Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Megállították a Győrben elúszott stégeket

A vízen szolgálatot teljesítő rendőröknek és hajójuknak köszönhetően került vissza eredeti helyére a stég.

A múlt héten árhullám vonult le a Mosoni-Dunán. A győri Kálóczy tér alatti folyószakaszon a viharos szél egy stéget és a hozzá kötött hajót a Jedlik híd pilléréhez sodorta, ahol meg is szorult. A riasztás Miletics Mór rendőr törzszászlóshoz és Domicser József rendőr főtörzszászlóshoz futott be.

– Amikor megtudtam, mi történt, értesítettem a parancsnokomat és Domicser József kollégámat – kezdte Miletics Mór törzszászlós.  – A helyzet már első hallásra is komolynak tűnt, hiszen amíg a víz árad, a hajó és a ponton nekifeszül a hídpillérnek, ami komoly károkat is okozhat. Viszont ha megkezdődik az apadás, akkor kimegy az építmény alól a víz, így az fennakad a zátonyon.

Az elszabadult építmények Miletics Mór törzszászlós és Domicser József főtörzszászlós munkájának köszönhetően nem okoztak kárt. Fotó: M. M
Az elszabadult építmények Miletics Mór törzszászlós és Domicser József főtörzszászlós munkájának köszönhetően nem okoztak kárt. Fotó: M. M


– Vízre szálltunk a rendőrségi hajóval a Dózsa György rakparton, ott állomásoznak a csónakjaink – folytatta Domicser József főtörzszászlós. – A hajónkat mi is csak csónakkal értük el, áradásnál ez gyakran előfordul. A helyszínre hajóztunk és az elsodródott stéget a rendőrségi hajóval kihúztuk. Így nem lett baj.

Egyébként a zátonyról való szakszerű leemelés majdnem háromszázezer forint lett volna. A bejelentővel nagyon jó kapcsolatot ápolunk, sokszor segítette már a munkánkat, a vízi életben ez fontos.

Szerencsés véletlen, hogy épp a vízen voltak a rendőrök, ugyanis kicsivel feljebb egy másik ponton is elszabadult.

 A riasztás Miletics Mór rendőr törzszászlóshoz és Domicser József rendőr főtörzszászlóshoz futott be
A riasztás Miletics Mór rendőr törzszászlóshoz és Domicser József rendőr főtörzszászlóshoz futott be


Vélhetően azért, mert többen nem vették figyelembe, hogy áradás idején nem szabad sportolni a vízen. A stég terhelésétől elszakadhatott a kötél, így sodródhatott el.

– Ez már sokkal veszélyesebb helyzet volt, hiszen egy közel hat-nyolcszáz kilós kikötőponton szabadult el, ami ha nekiütközik egy hajónak a sodrásban, nagyon komoly károkat okozhatott volna – vette vissza a szót Miletics törzszászlós. – A kollégám átugrott a stégre, a rendőrhajóhoz kötötte, majd visszavontattuk a helyére, ahol újra rögzítettük. A sportolókat felszólítottuk, hogy ne szálljanak többet vízre és hagyják el a stéget. Jókor voltunk jó helyen – zárták a Győri Rendőrkapitányság vízi rendőrei.

Előzmény:

A Mosoni-Dunán levonuló árhullám és a hordalék stégeket sodort el Győrben. A veszélyhelyzetet a győri rendőrök elhárították.

Az eset a Kálóczy tér alatti folyószakaszon történt, ahol a viharos szél két stéget és a hozzá rögzített hajókat a Révfalusi híd pillérjéhez sodorta. Vélhetően a Mosoni-Dunán levonuló árhullám és hordalék volt az oka annak, hogy elszabadult a rögzített építmény.

A Győri Rendőrkapitányság hajóvezetői: Domicser József és Miletics Mór rendőr törzszászlósok a bejelentésre vízre szálltak, az elszabadult stégeket szolgálati hajójukkal visszavontatták és a helyére rögzítették.

Gyors és szakszerű intézkedésüknek köszönhetően a hajókban és a hídban nem keletkezett kár. A csónakház üzemeltetője levélben köszönte meg a rendőrök segítségét.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az autók megmenekültek - Garázs égett Pannonhalmán

Sikeresen akadályozták meg a helyi és a győri hivatásos tűzoltók Pannonhalmán, hogy egy garázsban… Tovább olvasom