Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 23°C Még több cikk.

Medveczky Ádám nem sejt politikai okokat a háttérben

Győr - Fűke Géza, a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatója Medveczky Ádám karmester mellé áprilistól Berkes Kálmánt nevezi ki művészeti vezetőnek. Az új helyzetről a régi karmestert kérdeztük.

Medveczky Ádám mellett aláírásgyűjtést kezdeményeztek a Magyar Fórumban, lapunk ezért arról kérdezte, sérelmesnek tartja-e a személyét érintő győri eljárást.

– Csak a családtagjaimnak beszéltem róla, így valahogy közvetett úton kezdődhetett az aláírásgyűjtés. Kár lenne tagadni: jólesett, hogy a barátaim kiállnak mellettem, ha úgy gondolják, segítségre van szükségem. Ezért nem kértem az aláírásgyűjtés felfüggesztését. Mára azonban egy kicsit „a legfőbb hatalom" figyelmeztetésének is tartom a történteket: vissza kell venni a tempót... Továbbra is a Győri Filharmonikus Zenekar karmestere vagyok, az általam tisztelt és nagyra becsült Berkes Kálmán pedig művészeti vezetőként elsősorban a zenekar menedzselésével, külföldi kapcsolataival foglalkozik: erre ő a megfelelő személy. Az igazgató úr már fölajánlott számomra a jövő évre koncerteket: három bérleti hangversenyt, továbbá városi rendezvényeket, mint a Szent László-napi vagy a KÉSZ jótékony koncertje.

– Nem túl szigorú karmester ön? Bírja még a zenekari tagok szimpátiáját?
– Amennyire a képességeimből telik, igényes vagyok, és azt próbálom is valahogy megfogalmazni. Hogy ez mire elég, azt a zenekar dönti el. Úgy gondolom, a győri zenekar nagy részével jó a kapcsolatom, mindenkinek azonban nem lehet szimpatikus az ember. Tény, hogy nem vagyok kiabálós típus, és a drasztikus módszereket sem kedvelem, mert úgy nem lehet felszabadultan muzsikálni. Minden zenekari tagban látom az igényességet önmagával szemben, és ezt értékelem. Lehet, hogy vannak, akik ezt gyengeségnek fogják fel.

– Visszatérve a Magyar Fórumra: nem gondolja, hogy politikai hovatartozása miatt hátrányba kerülhet?

– Nem. Közismert a szerepvállalásom a MIÉP-ben, indultam is a parlamenti képviselő-választáson, és nem rossz eredménnyel. Győrött eddig szemtől szemben még csak egy megjegyzést sem hallottam erre, sem az előző, sem a mostani városvezetéstől.

– Mennyi a feladata Budapesten? Mindig sikerül az idejét megfelelően beosztani?

– Az operaházban dolgozom, és mint egyetemi docens, a zeneakadémián tanítok szerepgyakorlatot, operairodalmat, operakorrepetíciót, heti huszonkét órában. Ha Győr vagy az operaház miatt ütköznek az időpontok, akkor szombaton, vasárnap tartom meg az előadásokat. Az Operában most éppen Tannhäusert vezényelek, készülünk egy Balanchine-koreográfia bemutatójára. A Rigoletto, a Nürnbergi mesterdalnokok, a Traviata és Verdi Requiemje is az idei reper-
toáron van még.

– Mennyit alszik? Nem érez soha fáradtságot?

– A napi öt-hat órám, ha megvan, az már jónak mondható. Ha Győrbe jövök, hajnali fél négykor kelek, és délután négytől már órákat tartok a zeneakadémián vagy este vezényelek az operában. Szerencsére nagyon ritkán érzem magam fáradtnak... Maga a munka – az emberségbe, a művészetbe és Istenbe vetett hit – is energiákkal tölt fel.

– Akkor üdvözölhetjük még néhány évig a filharmonikusok karmestereként?

– Rajtam nem fog múlni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Válságköltségvetés ellenére is színvonalasan

Kisbajcs - Két költségvetést készített erre az évre a kisbajcsi általános iskola. Az egyik… Tovább olvasom