Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Májusban régiós csúcstalálkozó lesz Győrben

Előre mutató stratégiák és közös programok kidolgozása a célja azoknak az osztrák, magyar, cseh és szlovák városoknak, köztük Győrnek, Szombathelynek és Sopronnak is, amelyek a Centrope Capacity Projektben részt véve már az EU 2014 utáni költségvetési időszakára készülnek.


A magyar városok vezetőiből általában hiányzik az a szemléletmód, amelynek része, hogy hosszú távú stratégiát készítsenek, akár 20-30 évre előre meghatározva a településük céljait, és azok megvalósításának módját- világított rá az uniós pályázati források sikertelen lehívásának egyik lehetséges okára Szokolay Örs, a projektet lebonyolító nemzetközi konzorcium magyar partnercégének vezetője. A Ceurina Közép-európai Városkutatási és Innovációs

Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója jó példaként Bécset említette, az osztrák főváros vezetői ugyanis rendelkeznek ilyen, több évtizedre előre mutató tervekkel. Valószínűleg ez a fajta gondolkodásmód vezetett odáig, hogy a 2000-es évek elején éppen Bécs vezetésével alakult meg a Centrope Közép-Európai Régió, amely mostani Centrope Capacity elnevezésű 4,5 millió euró összköltségű projektjéhez mintegy 3,6 millió eurót pályázati forrásból nyert. A program célja, hogy kiépüljön az említett régió fejlesztéséhez szükséges kapacitás, megteremtődjön az a feltételrendszer, amely biztosítja a folyamatok hatékony irányíthatóságát. A Centrope Irodahálózat révén innovatív és fenntartható irányító szervezetet hoznak létre, így lehetővé téve az érdekek jobb összehangolását és a közös döntéshozatalt politikai és adminisztratív szinten egyaránt.

Szokolay Örs elmondta, a magyar fél a területi integrációért, a térségi kapcsolatokért felelős, az osztrákok a tudás alapú régió kialakításával foglalkoznak, a csehek az emberi erőforrás fejlesztéséért, az oktatásért, képzésekért, a szlovákok pedig a kultúra, turizmus témakörökért felelősek. A projektmenedzser szerint időarányosan jól áll a félidejéhez érkezett program, hiszen erre az időszakra a lehetőségek értelmezése, a feladatok meghatározása, és a fő irányvonalak kidolgozása volt a cél. Ez a magyar fél esetében főként a közlekedési rendszerek stratégiai szintű egyeztetését jelentette. A legérdekesebb kérdés ezzel kapcsolatban az É-D-i autópálya lehetséges megvalósítása. Évek óta óriási a vita az osztrák és a magyar fél között, hogy az európai közlekedési folyosó itt áthaladó szakasza Ausztriában vagy Magyarországon húzódjon-e. Ha ebben a projektben tudnánk találni egy mindenki számára elfogadható megoldást, akkor az jelentős előrelépés lenne ebben az ügyben, és talán tudnánk befolyásolni a nemzetek felett álló döntési folyamatot. Valljuk be, ha nem lépünk a Centrope Régió keretei között, akkor az osztrákok lényegesen nagyobb lobbiereje fogja eldönteni ezt a kérdést- mutatott rá Szokolay Örs.

Ebben a félévben a magyar fél a Centrope Régió elnöke, ezt nem titkoltan az EU-s elnökséghez igazították. Május 5-én ezért Győrben rendezik meg a projekt kiemelt felső szintű találkozóját, amelyen az érintett régiók, tartományok, megyék, városok vezetői vesznek részt, és cserélnek eszmét aktuális kérdésekben. Az eseményen – amelyen a bécsi főpolgármester is részt vesz – fő téma lesz a gazdasági válságból való kilábalás, de az osztrákok kérésére a május elsejével életbe lépő munkaerő-liberalizáció kérdése is. A csúcstalálkozó célja, hogy ezek a legfelsőbb szintű vezetők személyesen egyeztessenek, illetve részt vegyenek egy olyan kerekasztal beszélgetésen is, ahova az Audi, a Siemens menedzsereit, valamint az osztrák munkaügyi központ vezetőjét is várják.


Május végére a három érintett magyar város – Győr, Sopron és Szombathely - találkozóját szervezik, amelyen az eddig elért eredményeket elemzik, és egy független szakértő segítségével újabb irányokat is megjelölnek a folytatásra.

Olvasóink írták

  • 1. greenie 2011. április 17. 08:02
    „Ezzel csak az a baj, hogy a bécsiek valóban dolgoznak, gondolkodnak a város fejlődésén, fejlesztésén, hosszú távú fenntarthatóságán. Ez a projekt nagyon jó tanulási lehetőség lehetne a győri városvezetők számára, de sajnos az elmúlt 5 évben nem éltek ezzel a lehetőséggel. Semmi újat nem találtak ki, főleg nem olyanokat, ami a város számára bevételeket, hosszú távon is önfenntartó fejlesztéseket eredményez. Amiket megépítettek, megvalósítottak azok mind 7-10 éves tervek alapján történt, már regnálásuk előtt régen megtervezték őket. És csak az a szerencséjük, hogy mostanra értek be az EU-s források. Példát kéne venni a bécsi és pozsonyi városvezetőkről, akik valóan összefognak és egy választási ciklusnál hosszabb időre gondolkodnak előre. Itt sajna az elvtársak még nem képesek ilyenre.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terv szerint haladnak a munkálatok - kihelyezett bizottsági ülés a táplánypusztai otthonban

A Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés Vidékfejlesztési és Nemzetközi Kapcsolatok Bizottsága… Tovább olvasom