Kisalföld logö

2018. 10. 20. szombat - Vendel 9°C | 19°C Még több cikk.

Még ötezer ágy hiányzik

Szeptemberbe jön Győrbe az UEFA küldöttsége, hogy megnézze a Magyarország szállodáit.
A Kisalföld úgy tudja, szeptember közepén érkezik Győrbe az UEFA küldöttsége, hogy megnézze a labdarúgó EB megrendezésére pályázó Magyarország szállodáit – köztük a győrieket. A legnagyobb gondot most még az jelenti, fel tudjuk-e mutatni a szükséges mennyiségű és minőségű szálláshelyeket.

Merthogy a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság megrendezéséhez az UEFA-t meg kell(ene) győzni arról, hogy a vendéglátás terén is minden klappolni fog hat év múlva. Ehhez szállodák, panziók, kollégiumok, kempingek kellenek, ahol a csapatokat és a szurkolókat el lehet szállásolni. E tekintetben a négy magyar város – Győr, Székesfehérvár, Debrecen és Budapest – közül a kisalföldi megyeszékhely áll talán a legrosszabbul.

Szurkolóknak szállás

Az biztos, hogy az EB-re külön kell biztosítani megadott ágyszámot Győrben a csapatoknak és külön a szurkolóknak. Kezdjük az utóbbival, mert a legnagyobb hiányosságok jelenleg még itt mutatkoznak. A Magyar Turizmus Zrt. regionális igazgatóságának a feladata összeszedni azt a 7500 ágyat, amelyet garantálni kell 2012-re az Európa-bajnokságra érkező szurkolóknak.

Győr a legoptimálisabb számítások szerint is körülbelül kétezret tud most biztosítani, ami – nyugodtan fogalmazhatunk így – édeskevés. A legnagyobb probléma az, hogy nincsenek nagy szállodák, az ágyakat szinte darabonként kell összeszedni a kis(ebb) panziókban. Úgy tudjuk, a feladatot végzők már ott tartanak, hogy a pályázatban eredetileg szereplő 75 kilométer sugarú kört 90 kilométerre kitolják, így a soproni szállók kapacitásával is számolhatnak. De gyakorlatilag minden megyei szálláshely szóba jött, s már Tatával és Szombathellyel is kalkulálnak. Az üzemeltetőkkel, hoteltulajdonosokkal jelenleg is zajlanak a tárgyalások.

A szállóknak garantálniuk kell ugyanis, hogy hat év múlva a mostani árak inflációval növelt összegének 70 százalékáért kiadják a szobákat.
Ez a szigorú kitétel csak arra jó, hogy majd mindenkinél kuncsorogni kell, hogy ezért a piaci ár alatti összegért is vállalja a megbízást.

„Csakhogy nekik nem elég azt mondani, hogy figyelj, a cél szent, EB-t rendezhetünk, te is járulj hozzá a sikerhez" – mondta erre egy, a vendéglátásban dolgozó szakember.

Persze nem csak szállodákban, hotelekben kell gondolkodni, hiszen bizonyára lesznek olyan szurkolók, akik az olcsóbb kollégiumi szobákat és kempingeket keresik majd. No ezekben sem vagyunk még jók, ráadásul júniusban még javában tart a vizsgaidőszak a főiskolákon, egyetemeken, így ezekkel a szobákkal (mintegy 1200-zal) is kockázatos számolni.

Csapatoknak is kell

Ahogy az előbbiekben már mondtuk, nemcsak a szurkolóknak, hanem a csapatoknak és ugyanitt az UEFA-küldöttségnek is biztosítani kell szállást az EB idejére. Győrben három szállodát szándékoznak felmutatni, pontosabban még csak kettőt, mert a Nemzetközi Kereskedelmi Központ mellett tervezett Ibis szállónál még egyetlen kapavágás sem történt, de az ágyszámai már benne vannak a győri pályázatban.

A másik két szálló legalább már létezik: az egyik a Rába Hotel, a másik a Kálvária Hotel. A baj az, hogy itt is legalább négy csillagot kérnek, s nyilván lesz olyan csapat, amely ötcsillagos hotelt keres – de Győrben nem talál egyelőre. Úgy tudjuk, a Rába Hotel esetében a Danubius-szállodalánc kötelességet vállalt a fejlesztésre, ezért vehették fel a pályázati listára. „Másképp biztosan nagyot néznének az UEFA szakemberei, ha azt mondanánk, hogy tessék, ez a legjobb szállónk" – mondta egy másik szakember. Az biztos, hogy a külföldi küldöttség szeptember 20-a táján ezt a két győri hotelt nézi meg. Eddig mindenesetre arról lehetett tudni, hogy a csapatok esetében a dunakiliti, az öttevényi és a hédervári kastélyszálló jött szóba mint lehetséges szálláshely.

Ötből egy, mert sok a ha

Nem titok, hogy ezen a területen van a legtöbb félnivalónk. Az UEFA illetékes testülete ugyanis korábban egy értékelésében már bírálatként említette, hogy a város nem rendelkezik kellő számú és minőségű szálláshellyel.

Erre a győri városvezetés (alpolgármesteri szinten) néhány hónapja azt mondta: Győr jó házigazdája lenne az EB-nek, főképp, mert a tervek szerint két év alatt öt szálloda is épül a megyeszékhelyen. Ez az öt szálloda a következő: az ETO-stadionnál egy négycsillagos, 100 szobás hotel; a már említett Ibis Hotel, egy termálszálló, a Dózsa-pályánál egy másik szálló, valamint a tanítóképző főiskola tanszállója. Ami érdekes, hogy ebből az ötből mindössze egyet mernek felmutatni az UEFA-küldöttségnek, nem hivatalosan azért, mert a többinél „még túl sok a ha". Ezek pedig több száz ágyat jelentenének, igaz, még így is messze az ötezres szám, amelyet sportnyelven szólva hozni kell.

Így várjuk tehát az UEFA-küldöttséget, amely konkrét szerződéseket/foglalásokat vár tőlünk. Egy hónap múlva kiderül, mit szólnak ahhoz a helyzethez, amelyet itt most felvázoltunk önöknek. A szakemberek azt mondják, ha esetleg így is nyernénk, akkor annak a legnagyobb nyertesei nem is a magyar (győri, megyei) szállodások lennének, hanem a pozsonyi hotelesek. Merthogy a szomszédos fővárosban vannak szállodák, amelyek készséggel fogadják majd az itt esetleg szálláshoz nem jutó futballszurkolókat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

''Mediterrán'' gaztenger

Lázár Orsolya nem sokáig örülhetett felhőtlenül a család új otthonának a ménfőcsanaki Mediterrán lakóparkban: kiderült, hogy az új társasház melletti üres telken derékig érő parlagfűtenger nődögél, így augusztustól októberig számolnia kell a tüsszögéssel, orrfolyással, könnyezéssel – s elnézve a környéket, egyhamar nem is számíthat változásra... Tovább olvasom