Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Másként segélyeznek az önkormányzatok

A jövőben egységesítené a kormány a szociális támogatások rendszerét. Erre sok egyéb mellett a méltányossági alapon adható pénzbeni ellátások területén adódó különbségek miatt volna szükség.

Jelenleg több olyan juttatás is van, amelyet az önkormányzatoknak nem kell kötelezően adniuk, ha pedig lehetőségeikhez mérten fel is kínálják, eltérően szabályozhatják a jogosultságot.

A szociális támogatások rendszere nagy teher az önkormányzatok vállán. Kötelező és adható ellátások, anyagi lehetőségeik és a helyiek igényei között egyensúlyozva állítják össze helyi rendeleteikben a juttatások körét. A gyakorlat szerint a települések között még megyén belül is nagy eltérések mutatkozhatnak.

Széles a méltányossági alapon adható szociális ellátások köre. A rendszeres juttatások közül a helyi lakásfenntartási támogatás, a méltányossági ápolási díj, a méltányosságból adható közgyógyellátás is ide tartozik. A hatályos rendelkezések szerint ezeket a településeknek nem kell kötelezően felkínálniuk, annál is inkább, mivel kisebbrészt normatív, többnyire viszont saját költségvetésükből kell előteremteniük a forrást rá. Nem véletlen, hogy a nehézségekkel küszködve a közelmúltban több nagyvárosban megszüntették például a méltányossági ápolási díjat.

Vegyünk például egy nyolcvan év körüli házaspárt alig több mint 110 ezer forintos havi összjövedelemmel, amelyből a rendszeres gyógyszerköltség 25–30 ezer. Méltányossági alapon számíthatnának közgyógyellátás keretében segítségre, ám most jön a különbség: nem mindegy, hol élnek. Ha egy jellemzően kicsi településen laknak, nagy az esély rá, hogy az önkormányzatnak nem telik rá, ezért egyáltalán nem ad ilyen támogatást. A település persze dönthet a bevezetés mellett is, mégpedig úgy, hogy a törvényben meghatározott alapjogosultsági szinthez köti. Ez családban élőknél a nyugdíjminimum összege (most 28.500 forint), egyedülállónál pedig annak 150 százaléka.

Az önkormányzatok szabad kezet kapnak a felülszabályozáshoz, vagyis megállapíthatnak egy magasabb jövedelemhatárt is, kibővítve ezzel a támogatottak körét. Erre azonban nyilván csak egy nagyobb büdzséből gazdálkodó település vállalkozhat.

Ebből adódóan a különbségek egészen nagyok is lehetnek, mert ha a példánkban leírt házaspár mondjuk a megyeszékhelyen él, kaphat segítséget, mert létezik az ellátás. A jogosultság feltétele a törvényben szabályozott összeg 250 százaléka (egy főre számítva 71.250 forint).

Nem úgy egy sor más, kisebb településen, ahol zömében – ha létezik a juttatás – az alapjogosultsági szint 150 százalékánál vagyis egy főre számítva 42.750 forintnál indulnak a jövedelemhatárok...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Agresszívak voltak, de rendőrök maradnak

Bántalmazott egy férfit két rendőr a Veszprém melletti Nemesvámoson még 2008-ban, ezért először hat hónap letöltendő börtönbüntetésre, a minap viszont csak pénzbüntetésre ítélték őket Tovább olvasom