Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Megépülhet a gönyűi torkolati mű

Nyolcvanezer igen után: a szigetközi Öreg-Duna is bekerült a támogatott fejlesztések közé.
Ülést tartott szerdán Halászin a Szigetközi Fejlesztési Tanács, most először konkrétumok is elhangzottak azon ügyek előrelépéseiről, amiket a Kisalföld népi kezdeményezésében két éve megfogalmaztunk (a győri Mosoni-Duna és a szigetközi Öreg-Duna vízszint-rehabilitációjáról). Németh József regionális vízügyi igazgató a forráslehetőségekről beszélt.

„Már tart a 2014–2020 közötti pályázati időszak előkészítése: jó néhány projektjavaslattal álltunk elő. A KEHOP-alapból a vízügyi célokra országosan 250 milliárd forint jut, ebből a régióba 70 milliárd forint érkezhet" – közölte az igazgató. A Győr–Gönyű kikötő új befektetője hosszú távon biztosíthatja a kikötő működését, 400–500 ezer tonna éves áruforgalommal.

Babos Attila, a tanács elnöke úgy fogalmazott: „Örömmel látjuk, hogy a gönyűi kikötőben előrelépés történt, ez a fejlesztési tanács kemény kiállásának is köszönhető." Jövőre az állami infrastrukturális fejlesztéseknek el kell készülnie.

Jelen helyzet: a Mosoni-Duna tegnap kisvizes időszakban ilyen képet mutatott. Ha a gönyűi torkolati mű megépül, ennél méterekkel magasabb állandó vízszint lehet a belvárosi szakaszon is. Fotó: B. A.
Jelen helyzet: a Mosoni-Duna tegnap kisvizes időszakban ilyen képet mutatott. Ha a gönyűi torkolati mű megépül, ennél méterekkel magasabb állandó vízszint lehet a belvárosi szakaszon is. Fotó: B. A.


„A gönyűi torkolati művel kapcsolatos viták végére is pont kerülhet" – folytatta Németh József. „A Mosoni-Duna vízszint-rehabilitációja KEHOP-forrásból, a vízügyi ágazat keretéből valósulhat meg. A fejlesztés bekerült az operatív programba, a minisztérium elfogadta" – ismertette az igazgató. Jelenleg 19 milliárdos keretet rendeltek mellé. „Árvízvédelmi szempontból is fontos, hogy megvalósuljon: úgy látjuk, a műtárgy árvízkapus funkciót is kaphatna. A 2013-as árvízkor egy gönyűi árvízkapu Győrben 90 centiméterrel alacsonyabb vízszintet eredményezett volna. Ez óriási előny: a kapunak hevesebb árhullámoknál van létjogosultsága. Szeretnénk ezt a funkciót is megvizsgálni, s költségszámítást végezni.

Úgy tűnik, a mostani pénzügyi keretből megvalósítható. A torkolati mű a kikötő, Győr, a Rába és a szigetközi talajvíz szempontjából is fontos lenne" – mondta. A műtárgyba építendő hajózsilip kérdésében is kompromisszum születhet. Szóba került negyven, de 140 méter hosszú is – utóbbi több milliárd forinttal többe kerülne. „Úgy tűnik, 12-szer 85 méter hosszú hajózsilip épülhet: ez a megegyezés született a közlekedési tárca és a vízügyi felső vezetés között" – mondta az igazgató.

„A másik projekt, ami bekerült a csomagba 29,3 milliárd forinttal, a felső-dunai ágrendszer árvízvédelme és vízpótlása. Egyelőre annak kell örülni, hogy bekerült, a megvalósításig még sok csatát kell megvívnunk."

Bekerült még a Rába-völgy projekt is, melynek költsége 10,6 milliárd forint lehet: ennek a beruházásnak is fontos a gönyűi torkolati műtárgy megvalósulása.

Néhány azok közül, amit javasolt még a vízügyi igazgatóság, de nincs a „csomagban": a Cuha-völgy árvízvédelmi fejlesztése (2,2 milliárd forint), a Rábaköz-Tóköz vízpótlása (4,8 milliárd), a Holt-Marcal rehabilitációja (1,7 milliárd forint).

Napelemes hajók Szigetközben

A Nat-Net Duna projektben – melyben a Fertő–Hanság Nemzeti Park a vezető partner – az igazgatóság két szolárhajót (villannyal működőt, melyet szolárpanelek töltenek) szerzett be. Ezek segítségével lehetőség nyílik a Szigetköz és a Mosoni-Duna vizes élőhelyeinek, természeti értékeinek bemutatására a térségi diákok és tanáraik számára. A hajók úszó töltőállomást is kapnak, a napelem önmagában kevés. Emellett Szigetköz és Csallóköz természeti értékeinek megismertetéséért a Somorjai Régiófejlesztési Ügynökség, a Pisztráng Kör Egyesület egy-egy ökomobilflottát vásárolt. A flotta három részből áll: 30 kerékpárból, 8 kenuból és egy vontatható trélerből. Ezt diákprogramok a Duna mente természeti értékeinek ismertetésére használják majd


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri Petz-kórház: a bajokat is boncolgassuk!

A győri Petz-kórház egykori igazgatója soha nem kertelt, ha az egészségügyről vagy a saját… Tovább olvasom