Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Magyar Életfa a Trianoni-emlékműnél Győrben - egyedülálló az országban

Elhelyezték az ország legnagyobb kültéri Nagy-Magyarország térkép ábrázolását a győri Országzászló hátlapján pénteken.


A Bisinger sétányon kialakított Nemzeti Kegyelet Emlékpark területén az Arrabona Városvédő Egyesület szakemberek bevonásával elkészített két térelemet.

A 2008-ban átadott Országzászló hátoldalán a Magyar Életfát pénteken mutatták be az alkotók és a sajtó képviseletében.

Szabó Gyula, az Arrabona Városvédő Egyesület alelnöke köszöntötte a résztvevőket. Beszédében elmondta, hogy a Magyar Életfa, mely Trianonban szétszakított országunkat ábrázolja egy tölgyfa képében, korai modern stílusban készült. A művet Szigeti Ferenc tervei alapján Bognár Lajos lakatosmester készítette.

Nagy-Magyarország térkép ábrázolása Győrben - Magyar Életfa emlékmű

Az alkotás acél szelvényekből lett összeállítva, amely méretét tekintve is egyedülálló az ilyen típusú ábrázolások közt: 2,5x3,5 méter. A fémanyagot Szabó Jenő önkormányzati képviselő és Horváth Ferenc biztosította.

Az emlékmű színei szimbolikus jelentésűek. A mai Magyarország területe fehér, ami az ártatlanságot, a meghurcoltatást jelképezi. A Trianonnál elszakított országokat zölddel festették be, ez a szín az egyesítés reményét fejezi ki. A színezést Horváth Tibor és Árpási Tamás végezték.

˝A Magyar Életfa együttesen jelképezi a magyar élet oly régen várt kisarjadását és lombos fává serdülését, valamint nemzetünk Szent István országában való újra egyesülését˝ - mondta Szabó Gyula, aki hozzátette: a Nagy-Magyarország térkép nem egy ˝ordas˝ eszmét takar, nem buzdít harcra.

Az Életfa előtt az Országzászló 2008. évi alkotóinak és adományozóinak állítottak emléket egy kőtábla formájában.

November 4-én az Arrabona Városvédő Egyesület csendes megemlékezést tart az emlékműnél, melyen felszentelik az alkotást.

Olvasóink írták

58 hozzászólás
 • 58. nagyfulesbagoly 2010. október 27. 20:34
  „Egy nemzet nincs megalázva azzal,ha legyőzték vagy ha aláírt-késsel a torkán-egy végzetzes békeszerződést.
  Becstelenné válik azonban,ha nem tiltakozik,ha tönkretételéhez maga is hozzá járulását adja.Nem a vesztés
  a bukás, hanem a lemondás,,,,,,,,,,,
  Delcassé:francia külgyminiszter”
 • 57. Pofátlan 2010. október 27. 17:25
  „Pancser !
  Jól olvasom azt hogy más népek szülőhelyeként említi ön Nagy Magyarországot?
  Megfulladsz majd te a saját nyáladban, te népművészeti fülesedény !
  Amikor nyalod a Slota farát te antimagyar !
  Te biztos baloldali provokátor vagy.
  Még jó hogy a sok eszeddel felvilágosítol bennünket.”
 • 56. pancser 2010. október 27. 00:35
  „A Nagy-Magyarország téképet nem helyeslem, mert felesleges ezen nosztalgiázni. nekünk nem kell a szlovákok, horvátok, szerbek stb. szülőföldje. Túl kéne lépni a trianoni sirámokon, annál is inkább mert a történelmi MO.-on a magyar kisebbségben volt. A józan eszét hagyja el aki trianonozik. Én biztoosan nem fogok soha! Nem, nem, soha! Ócska idejét múlt nacianisták majdnem megfulladnak saját nyálukban!”
 • 55. háté 2010. október 26. 00:04
  „53. hozzászólás Nebuchadnezzar

  Túl okos akarsz lenni, talán a nagymagyarország -nem magyar volt?-- nagy ívben teszek a basáidra!
  -És amikor elkalandoztak őseink?-- Atilla- a magyarok nyilaitól ments meg uram minket? --az oszmánoknak mondták?--ébredj fel.”
 • 54. nagyfulesbagoly 2010. október 25. 19:10
  „Határkő egy kálváriakereszt lábánál
  Van valahol a nagy magyar síkság északi részén,a gabonaföldek végén,egy falucska:Tarpa,E falucskában száz főldműves,kiknek nincs fájuk,hogy tél
  en fűthessenek és házaikat megjavíthassák,telt vékával aratja a búzát.
  Szerencsére a Gondviselés,ismervén az emberek szükségleteit,Tarpa közvetlen közelében,két órai ökörfogat járásnyira,egy erdő- mezővár
  ost helyezett,Beregszászt,ahol csak favágók találhatók.Több mint ezer
  esztendeje Tarpa aratói Beregszászba hordták búzás zsákjaikat,majd azt
  án kocsijaikat fatuskókkal és rőzsenyalábokkal megrakva tértek onnan vissza.Mikor egy mázsa gabona,vagy egy öl fa gördűlt tova az úton,az
  államkincstár megkérte a maga részét,s így aztán mindenki elégedett v
  olt.1919 nyarának egy napján,urak érkeztek oda s rámutatva egy kőre a
  kálváriakeresz lábánál,ezt mondták a parasztoknak:Ti tarpai emberek,
  ti magyarok vagytok és ti,beregszásziak,ti pedig szlovákok.Ez a kő amit
  itt láttok,ez a határ,s íme itt van két csendőr,kik majd megmondják a többit."A parasztok megemelték sapkájukat s ettől kezdve,se búzát,se fát nem szállítanak azon az úton.A beregszásziak azóta éheznek,miközben
  a tarpaiak meg fáznak.Íme ez a teljes történet.
  HENRI BERAUD:"le feu qui couve"1932 (a lappangó tüz)
  Les Editiones de France
  3-ik fejezet,21-22 old”
 • 53. Nebuchadnezzar 2010. október 25. 17:07
  „52. háté 2010.10.25. 16:47
  Nem Magyarországról, hanem az ezt megelőző Államról, I. István által alapított Királyságról szól.
  Ahogy a törökök esetében is Oszmán Birodalomból lett a mai "csonka" Törökország.”
 • 52. háté 2010. október 25. 16:47
  „51.

  Elveszítették,--nem fogadták el, -majd háborúval kivívták.
  Hogy is van ez?--ki vesztet és még sem?

  Egyébként az életfa Magyarországról szól,-és nem az oszmán birodalomról!”
 • 51. annobon 2010. október 25. 11:48
  „kolombela: "Trianon az európai történelem legigazságtalanabb eseménye a mai napig is. Gyakorlatilag elrabolták területeinket. "
  Ha már itt tartunk és tudom, hogy Törökország nemcsak Európa része (de tagja a NATO-nak és csatlakozni kíván az EU-hoz), de a központi hatalmak közül ő járt a legrosszabbul! Idézek: "Törökország a központi hatalmak szövetségese lett, azonban 1918-ban elvesztették a háborút. A Párizs környéki békeszerződések keretében 1920. augusztus 10-én Vahideddin szultán küldöttei és az antanthatalmak aláírták a S?vres-i békeszerződést, mely megfosztotta az Oszmán Birodalmat területei nagy részétől." Igaz, hogy: "A békediktátumot a szultáni kormánytól függetlenül megalakult török nemzetgyűlés elutasította, és háborúval vívta ki annak felülvizsgálatát, melyet a Lausanne-i békeszerződés érvényesített." Szóval ők nem liberális (lásd Károlyi kormány) módon közelítették meg a kérdést és 1924-ben már területi revíziókat is kaptak a fent idézett Lausanne-i béke keretében. Ettől függetlenül mindmáig a legnagyobb területi veszteségnek számít az I. világháború utáni Törökország.”
 • 50. Nebuchadnezzar 2010. október 25. 11:45
  „48. kolombela 2010.10.25. 09:24
  Konkrétan mire is gondoltál? Mert állításaimmal ellentétes tényt nem írtál, csak általánosságban könyvtárra és internetre hivatkozol. E két helyen azt is meg lehet találni, hogy a föld tányér alakú és körülöttünk forog a Nap.
  A "nem akadémiai történelem kutatás komoly eredményeivel is megismerkedjetek" alatt demagóg gondolkodású lelkes amatőrökre gondoltál? Milyen komoly eredményekről is van szó? Megosztanád velünk?”
 • 49. annobon 2010. október 25. 10:11
  „43-hoz: A történelemkönyvekben 1 fejezet lett átírva 1989-ben, az 56-os rész. A többi (értsd: régebbi) anyag lényegében változatlan maradt. A mostani történelemkönyv is például finnugor-rokonságunkat taglalja és például nem az állítólagos sumérat. De tényleg nem kellene egy emlékmű kapcsán történelmi frázisokat pufogtatni. Továbbra is fenntartom azirányú véleményemet (mint rajtam kívül a 12, 36, 37 és 39-es hozzászólók), hogy rendben, Trianonra szabad és kell is emlékezni, de a jelenlegi Európai Uniós helyzet idejétmúlttá tette a határok megváltoztatását, nem beszélve arról, hogy a szomszédos osrszágok magyarlakta vidékein (egy-két kivételtől eltekintve) a magyarok már nemzetiségi kisebbséget alkotnak. A ténylegesen lecsatolt országrészek (1920-as) lakosságának viszont 70%-a nem magyar nemzetiségű volt, mint előttem már valaki rámutatott erre a szintén nem elhanyagolandó tényre.”
 • 48. kolombela 2010. október 25. 09:24
  „36. hozzászólás CsabaKiraly 2010.10.23. 23:25
  37. hozzászólás Nebuchadnezzar 2010.10.24. 11:35
  Látom szépen megtanultátok a "történelmet". Ideje lenne annak, hogy a nem akadémiai történelem kutatás komoly eredményeivel is megismerkedjetek, csak el kellene járni könyvtárba, vagy a neten böngészni, nem csak hülyeségeket írni. Az is igaz, hogy iskolában ilyenekről nem tanulnak.”
 • 47. kolombela 2010. október 25. 09:17
  „23. hozzászólás szocdem 2010.10.22. 21:47
  Áruld már el, hogy aki a baloldali eszméket képviseli hazánkban, az miért ennyire nemzet ellenes? Ez a valódi hungarikum. Meg lehet nézni a minket körülvevő országok nemzeti identitását függetlenül társadalmi berendezkedésüktől. A legenyhébb kifejezés az, ha azt mondjuk rájuk, hogy nacionalisták voltak és a mai napig is azok, csak Magyarország kivétel ez alól. A baloldal akkor érzi jól magát, ha belerúghat abba, aki nemzeti érzelmű, vagy alázhatja a nemzetet. Ebben etalon a ´19-es tanácsköztársaság.”
 • 46. kolombela 2010. október 25. 09:09
  „17. hozzászólás annobon 2010.10.22. 19:52
  Himnuszunk dallama eredetileg verbunkos volt, ami minden csak nem kesergős. Az idők folyamán vált azzá, mint amilyen az egész utolsó 200 évünk, "megköszönve" a magyargyűlölő Habsburg dinasztiának.”
 • 45. kolombela 2010. október 25. 09:05
  „12. hozzászólás reggi 2010.10.22. 18:40
  Szerinted a német újraegyesítési előtt az NSZK vezetői 50 éven keresztül nem azon gondolkodtak, hogy hogyan lehetne a két államot újból összecsatolni? Dehogynem, 50 évet kellett rá várniuk, de megvalósult és nem is szalasztották el az alkalmat. Ennyire balfácánok csak a mi vezetőink voltak.
  Csehszlovákia, Jugoszlávia, Szovjetunió szétesésével felbomlásával a trianoni rabló diktátum is oka fogyottá vált, csak lépni kellett volna.”
 • 44. kolombela 2010. október 25. 08:59
  „7. hozzászólás odre 2010.10.22. 16:19
  Nem lehetetlen, csak sajnos az Antall kormány elszalasztott egy történelmi lehetőséget, akkor, amikor:
  - Ukrajna megalakult, akkor a Kárpát-alja vissza kerülhetett volna, mivel az ukránok a lehetőséget felkínálták
  - Csehszlovákia megszűnt, akkor egyszerűen csak be kellett volna vonulni Felvidékre
  - a délszláv háborúban Horvátország felajánlotta segítségét Délvidék egy részének vissza szerzésére.
  Ha ezeket az akkori kormány meglépi, akkor Erdély visszavételéről már eleve lehetne tárgyalni, méghozzá eséllyel. Sajnos még egy ilyen történelmi lehetőségünk nem mostanában lesz!”
 • 43. kolombela 2010. október 25. 08:52
  „3. hozzászólás annobon 2010.10.22. 15:02
  Aki ezen a véleményen van mint te, az sajnos menthetetlen, mivel megkajolta azt a kommunista és balliberális maszlagot, amivel 60 éven keresztül etették.
  Egy divat , vagy egy bármilyen szokás lehet divatja múlt, de ez nem, soha. Trianon az európai történelem legigazságtalanabb eseménye a mai napig is. Gyakorlatilag elrabolták területeinket. Ebből tessék kiindulni.”
 • 42. háté 2010. október 24. 22:25
  „Az életfát-nagymagyarország, körülfogja 7-örökzöld növény, és egy márványtábla.

  -a tuják a hét vezért szimbolizálják, így kapcsolódik ide az életfa.
  Akkor lenne az igazi, ha legalább egy köves úton,- "körbe" lehetne járni.”
 • 41. pako57 2010. október 24. 21:14
  „Uraim-Uraim nem a történelemről kellene vitázni.
  Igenis észre venni,hogy megint arcul köptek bennünket,miért is?
  Meg csinálták az emlékművet de jól eldugták.
  Nem is merek rá gondolni milyen sorsa lesz mikor az éjszakából haza tartó emberkék is eltudnak rejtőzni hogy könnyítsenek magukon.
  Na ezen kéne elgondolkozni mivel a történelmet megváltoztatni már sajnos nem tudjuk,de az ilyen dolgokba illene a sarkunkra állni.”
 • 40. nagyfulesbagoly 2010. október 24. 18:22
  „srácok
  olvassátok el Yves de Daruvár, A Trianoni Magyar Sors című könyvét.
  sok mindent megtudhattok belőle.
  nem csak Trianonról.
  Hiteles idézetek, innen onnan,stb”
 • 39. Nebuchadnezzar 2010. október 24. 16:06
  „háté 2010.10.24. 14:23
  Mint említettem az előbb is, a jelenlegi határvonalat én sem tartom igazságosnak, és ha a puszta számadatokat nézzük, akkor az általad is mondott bécsi döntésekkel meghatározott határok álltak legközelebb a valós nemzetiségi eloszláshoz.
  Az, hogy valamikor volt valami a miénk, ilyen elven az olaszok is igényt tarthatnának Pannóniára, vagy a franciák Győrre. Amúgy az osztrákoknak elég komoly autonómiát sikerült kiharcolniuk Dél-Tirolban, bármennyire is próbálkoztak az olaszok az érintett területen belenyúlni a lakosság arányába.
  Igazából csak az "ősi föld" jelentésé kapcsán szerettem volna felhívni a figyelmét arra, hogy a hegyekben soha nem éltek többségben magyarok. Ott a szőrős-talpúak érzik otthon magukat. Ha csak az északi szomszédainkat nézzük, sokan elvakultan hivatkoznak arra, hogy Szlovákia még csak 15-20 éve létezik, történelme elfér egy SMS-ben :) Persze ez igaz, de akkor is 4,5 millió szlovákról van szó, akik már ki tudja mióta élnek, ahol most is vannak.
  Az, hogy a cionisták mit csinálnak, azt nem keverném bele ebbe a témába.”
58 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepi szemétszállítás Győrben

A Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt. működési területén október 23-án, szombati… Tovább olvasom