Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Megint dráma a vasútállomáson: újabb koszovói menekülteknek jelentette a végállomást Győr - fotók

A Kálmán Imre InterCity-n újabb menekülteket szállítottak le a rendőrök Győrben szerda este. Gyermekkönnyek és a megszokott forgatókönyv az állomáson. 

Összefoglaló - Gyermekkönnyek és ugyanaz a forgatókönyv

A szerda este is ugyanúgy indult a győri vasútállomáson, mint a többi… 22 óra után azonban újra rendőrautók lepték el a parkolót és sietős rendőrléptek haladtak az 1-es peronra. Ismét migránsokra számítottak. Meg is érkeztek a vonattal: 104 fő koszovói, köztük 34 gyermekkorú... A forgatókönyv ugyanaz volt. Megint…

Újra a Kálmán Imre EuroNight vonatot várták a rendőrök a győri vasútállomásra. Ahogy befutott a szerelvény, megkezdték az átvizsgálását. Sorra szállították le azokat, akiknek nem volt érvényes okmánya a továbbutazáshoz. Szerda este is egyre több családot és kisgyermeket segítettek le az egyenruhások a kocsikról. Megindító látvány volt, ahogy a fáradt, törékeny kicsiket óvatosan átadják egymásnak, hogy a tiltott határátlépés szabálysértés kísérlete miatt leszállított szüleik mellé csatlakozzanak.

Fotók: Mészáros Mátyás

A vonat továbbhaladt, ugyanúgy zajlott minden, mint korábban. A vasútállomás várójába terelték a koszovóiakat majd elkezdték az okmányok átvizsgálását és az egyeztetést. A többsége most is németül és angolul próbálta elmagyarázni: tovább szeretne menni, nem akarnak itt maradni. Hangos szónak, indulatnak nyoma nem volt. A rendőrök már egyébként is rutinosan teljesítik a szolgálatot. Rögtön flakonokat kerítettek és friss vizet hoztak a szomjazóknak.

Egy nő ismét rosszul lett, érte gyorsan kiérkezett a mentő. A folyóson látták el, majd hordágyat hoztak hozzá, láthatóan rossz állapotban volt. A helyszíni értesülések szerint, „csak a szokásos": éhezés, szomjazás, kimerültség és a sokk. Miután kitolták a mentőautóba, az orvos a többi várakozótól érdeklődött, szükségük van-e segítségre. Egy negyven év körüli férfihez szintén mentőt kellett hívni, a második esetkocsihoz ő saját lábán, két mentős támogatásával jutott el. A Petz Aladár Megyei Oktatókórházba szállították őket, a Készenléti Rendőrség járművei kíséretében.

A vasútállomás elé közben újra megérkezett a 36 fős rendőrségi kényszerszállító, a „nagy zöld busz" ahogy egy helyszínen tartózkodó civil jellemezte. A rendőrök akkorra már kiterelték a családosokat és a gyermekkorúakat a tömegből, ők már a folyosón várták sorsukat. Az első turnusban hagyhatták el az állomást, hogy a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Szövetség utcai irodájában folytatódjon az ügyük.
Az eseményekről hivatalos tájékoztatást a helyszínen tartózkodó Takács József rendőr százados, sajtóreferens adott, a pontos létszámot is tőle tudta meg a kisalfold.hu: 104 koszovói állampolgárt, köztük 34 gyermekkorút szállítottak le a vonatról, tiltott határátlépés szabálysértés kísérlete miatt.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség állományába tartozó egyenruhások egyébként most is a lehetséges legnagyobb empátiával kezelték a menekülteket. Sorra kísérték ki őket a mosdóba, műanyag flakonokban folyamatosan szállították nekik a friss vizet. Aki kérte és volt nála forint, annak a folyosón lévő ital automatából üdítőket vettek és adtak oda.  

Egy Mikulástól várható titokzatossággal jelent meg a győriek közkedvelt nagyszakállúja és kísérője a vasútállomáson,  lábosban forró teát és csokit hoztak a koszovóiaknak, akik hálásan fogadták a felajánlást. A rend ekkor sem borult fel, mindenki látta, hogy nincs értelme tiltakozni, a Münchenbe tartó vonat már régen elment…

A győri Mikulás, Farkas Imre meleg teát, csokit vitt a menekülteknek - fotók: Mészáros Mátyás

Végül három turnusban sikerült elszállítani a menekülteket a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal  Szövetség utcai épületéhez és körülbelül éjjel egy órára az utolsó rendőrautó is elhagyta a győri vasútállomást. Hogy meddig? Senki nem tudja előre…0.42

Az egymást követő harmadik napon is véget ért a koszovói menekültek drámája Győrben: az utolsó csoportot is elszállították a rendőrök a Bevándorlási Hivatal Szövetség utcai épületébe.


Mindjárt indul a rendőrségi busz

0.30

A második csoporttal is elindult a rendőrségi busz, körülbelül még 30 koszovói menekült várakozik a vasútállomás várótermében.

0.25

Így kínálta meleg teával, csokival a győri Mikulás, Farkas Imre a menekülteket.


Fotók: Mészáros Mátyás

0.18

A menekültek újabb csoportját viszik el a vasútállomásról.

Galéria kép


0.13

A 36 fő szállítására alkalmas rendőrségi busz újra megérkezett a vasútállomásra, hamarosan elviszik a menekültek második csoportját is.

A vasútállomás továbbra is békés, eddig semmilyen rendbontás nem történt.

Csütörtök, 0.08


Menekültek drámája, Győr, 02.04. - fotók: Mészáros Mátyás

23.51 - Emberségből jelesre vizsgázott a győri Mikulás

A győri Mikulás, Farkas Imre meleg teát és csokoládét hozott a menekülteknek az állomásra.

23.44

Az egyik mentő elment. A másik mentő pedig egy középkorú férfiért jött, aki szintén rosszul lett.

Galéria kép


23.40

Még egy mentőautó érkezett a helyszínre, feltehetőleg még valaki rosszul lett a menekültek között.

23.33

A családos menekülteket elkezdték elvinni a Bevándorlási Hivatal Szövetség utcai épületébe.

Galéria kép

 
23.30

A családos menekülteket elkezdték különválasztani a többi sorstársuktól, ők már az állomás folyosóján várakoznak.


Galéria kép


23.23

A mentők kezelik a rosszul lett hölgyet; vélhetően a sokktól került rossz állapotba.

Galéria kép


23.15

Összesen 104 főt - köztük sok gyereket - szállítottak le a szerda késő esti vonatról. Tudósítónk jelentése szerint nyugalom van a váróteremben.

A leszállított emberek között van olyan négyfős család is, akiknek érvényes papírjuk van a bicskei menekülttáborba. Ez azt jelenti, hogy ők szabadon mozoghatnak Magyarország területén. 

23.05

Megérkeztek a mentők a rosszul lett nőhöz.

Galéria kép


22.59

A menekültek között egy nő rosszul lett, érte mentőt kellett hívni.

22.56

Megérkezett a vasútállomásra a rendőrség kényszerszállító járműve. Ebbe a kocsiba 36 fő fér.


Újra rendőrautók a vasútállomás előtti parkolóban

22.43

A menekülteket - akik között ezúttal is rengeteg a családos - a váróba terelik a rendőrök, miközben a vonat útnak indult. Most is sok a rendőr a vasútállomáson, a helyszínen vannak a készenlétiek is.


Megint dráma a vasútállomáson: újabb koszovói menekülteknek jelentette a végállomást Győr - fotók: Havassy Anna Kata

22.38

Vélhetően 100 fölött van a koszovói menekülteknek az újabb csoportja.

22.36

A kisalfold.hu információi szerint a rendőrök most vizsgálják át a szerelvényt. Egyelőre nem tudni, hány menekült utazott a szerda késő esti vonaton.

Korábbi írásaink a hét legfontosabb témájáról

Elvitték a győri vasútállomásról a 200 menekültet - Vajon feladják a céljukat? - fotók, videó

Kisgyerekek hátizsákkal, szerdán ismét közel 200 menekült a győri vasútállomáson - újabb fotók

Menekültdráma Győrben - Szemtanú beszélt a hétfői vonatútról

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az évtized influenzajárványa csapott le

Az elmúlt két hétben majdnem ötszörösére emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók… Tovább olvasom