Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Malina Hedvig Győrbe költözik a zaklatások elől

Malina Hedvig azért jutott erre az elhatározásra, mert úgy érzi, zaklatják.
Borkai Zsolt győri polgármester előtt letette a magyar állampolgársági esküt csütörtökön Malina Hedvig, akit 2006-ban a szlovákiai Nyitrán vallomása szerint azért vertek meg, mert magyarul beszélt - írta az Új Szó.

Fotók a honosítási okirat átvételéről Győrben itt >>

A fiatalasszony az Új Szó pozsonyi lapnak azt nyilatkozta, egész családjával Győrbe költözik. Azért jutott erre az elhatározásra, mert úgy érzi, zaklatják: az ügyészség nemrégiben elmeorvosi vizsgálatát kezdeményezte, az idézést pedig rendőrökkel kézbesítették ki.„Nem akarok ebbe belerokkanni, mert nincsenek olyan illúzióim, hogy hamarosan vége lesz.

A Melina Hedvig dosszié I. >>

A Malina Hedvig dosszié II. >>
Kényszer hatása alatt döntöttem, a szlovák hatóságok kényszerítenek arra, hogy elhagyjam az otthonomat, mert itt már nem élhetek szabadon.
Férjem szlovák nemzetiségű és továbbra is ott fog vállalkozni, ezért ő szlovák állampolgár marad, gyermekeink viszont szintén magyar állampolgárok. Jövő év elején valamennyien Győrbe költözünk. Rozi lányom szeptemberben ott kezdi el az iskolát, és a jövőben ott is szeretnénk építkezni" – mondta Hedvig a lapnak.

Semjén: "Magyarország menedéket biztosít" >>

Emlékezetes, hogy a 2006-os incidens után a lányt nyilvánosan azzal vádolta meg Robert Fico szlovák kormányfő, hogy az eset vagy nem történt meg, vagy nem úgy, ahogy elmondta. Hamis tanúzás vádjával a hatóságok eljárást indítottak ellene 2007-ben. A szlovák kormány tavaly nyilatkozatban fejezte ki sajnálkozását Malina Hedvig ügye miatt, ugyanakkor a vele szembeni eljárás nem zárult le.

Tokár Géza, a kerekasztal szóvívője (j) miután átadta a Civil Társadalom Fejlesztéséért Díját Zák-Malina Hedvignek, a Nyitrán megvert egykori diáklánynak (b) a szlovákiai Révkomárom Tiszti Pavilonjába
Tokár Géza, a kerekasztal szóvívője miután átadta a Civil Társadalom Fejlesztéséért Díját Zák-Malina Hedvignek, a Nyitrán megvert egykori diáklánynak a szlovákiai Révkomárom Tiszti Pavilonjában, ahol ötödik alkalommal tartja soron következő országos konferenciáját a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala 2012. október 27-én. A konferencia témája a szlovákiai magyarokat érintő jövőkép helyzete. MTI Fotó: Krizsán CsabaÖsszefoglaló

Felvette a magyar állampolgárságot, elhagyja Szlovákiát és januárban családjával Győrbe költözik Malina Hedvig, akit 2006-ban Nyitrán két férfi megvert, állítása szerint azért, mert magyarul beszélt az utcán - számolt be az Új Szó szlovákiai magyar nyelvű napilap pénteken.

Malina Hedvig csütörtökön Borkai Zsolt győri polgármester előtt tette le az állampolgársági esküt - közölte a pozsonyi lap.

Nem az ellene Szlovákiában hamis tanúzás vádjával folytatott ügyészségi eljárás és az esetleges per elől akar menekülni, csak gyermekeit akarja megóvni az őt érő folyamatos rendőri zaklatástól - mondta az Új Szónak a kétgyermekes nő, aki kifejtette, azután jutott erre a döntésre, hogy az ellene folytatott vizsgálatot vezető ügyész, Katarína Sonderlich Roskoványi október végén rendőrökkel kézbesíttette neki az idézést a pszichiátriai vizsgálatra.

A vizsgálatot még tavaly kezdeményezte a Malina Hedvig ellen hamis tanúzás vádjával már 2007 óta eljárást folytató szlovák főügyészség, arra hivatkozva, hogy felderítse, milyen elmeállapotban volt Malina Hedvig az őt ért támadás, illetve az azt követő kihallgatások idején.

A nőt legutóbb hétfőre idézték be a kivizsgálásra, ám arra végül mégsem került sor. Az orvosszakértő ugyanis elutasította annak elvégzését, arra hivatkozva, hogy a nő nyomás alatt van és veszélyeztetve érzi magát.
Malina Hedvig ellen hamis tanúzás vádjával indítottak eljárást a szlovák hatóságok, miután Robert Fico kormányfő és belügyminisztere, Robert Kalinák azzal vádolták, hogy a nyitrai verés nem történt meg, vagy nem úgy, ahogy a nő azt elmondta. A szlovák kormány ugyan 2012 februárjában nyilatkozatban fejezte ki sajnálkozását Malina Hedvig ügye miatt, ám az ellene folytatott eljárás máig nem zárult le.

Malina Hedvig továbbra is meg kíván jelenni az esetleges idézéseken, mert mint mondja, igaza van, nincs oka menekülni, ugyanakkor nincsenek olyan illúziói, hogy ügyét hamarosan lezárnák, és abba nem kíván belerokkanni.

"Kényszer hatása alatt döntöttem, a szlovák hatóságok kényszerítek arra, hogy elhagyjam az otthonomat, mert itt már nem élhetek szabadon" - mondta a nő, aki a magyar nagykövetségtől kért segítséget. "Elmondtam nekik, hogy az utolsó menedékemet, az otthonom biztonságát is elvették tőlem, ezért nincs maradásunk. Megértették az indítékaimat és nagyon segítőkészek voltak" - mondta. Hozzátette: férje szlovák nemzetiségű, ezért ő szlovák állampolgár marad, gyermekeik viszont magyar állampolgárok, és a jövő év elején mindannyian Győrbe költöznek.

Egyelőre kérdéses, milyen hatása lesz a nő ellen folyó ügyészségi eljárásra az, hogy felvette a magyar állampolgárságot és elköltözik Szlovákiából. A hatályos szlovák állampolgársági törvény értelmében ugyan az, aki egy más ország állampolgárságát felveszi, elveszíti szlovák állampolgárságát, ugyanakkor a jogszabály egyes értelmezései szerint ez nem vonatkozik azokra, akik ellen Szlovákiában bűnvádi eljárás van folyamatban.

Az Új Szó szerint Robert Kalinák szlovák belügyminiszter az értesülést nem kívánta kommentálni, mondván, hogy az őt nem érinti.
Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes az esettel kapcsolatban az MTI-vel azt közölte: Magyarország természetes kötelességét teljesíti azzal, hogy a magyar állampolgárság és a magyarországi letelepedés által menedéket biztosít Malina Hedvignek és családjának. Magyarország minden magyarnak hazája, és így megbecsüléssel fogadja Malina Hedviget - hangsúlyozta.

Malina Hedvig nehéz döntése ugyanakkor önmagában vádirat a szlovák politika és hatósági zaklatás embertelenségével szemben - írta az MTI-nek eljutatott közleményben Semjén Zsolt.

A Jobbik véleménye Semjén Zsolt nyilatkozatásról

"A Jobbik Magyarországért Mozgalom végtelenül álságosnak és képmutatónak tartja Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csütörtöki nyilatkozatát, miszerint Magyarország "természetes kötelességét" teljesíti akkor, amikor befogadja a hét éve tartó szlovák hatósági zaklatások miatt áttelepülő Malina Hedviget és családját. A magyar kormány éveken át semmit nem tett a magyarsága miatt megvert, majd folyamatos vegzálásnak kitett fiatal nő érdekében, semmilyen nemzetközi kiállás, diplomáciai nyomásgyakorlás nem történt. A kétoldalú találkozók során a Fidesz számára mindig a gazdasági szempontok voltak az elsődlegesek, ez az ügy - számos más jogsértéshez hasonlóan - fel sem merült. A felvidéki magyar közösséget folyamatosan megfélemlíteni, végső soron pedig beolvasztani vagy elűzni szándékozó szlovák állami sovinizmus ismét fényes győzelmet aratott a megalkuvó és nemzetietlen magyar diplomácia felett.

A Jobbik szerint a pofátlanság határát súrolja és az egyértelmű felelősség eltolását jelenti, hogy Semjén Zsolt a "kisujját nem mozdító európai uniós bürokráciát" kárhoztatja, miközben hazánk fél éven át betöltötte az EU soros elnöki tisztét, mégsem volt a kormány számára fontos sem Malina Hedvig, sem az állampolgárságuktól megfosztott felvidéki magyarok ügyének nemzetközi képviselete. A Jobbik kormányra kerülve a külpolitikában is valódi fordulatot fog végrehajtani, így a kétoldalú kapcsolatokban elsődlegessé fogja tenni az elcsatolt területeinken élő magyar közösségek érdekeinek képviseletét.

Malina Hedvignek és családjának szívből kívánjuk, hogy találjanak békét és nyugalmat Magyarországon, legyen boldog és kiegyensúlyozott az életük" - fogalmazott Szávay István országgyűlési képviselő, a
Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet elnöke.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vaskakas - Háromszáz bábbérlet adományból

A győri Vaskakas Bábszínház októberben indította el a Vaskakas Pártoló Tagság nevet viselő akcióját.… Tovább olvasom