az adósoknak

Részletfizetési kedvezményt vagy fizetési haladékot kaphatnak a Győr-Szol Zrt. díjhátralékos… Tovább olvasom