Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Majdnem kész a Lloyd felújítása

Győr - Tavaszra palota lesz a korábban csúf Lloydból. Pincéjében római és Mária Terézia korabeli emlékek között lehet majd sörözni.

A ˝csomagolás˝ ugyan jelenleg elrejti, de néhány hét múlva elkészül a győri Lloyd teljes felújítása-átépítése. A tavaly májusban kezdődött munkálatok tavaszra fejeződnek be. Rosta S. Csaba vezető építésztervező, a RAS Építész Kft. ügyvezetője portálunknak elmondta: sajátos időutazással ˝visszaszerkesztették˝ az épületet úgy, hogy fénykorára, az 1845–1907 közötti állapotra emlékeztessen, de tükrözze a XXI. századi építészeti gondolkodást is. Így a bejárat újra a tér felőli oldalra került, visszaépítették a magas tetőt, és minden erejükkel arra törekedtek, hogy az 1950-es években véglegesen elcsúfított ház újra harmóniába kerüljön a Széchenyi tér egészével.

A ˝csomagolás˝ ugyan jelenleg elrejti, de néhány hét múlva elkészül a győri Lloyd teljes felújítása-átépítése.
A ˝csomagolás˝ ugyan jelenleg elrejti, de néhány hét múlva elkészül a győri Lloyd teljes felújítása-átépítése.

A Lloyd számos bővítésen esett át az elmúlt századokban, s a korabeli építők nem mindig voltak alaposak. Az építésziroda részéről Nyáradi Károly projektépítész a kivitelező West Hungária Bau Kft. szakembereivel összefogva az elmúlt hónapokban – Baradics Zoltán és Czelter Péter irányításával – egyenként vizsgálták át az alapot, a falakat, a födémeket.

Czelter Péter létesítményvezető a pincében lévő XVIII. századi kútnál, amely a söröző része lesz. Fotó: Krizsán Csaba
Czelter Péter létesítményvezető a pincében lévő XVIII. századi kútnál, amely a söröző része lesz. Fotó: Krizsán Csaba

Végül az összes szerkezetet meg kellett erősíteni, esetenként vasbeton pótlással és óvatos bontással-építéssel, gyakori egyedi megoldásokkal.

Az utóbbi hetek a homlokzati javításokkal teltek, a következők részben a színezésről szólnak; éppen amiatt kellett becsomagolni az épületet, hogy ezek a munkálatok a hidegben is folyhassanak. Rosta S. Csaba elmondta, hogy az épület törtfehér és halvány kávébarna lesz, a már behelyezett nyílászárók sötétbarnák. A kiválasztott színeket a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal többször egyeztették: a közös szándékok szerint az újrafestett épület belesimul majd a szomszédos bank és a bencés gimnázium színezett homlokzatsorába.

Sajátos időutazással visszaszerkesztettük az épületet úgy, hogy fénykorára emlékeztessen - mondta Rosta S. Csaba vezető építésztervező.
Sajátos időutazással visszaszerkesztettük az épületet úgy, hogy fénykorára emlékeztessen - mondta Rosta S. Csaba vezető építésztervező.

A vezetőtervező hozzátette: majdnem az összes gépészeti berendezés a helyén van, s elkészült a gipszkartonozás egy része is. A kivitelező cégnek a festésen kívül a padlóburkolatokon, a lépcsőkön és a korlátokon kell dolgozni a hátralévő hetekben.

 Itt elolvasható Rosta S. Csaba fényképekkel, korabeli ábrázolásokkal illusztrált tanulmánya a Lloyd ˝visszaszerkesztéséről˝.
Rosta S. Csaba több kuriózumra is felhívta a figyelmet. Az egyik, hogy a Xántus János Múzeum szakemberei Bíró Szilvia vezető régész irányításával tavaly feltárták az épület pincéjét. Egy V. századi hun sírt, számos római kori leletet, valamint egy Mária Terézia korabeli – azaz XVIII. századi – kutat találtak. A terveket úgy készítették el, hogy a csontváz kivételével mindet bemutassák a közönségnek. Az alagsorban lévő sörözőben körbeülhető lesz a míves kút, a rómaiak által készített úton lépkedhetnek a vendégek, meghagyták a római falmaradványokat, és kis falfülkékben állítják ki a megtalált, szintén csaknem kétezer éves edényeket és egyéb leleteket. A földszinten taposóüveget helyeznek el, hogy onnan is le lehessen látni a múltba.

Erről az 1845-ös festményről számítógéppel ˝eltüntették˝ a Lloyd épületét. Rosta S. Csaba szerint az épület bontásával felborult volna a tér egyensúlya.
Erről az 1845-ös festményről számítógéppel ˝eltüntették˝ a Lloyd épületét. Rosta S. Csaba szerint az épület bontásával felborult volna a tér egyensúlya.

A másik érdekesség, hogy a korábbi csúf állapotában érthető módon sötétbe burkolózó Lloyd szép díszkivilágítást kapott LED- és halogénlámpákkal. A bencés templom és rendház megvilágítását továbbra is az épületen elhelyezett lámpák biztosítják majd, csak ezt esztétikusabban oldották meg, mint azelőtt. A próbavilágítás már megtörtént, aminek alapján úgy tűnik, hogy a Lloyd Palota éjszaka is a tér új éke lehet.


Az épület tulajdonosa a budapesti Mintinvest-2005 Kft. Dr. Horváth Patrik ügyvezető portálunknak elmondta: a kivitelezés csaknem 800 millió forintba kerül. A pincében és a földszinten több vendéglátóegységet, köztük egy nagy éttermet, kávézót alakítanak ki, az emeleti szinteken pedig exkluzív irodák lesznek.

Olvasóink írták

51 hozzászólás
 • 51. frollo 2010. május 09. 16:55
  „Ha jól tudom, annakidején a színház sem tetszett a nagyérdeműnek, aztán csak megszokták :)
  Nem fogják a kedvetekért elbontani...
  Ja, és azért nem barokk a tér, mert nem a barokkban élünk. Ami értékes volt, azt megtartották, szépen átvezetve a 21.századba. Egyik-másik hozzászólónak is lassan át kéne lépnie. Meg néha egy kicsit nyugatra is nézelődni.
  Egyébként jobban tetszett a 80-as évekbeli parkolóhely felfestés a téren?
  A Frigyes is pont összedőlt volna már, ha Leier nem újítja fel, megjegyzem, példaértékűen.
  Én gratulálok, hogy ilyen ellenszéllel is sikerült, nagyon szép lett!”
 • 50. urbaniastapista 2010. április 19. 09:08
  „50.
  :)”
 • 49. Dr_Kriszpi 2010. április 18. 14:39
  „Na ez tetszik :D Majdnem kész :D:D:D majd jövöre :D és akkor itt is Szolhatna az etosok szlogenje amit az újpestnek szoktak skandálni MINDIG JÖVÖRE UJPESTIEK MINDIG JÖVÖRE. itt is ezt énekelnék csak az ute helyett a lojd ot mondanák :D:D:D:D:D:”
 • 48. TomSawyer 2010. március 31. 19:55
  „Nagyon szép és elegáns lett a Lloyd és örülök, hogy a teret is felújítják.
  Szerintem nagy élmény lesz majd az éttermek teraszán üldögélni és kellemesen tölteni az időt, nézni a nyüzsgést.
  Alig várom, hogy nyár legyen!

  Az építészethez kevésbé értek, biztos kevesebbet, mint az előttem hozzászólók, de szerintem becsülnünk kellene hogy az elhanyagolt tér és a Lloyd megszépült.

  ,,Szép az, ami érdek nélkül tetszik."
  (Kant)”
 • 47. varpeter 2010. március 31. 08:46
  „Az egyik kép aláírásához: "Erről az 1845-ös festményről számítógéppel ˝eltüntették˝ a Lloyd épületét. Rosta S. Csaba szerint az épület bontásával felborult volna a tér egyensúlya."
  Nos, szerintem Rosta S. Csabát kéne felborítani a hülye véleményével együtt. Ez az épületnek titulált förmedvény (Lloyd) eddig is borzalmas volt, de rá lehetett fogni a leromlott állagára. Most már úgy undorító, ahogy van, az ipari csarnokra emlékeztető, a régi timpanont "lenyelő" tetőtéri fém-üveg felépítményével. Kenyéren és vízen kéne tartani azt az építészt, aki engedélyezte ezt a megoldást egy gyönyörű barokk tér tengelyében...
  Abszurdisztán - 2010.”
 • 46. Spitfire 2010. március 25. 07:26
  „nekem tetszik”
 • 45. Freehill 2010. március 24. 20:31
  „Szerintem is nagyon szép lett a Lloyd! Szükség van rá a tér egészéhez, és jól beleilleszkedik az ÚJ környezetébe - amely valóban nem nevezhető "barokk térnek", viszont erről nem a Lloyd tehet, hanem az, hogy már előtte az egész teret más szellemben újították fel (faburkolatokkal, modern szökőkutakkal). Hogy ez jó -e, vagy szigorúan meg kellett -e volna őrizni a barokk jelleget, azt mindeki döntse el maga.”
 • 44. demonic 2010. március 24. 13:13
  „Jah eggyetértek ..... istvan977 pár év és csinálhatják Újra ..és épithetnek még izléstelenebb dolgokat!
  Fa burkolatról ne is beszéljünk a padoknál..az is marha tartós!”
 • 43. demonic 2010. március 24. 13:08
  „Elvileg ez 1 Barokk város és üvegtető??????? meg miegymás!!!
  Nagyon jól mutat mikor a Céhes felvonulás zajlik! Grat!”
 • 42. holiday 2010. január 25. 23:21
  „Ma örömmel láttam, hogy lekerült róla a lepel. Bár az épület alsó része még nem kész, de már így is GYÖNYÖRŰ a palota. Mert tényleg az lett belőle. Kimondottan tetszik a XXI. századi modernizmus, ugyanakkor megtartva régi, elegáns jellegét. Tényleg egy időutazás, egy izgalmas épület! Nekem nagyon bejön.”
 • 41. maraton 2010. január 18. 23:07
  „Lehet ragozni így , úgy, ez az épület régin és felújítva is ramaty....”
 • 40. Patriot 2010. január 18. 15:13
  „Városlakó véleménye gyújtson világosságot a fejetekben!
  Sallangoktól és hülyeségektől mentes vélemény. Gratulálok!”
 • 39. Patriot 2010. január 18. 15:09
  „istvan977, legalább olvasd el a cikket .. <moderálva> ..”
 • 38. istvan977 2010. január 18. 12:15
  „Biztos jó és tartós lesz a felújitott épület -10 fok-ban építették nagyon tuti lesz nézd meg max 5év múlva.
  Megint meggazdagodtak sokan az építkezésből mi meg bírkák kifizettük.”
 • 37. t-a-ibi 2010. január 17. 22:05
  „30. hozzászólás Városlakó.

  Igen volt olyan rész amit mélyebben felbontottak, de nem az egész teret.
  Miért kell hülyeségeket állítani.
  Ha megnézted volna, hol végeztek ásatást a régészek, (győri létedre illett volna) akkor egészen más lenne a véleményed.
  Amikor elkezdték vissza tölteni a teret, ledöbbentem a sietségen /nem gyorsaság volt/és a felelőtlenségen.
  Akkor az volt a véleményem, olyan helyzetet akarnak kapkodva megvalósítani, hogy ne lehessen megállítani.
  Bizony, úgy csinálták, hogy ne tudják kontrollálni a vandálságot.
  A pl: a kutat nagyszerű turista látványossággá lehetett volna tenni.
  Ha nem előbbre való,az olasz szállító által Indiából hozott kövezet, a Magyar f árunál (amit Borkai polgármester úr! előtte napokban hirdetett), megóvható lett volna a "történelem" egy része.
  Szégyen, hogy ilyen képviselőink- vezetőink vannak, akik úgy lettek megválasztva, mint a nemzeti oldal elkötelezettjei.
  A Loyd? - nem oda való, előttem már kifejtette néhány hozzászóló az okát, hogy és miért maradt ott!”
 • 36. kenyeres 2010. január 17. 17:18
  „Szánalmas gyermekded gondolkodás a város "vezetői?" részéről:(((( Nézzenek már tükörbe!”
 • 35. adalfold 2010. január 16. 22:13
  „jol van, csak rakják már rendbe..., legyen már rend fele annyira ott mint gy-ben. mindig csak a szavak meg az álmok...”
 • 34. sme 2010. január 16. 19:34
  „Kedves adalfold!
  Nem állt szándékomban megbántani sem téged, sem egyetlen győrit. Sajnálom. Tudom, hogy ez a fórum nem erről szól, csak azért írtam ide, mert megláttam, hogy Poncius_01 leszólta Sopront. Mellesleg engem ugyanígy leprásnak néztek Győrben( én is éltem ott), amint megtudták, hogy soproni vagyok. Szóval ennyit erről, de hagyjuk inkább ezt. Mellesleg Sopron akkor is sokkal szebb.”
 • 33. adalfold 2010. január 16. 11:55
  „A soproniak MEG IGENIS BETEGESEN KOMPLEXUSOSAK HA GYŐRŐŐL VAN SZÓ.
  5 ÉVET ÉLTEM SOPRONBAN. ÉS A FOGADTATÁSOMTÓL AZ ELJÖVETELEMIG LEPRÁSKÉNT ÉREZTEM MAGAM HA MEGKÉRDEZTEK HOVA VALÓSI VAGYOK.

  SOPRON EGYÁLTALÁN NEM SZEBB. FŐLEG HOGY 90 ÓTA FOLYAMATOSAN ELBAROMOLJÁK, A BUTASÁGAIKNÁL CSAK A VÁROSLAKÓK GŐGJE NAGYOBB.”
 • 32. Primax 2010. január 15. 20:49
  „" Rosta S. Csaba szerint az épület bontásával felborult volna a tér egyensúlya."
  Szerintem - és vagyunk így még sokan - nem való a Lloyd a térre. Az épület így tényleg szép/szebb lett , de nem igazán illik a környezetébe. Sejtésem szerint az anyagi dolgok döntöttek, nem pedig az építészeti/stilisztikai érvek.
  Egyébként pedig : miért kell mindennek egyensúlyban lennie ?”
51 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A munkanélküliségen változtatna a Fidesz

Győr - Gazdasági fordulatot remél idén a Fidesz – ehhez azonban elengedhetetlen a… Tovább olvasom