Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Már nem „esküvő" a ballagás

A ballagási szokásokban nincs nagy különbség a megyehatárokon innen és túl.

Nem reprezentatív felmérésünkből az is kiderül, hogy a Győr-Moson-Sopron, illetve a Komárom-Esztergom megyei, érettségi előtt álló diákok egyre „felnőttebben" gondolkodnak: szüleik helyett is spórolnának a kiadásokon.

Varga Renáta győri, László Attila komáromi középiskolából ballag el hamarosan. Néhány tízezer forintba kerül ez majd a családjaiknak, de még többet kéne fizetni, ha hagynák elengedni a gyeplőt. Érdekes volt őket hallgatni, ahogy azt ecsetelték: nem akarnak a családjaiknak fölösleges pénzkiadást.

Tudják, hogy nagy szó az érettségi, de nagyobb dolgok várnak még rájuk.

Varga Renáta és László Attila most érettségizik; Giczi László 1971-ben már átélte ezt. Más most a világ. Fotó: H. Baranyai Edina
Varga Renáta és László Attila most érettségizik; Giczi László 1971-ben már átélte ezt. Más most a világ. Fotó: H. Baranyai Edina


Giczi László, aki 1971-ben érettségizett Győrben, jól emlékszik arra, hogy falujában – Mosonszentmiklóson – még a szomszédok is átjöttek megünnepelni a ballagó diákot. Akkor valóban egy fél lakodalommal felért a ballagási köszöntés.

Most is lehet persze költeni a ballagásra, nem is ússzák meg ezt a szülők néhány ezer forintos kiadással. Alapvető különbség nincs a megyebeli szokások között, egy-kettőt azért találunk. A komáromi „Közgázban" például az osztálynak nem kellett külön összeülnie, hogy kiválasszák, milyen formaruhában ballagjanak el.

Ahogy László Attila mondta, az iskolát jelképező nyakkendő, illetve a lányoknak a sál a közös pont, ezenkívül mindenki a saját öltönyét-blézerét használhatja. Attilának nem is vettek új öltönyt, ami van, az a napnak tökéletesen megfelel.

Győrben viszont Varga Renátáék osztálya már tavaly decemberben eldöntötte a kérdést: választottak ruhát, ami nagyjából 30 ezer forintba került. Ezenkívül a tablóképekért és a fotózásért fizettek, előbbinek darabja 220 forint volt, utóbbi pedig 1700 forintba került. A tabló drága lett (volna), több mint 50 ezer forint, de ezt az osztálypénzből állták, így nem kellett a szülőknek külön a zsebükbe nyúlniuk.

Komáromban a közgázos osztályban az egyik diák tehetségével megoldották ezt is: ő készítette a tablón a dekorációt. Náluk is osztálypénzből fizettek, annyi különbség azonban akadt, hogy ott a rokonoknak szoktak meghívót készíteni, ami tulajdonképpen a ballagó diákok kinyomtatott, iskolai névsorából áll. Ezt – éppúgy, mint az esküvői meghívóknál – illik elvinni azoknak, akiket várnak a családi ünnepségre. Darabja 60 forint.

Érettségi tablók a kirakatban – ez a divat megmaradt. Pali Bence (b) és Kósa Gábor épp tegnap rakta ki osztálya tablóját. Fotó: H. B. E.
Érettségi tablók a kirakatban – ez a divat megmaradt. Pali Bence (b) és Kósa Gábor épp tegnap rakta ki osztálya tablóját. Fotó: H. B. E.


Álljunk meg itt. Renáta és Attila is azt mondta, hogy ünnepelni igazából akkor szeretnének, ha túl vannak az érettségin. Attiláéknál lesz azért családi összejövetel, de ott sem „esküvői" menüvel készülnek, csak szolid ebéddel. Nyilván azért vannak a két megyében olyan családok, akik ennél is többet szeretnének, rájuk látható módon készültek is az éttermek. Nem egy hirdetést találni, amelyben 3500–4000 forint közötti menüsorokat hirdetnek (személyenként), de van olyan is, ahol pénztárcakímélő módra kapcsoltak, s desszert nélkül 2700 forintért csalogatják az érettségizőket, illetve a rokonokat.

Azt is meg kellett állapítanunk, hogy az arany pecsétgyűrűk, nyakláncok, karkötők korszaka is elmúlt. A diákok itt is önmérsékletet gyakoroltak, s vagy azt mondták, hogy bármit is kapnak, az meglepetés lesz; vagy azt, hogy leendő munkájukhoz (Renáta cukrász lesz) számíthatnak kisebb eszközökre. Ahol az osztályban beszédtéma volt, ott kiderült, hogy azért van, aki leendő egyetemi tanulmányaihoz kért laptopot vagy számítógépet – ez a költségeket jelentősen megdobja. Ha mindent összeadtunk, így akár a 100 ezer forintot is bőven meghaladhatják a kiadások; e nélkül 50 ezer forintban megállhat egy „közepes" ballagási ünnepség.

Ami viszont sok év távlatában sem változott: a városokban még mindig divat a tablók kihelyezése.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsvét: ingyenes lesz a felszíni parkolás Győrben

A Húsvét ideje alatt a GYŐR-SZOL Zrt. több szolgáltatása szünetel, a Vásárcsarnok zárva lesz. Tovább olvasom