Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Megjelent a Győri üvegzsebkönyv

A soproni, a szombathelyi és a veszprémi után a napokban jelent meg az Üvegzsebkönyv győri változata.
A soproni, a szombathelyi és a veszprémi után a napokban jelent meg az Üvegzsebkönyv győri változata, a Reflex Környezetvédő Egyesület gondozásában. Szerzője Kalas György, aki az információszabadság, adatnyilvánosság problémáját már korábban különféle brosúrákban – Joggal, körömmel, Adatvadászat, Én írok levelet önnek... – feldolgozta.
– Demokráciában élünk, ahol a szabad véleménynyilvánítás és a közérdekű adatok megismerhetősége mindenki számára biztosított. Alkotmányba vésett emberi alapjogokról van szó, nem pedig az aktuális hatalom kegyéről.

Ezt a jogos nyilvánosságot azonban az adatok birtokosai önös érdekből gyakran megakadályozzák, az állampolgárok pedig kényelemből, félelemből vagy tudatlanságból nem igénylik. Az eredményt ismerjük: könnyű azt becsapni, aki nem tudja a valót – vélekedett lapunknak Kalas György.

Az ismert környezetvédő elmondta, hogy a Győri üvegzsebkönyv azért sajátos, mert közvetlenül a polgárokhoz fordul, az eddigi kiadványokat az adatkezelő hatóságoknak, illetve a civil szervezeteknek írta. Sajátos azért is, mert kibővített fejezet foglalkozik a képviseleti szervek működéséhez kapcsolódó nyilvánossággal, a közérdekű adatokkal, valamint az adatkezelő szervek aktív információs kötelezettségével, és számba veszi a hozzáférhető győri közérdekű adatokat és adatforrásokat (különös tekintettel az elektronikus nyilvánosságra) is.

Az Üvegzsebkönyv győri kiadásából megtudhatja az olvasó többek között az adatbeszerzés általános szabályait, módjait. Külön fejezet foglalkozik az önkormányzatoknál lévő közérdekű adatok megszerzésével, az önkormányzati ülések nyilvánosságával, a közpénzek felhasználásának ellenőrzésével, a győri nyilvános környezetvédelmi adatbázisokkal, az igazságszolgáltatáshoz való hozzáféréssel. A kiadványt Kalas György 30 iratmintával, valamint a közérdekű adatok beszerzésével kapcsolatos fontosabb győri címekkel, telefonszámokkal gazdagította. A Győri üvegzsebkönyv térítés nélkül beszerezhető a győri Reflex-irodában (Bartók Béla út 7.).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meglesz a vasút a gönyűi kikötőhöz?

Kontz András, a gönyűi kikötőben biodízelolaj előállítását tervező Tempora Bioenergia Zrt. vezérigazgatója járt előzőleg a szerkesztőségben, és előadta: cége az iparvágány építésének előfinanszírozására is hajlandó lenne, a tervezett üzem gazdaságos működtetésének ugyanis feltétele a vasúti összeköttetés. Tovább olvasom