Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Madárgyűrűzés

A gyirmótiakat a szomszédos települések lakói már évtizedek óta csak „gólyásoknak” hívják a Fő utcában költő sok-sok gólya miatt. Egy kutatási program keretében a fiókák, ahogy az előző három évben, úgy az idén is madárgyűrűt kaptak.
illusztráció
A nem is olyan könnyű munkából a helybeliek is örömmel vették ki a részüket. Gyirmót főutcáján már évtizedek óta költenek gólyák. Kevés olyan nagyváros van a világon, ahol elmondható: az egyik kerületet a sok madár miatt Gólyafalvának hívják a szomszédok. Győr ilyen város.

„ A gyirmótiak a gólyákat jelképnek tekintik. A környéken lakók viccesen úgy csúfolnak minket, hogy »gólyások- , és az a szóbeszéd is járja, hogy búcsúkor, azaz Szent László napján gólyapörkölttel várjuk a vendégeket."

– Hét éve kísérem figyelemmel a gyirmóti gólyákat. Eleinte csak azt mértem fel, melyik évben hány fióka kel ki, mennyi repül el, de arra gondoltam, érdemes volna egy komolyabb kutatásba is belevágni – meséli Ferenczi Márta, aki immár harmadik éve figyeli a madarakat. – A fiókák gyűrűzésével nyomon követhető a vonulás, illetve az, hogy az itt kikelt gólyák ide, avagy más élőhelyre térnek-e vissza Afrikából.

Jellemző, hogy az ősszel innen elrepülő madarak egy évig Afrikában maradnak, de utána saját költőhely felé indulnak a fiatalok. Az általam végzett kutatómunka csak hosszú távon térül meg, éveken át rendszeresen gyűrűzni kell – mondja Márta, aki munkájához sok segítséget kap részben a Fertő–Hanság Nemzeti Park szakembereitől, részben a gyirmótiaktól. Az itt élők azon túl, hogy figyelemmel kísérik, mikor érkeznek a madarak és hogy zajlik a gyűrűzés, másként is segítik a kutatómunkát.

– A fészkek olyan magasan vannak, hogy nehezen lehet csak megközelíteni őket. A részönkormányzat kérésére Lakics János környékbeli vállalkozó, ha hívjuk, félbehagyja a munkáját és darus kocsijával segíti a gyűrűzést – meséli Szabó Jenő.

A legutóbbi akciót is sokan kísérték figyelemmel a településen. Idén a tizenöt fiókából tizenhárom kapott azonosító gyűrűt. A kimaradt kettő olyan pici volt, hogy nem lehetett meggyűrűzni. A kérdésre, miszerint miattuk újra felmennek-e majd az oszlopok tetejéig, Ferenczi Márta magától értetődően azt válaszolta: – Nem, hiszen a gólya fokozottan védett madár, így az idén többször már nem akarjuk zavarni őket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszatérés Kabulba

Dr. Pellek Sándor betegen kezdte meg ismét munkáját a kabuli katonai kórházban, ahol március óta… Tovább olvasom