Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Megbüntetik a mulasztókat

Az allergiát okozó gyomnövény irtását június 30-ig kellett a területtulajdonosoknak elvégezni.
Az allergiát okozó gyomnövény irtását június 30-ig kellett a területtulajdonosoknak elvégezni a vonatkozó rendelkezés szerint. Azokon a területeken, ahol elmulasztották a mentesítést, az irtás költségét kifizettetik a szabálytalankodókkal.

A földhivatalok részletesen felmérik a fertőzött területeket és azonosítják a tulajdonosokat. Az adatok birtokában a növényvédelmi szolgálat elvégezteti a kényszerkaszálást és kifizetteti a költségeket azokkal, akik elmulasztották a parlagfűirtást. A szolgálat szabja ki a bírságot is, ha azonban a pénzt határidőre nem fizetik ki az érintettek, ügyüket átadják az adóhivatalnak.

Műhold segítségével

Győr-Moson-Sopron megyében műholdfelvételek segítségével tárják fel azokat a külterületi ingatlanokat, amelyekről a törvényi rendelkezés ellenére sem kaszálták le a parlagfüvet. A városlakókat is bevonta az ilyen területek feltérképezésébe a Győri Kommunális Szolgáltató (Komszol) Kft., mégpedig úgy, hogy a parlagfű-telefonvonalon lehet bejelenteni, a város melyik pontján észlelték az allergiát okozó gyomnövényt.

Negyvennyolc órán belül

Az 516-612-es számon továbbra is várja a szolgáltató a polgárok észrevételeit, s munkatársaik 48 órán belül a helyszínre mennek, megállapítják, hogy ki a tulajdonos, s amennyiben önkormányzati terület, akkor megkezdik az irtást, ha nem, akkor továbbítják írásban a bejelentést a megfelelő szervhez. A Kisalföld megtudta: az augusztus 11-i összesítésig a parlagfűvonalra 120 olyan bejelentés érkezett, ami önkormányzati területet érintett, 18 esetben a növényvédelmi hatóság volt az illetékes, 169 alkalommal magán- vagy céges tulajdonos volt, így a környezetvédelmi irodához kerültek ezek a panaszok. Négy hívás pedig Győr illetőségén kívüli helyet jelölt meg, így az adott települések jegyzői intézkedtek az ügyekben.

Előbb felszólítás

A céges és magánterületeken egyébként a hatóság felszólítja a tulajdonosokat az irtásra, büntetést szabhat ki, s ha ennek ellenére nem végzik el a gyomtalanítást, akkor elrendelik a parlagfű-mentesítést és ezek költségeit kifizettetik a mulasztókkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Augusztus 20: Szent István ünnepe

Augusztus huszadika napján az államalapítás ünnepére és első királyunkra Szent Isvánra emlékezünk. Tovább olvasom