Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

Maratonizó gyengénlátók

A tavalyi Bécs–Budapest táv végigtekerése után újabb maratoni teljesítményre vállalkoztak a győri Tandem egyesület látássérült tagjai: kétüléses kerékpárjaikkal Békéscsabától Aradig és onnan visszabicikliztek. A nyáron több kisebb túrát terveznek.
A fogyatékosoknak még az átlagosnál is mozgásszegényebb az életük, pedig ők is szeretnek közösségben lenni, természetet járni – vallja Mittnacht József, aki maga is látássérült, felesége, Kiss Csilla pedig teljesen vak, mégis több száz kilométeres távot is teljesítenek kétüléses kerékpárjukkal. Legutóbb a Békéscsaba és Arad közötti maratoni versenyben. Ezúttal csatlakoztak hozzájuk a Tandem Látássérültek Kerékpározását Segítő Egyesület más tagjai is: Farkas Bettina, Balogh Zsolt, Horváth Ferencné, Jáger Tamás, Szűcs Benedek, Molnár Ákos és Telekdi Adrián.

Akadnak köztük látók is, ugyanis ahhoz, hogy a vak kerékpározni tudjon, szüksége van segítségre: aki elöl ül a tandemen, az kormányoz, de együttes erővel hajtják a pedált. Így tudtak sikeresen célba érni Békéscsabán. A nyáron további túrákat szerveznek a sors- és sporttársak – igaz, rövidebbeket – a Fertő tó környékén és a Szigetközben. Mintegy edzésképp, ugyanis ősszel az idei Bécs–Budapest maratonin már több tandemmel szeretnének részt venni. Szerintünk a tandem-
kerékpározás a látássérültek számára a legjobb sport, mert nincs izomláz és gyorsan telik az idő, hiszen a párok beszélgethetnek egymással. A túrák során sok új barátot szerezhetnek, felfrissülve folytathatják hétköznapi teendőiket.

Több látássérült és többször vehetne részt túrákon, versenyeken, ha sikerülne támogatókat találni a felszerelésvásárláshoz és többen jelentkeznének látó segítőnek, vállalnák, hogy a tandem első nyergébe ülnek. Nekik hamarosan találkozót is szervez az egyesület (www.tandemklub.tvn.hu, 30/947-7890).

Rimányi Zita

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szökőkút a Széchenyi téren?

A győri Széchenyi teret úgy újítanák fel, hogy csak kisebb rendezvényeknek adjon helyet, és élhető, komfortos legyen – ha a csütörtöki közgyűlés elfogadja Somogyi Tivadar önkormányzati képviselő (Fidesz) előterjesztését. Győr méltatlan állapotban lévő főterének rekonstrukciója legalább tíz éve napirenden van. Tovább olvasom