Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

M85: elsőként próbáltuk ki az enesei elkerülőt! - Videó

Leteszteltük a leendő M85-ös autóút enesei elkerülő szakaszát. Nézze meg videónkat, amint végigrepesztünk a szűz aszfalton! Mindössze 4-5 perc alatt értünk el Rábapatonától Kónyig. Elvileg karácsonyra már mindenki használhatja.


Portálunk munkatársai az elsők között utazhattak végig az M85-ös autóút enesei elkerülő szakaszán.

Ezúttal, a kis híján teljesen kész elkerülő szakaszt jártuk be elejétől végéig. Természetesen mindez szakmai kísérettel történt. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt munkatársa mutatta be az elkerülőt, illetve az aktuális munkálatokat. A műszaki átadás-átvétel, ami az ideiglenes forgalomba-helyezés feltétele várhatóan november 30-ig megtörténik.

Tesztutazásunkat a rábapatonai csomópontnál kezdtük. A munkagépek számára ideiglenesen kiépített behajtón értük el a pályát, ahonnét megkezdtük utazásunkat Kóny településig, ahol véget ér jelenleg az elkerülő szakasz.

A 110 km/h-s sebességgel a Rábapatona Kóny távolság alig több, mint 4 percünkbe került. Tegyük hozzá: több helyen is lassítanunk kellett, hiszen az útvonal egyes szakaszain még dolgoznak a szakemberek.

Fotók: Cseh Róbert
Fotók: Cseh Róbert


A látvány és az érzés teljesen olyan, mintha autópályán utaznánk. Leszámítva, hogy itt a 130 km/h-s legnagyobb megengedett sebesség helyett csak 110-el közlekedhetünk majd, illetve a leállósáv nem burkolt.

"Jelenleg útburkolati munkák is zajlanak (azokon a szakaszon ahol a régészeti feltárások szeptember közepén tudtak csak befejeződni), de a felüljárók, csomópontok környékén már az út menti humuszréteget teríti a kivitelező. Az elkövetkező napokban pedig füvesítés, és a növények kiültetése is megtörténik. A mezőgazdasági járműveknek külön terület-megközelítő földutak kerülnek kialakításra, illetve 5 db műtárgy segíti az átjutást a gazdáknak.

A KRESZ táblák és az egyéb forgalomtechnikai kellékek kihelyezése is megkezdődött" - tudtuk meg.Alig telt el 4 perc a kocsikázásból, s máris a pályaszakasz másik végén találtuk magunkat. Itt csatlakozik vissza az elkerülő a 85-ös főútra, míg el nem készül az autóút folytatása.

Videó: Cseh Róbert


Jogos a kérdés, hogy míg Enese kap elkerülőt, addig Csorna, egy lényegesen nagyobb méretű és forgalmú település, kénytelen fulldokolni az áthaladó, elviselhetetlen forgalomtól? Ezt több olvasónk is felvetette.

Nekik és persze mindenki másnak is, bizonyára jó hír, hogy Csornán is – hasonlóan az Enese előtti és utáni szakaszokhoz - folyamatban vannak azok az előkészítő (régészeti feltárások, fakivágások) munkák, amelyek a kivitelezési munkák megkezdése előtt szükséges.

Az M85-ös autóút Győr – Csorna közötti szakasza a Csorna elkerülő I. ütemével együtt, a mostani számítások szerint, 2014. év végére készülhet el.

Az Enesét elkerülő szakaszt azonban már november 30-ig befejezik és ha minden jól megy, decemberben már megnyitják a forgalom előtt.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. sote68 2011. október 23. 19:45
  „Ez mind szép és jó, leszámítva a dolog ár-érték arányát. Remélem az illetékeseknek majd az is eszébe jut, hogy miután elkészül a csornai elkerülő, akkor kötelezővé teszik a nehézgépjárműforgalomnak a 86-os helyett a 85-ös használatát az autópályáig. Nagy hiba lenne a 86-os forgalmát visszaengedni Bősárkányra, ha a Csorna-Győr viszonylatban már nem megy lakott településen az út. Így Bősárkányon kívül Hanságliget, Jánossomorja és Újudvar is fellélegezhetne! Ez egyébként addig is megoldás lenne, míg nincs elkerülő Csornán. Csornának addig mindegy, a többi település meg nyerne vele. Így is jobb már a helyzet egy fokkal, hogy Móvár felől 20 tonnás korlátozás van kirakva - amit azért elég sok tranzitos tgk figyelmen kívül hagy!”
 • 28. kisokoska 2011. október 23. 18:52
  „Ha valaki járt már Enesén és keresztül ment a községen az nagyon jól tudja, hogy a községnek szerintem nem volt probléma a főútvonal. A község elhelyezkedéséből ítélve egyedüli átjáró volt a Dél és Észak között a vasúti átjáró amit közlekedési lámpával olcsóbban meg lehetett volna oldani. Kész röhej, hogy erre volt pénz de egy Csorna vagy kapuvár nagyságú városra nincs. Ezek a fölösleges milliárdok amit megfizetünk az újabb adókkal, áfa emelésekkel, ami persze nem megszorítás! Autópálya kell és kész, egész Sopronig.”
 • 27. Nooormális? 2011. október 23. 18:51
  „Enesén a legnagyobb forgalom esetén is 1 azaz egy perc alatt lehet keresztülhajtani. A házak az úttesttől kifejezetten messze vannak. A vasútállomásnál egy gyalogos aluljáró minden problémát megoldott volna.
  Mégis miért kellett az lekerülő?
  Talán utána kellene járni, hogy kik vásárolták fel a földeket Bezi környékén...!
  Beruházás szoci módra.”
 • 26. miro132 2011. október 20. 11:42
  „Sopronig nincs tervben autópálya. Ha a soproniak Pestre akarnak majd utazni autópályán akkor az M9 en le kell menniük majd Szombathelyre és onnan fel az M86 oson :) Csorna -Sopron között lesz majd egy új út 2*1 sávval :)”
 • 25. qeu 2011. október 19. 19:34
  „Kedves hozzászólók!
  Még nem fizetős, de az lesz, ha elkészül Csorna és Győr közti rész. Egyébként sajnos olyan lassan készül, hogy pontosan meg lehessen magyarázni az árát, úgy, hogy közben homokra épül - új magyar technológia - és minden eső után az oldalát elviszi a víz. Ilyenkor minden reggel azt látni, hogy markolóval húzzák fel az oldalát. Erre nem tuzdok mit mondani, de én nem venném át mert látom, nap mint nap. Le fog szakadni egy pár napos esős idő után.
  Egyéb:
  A régészekkel teli a hózoknim. 3 ha területet közel 100 mHUF-ért néznek át.
  Felháborító ahogy mókusszőr ecsettel rohangálnak és ha találnak valami edény darabkát akkor leáll munka. Ezt látom másfél éve. Mindenki tudja, hogy Csorna környéke lakott volt már kb ezer éve is, akkor pedig van mi taláni, tehát soha nem lesz kész az elkerülő. Igaz viszont az árát meg tudják magyarázni.
  Tőlünk Nyugatabbra és Délebbre ezzel - régészet - nem pepecselnek ennyit, ja és az autóutak alapját évekkel az építkezés előtt elkészítik.”
 • 24. macizoli 2011. október 19. 19:30
  „Hogy mi fizetős és mi nem az csak rendelet és törvény kérdése.”
 • 23. macizoli 2011. október 19. 19:28
  „Álmodj Királylány!!!
  Most már december végére ígérik a 2010 november vége helyett. Az összes régészt beállítanám lapátolni és csákányozni. Ingyenélő banda!”
 • 22. Megakrieger 2011. október 19. 19:16
  „21. Rátapintott a lényegre: Győr - Sopron között egy autópálya kellene már rég.

  Nem szoktam örökké elégedetlenkedni, de elég látványos pénzlenyúlás az egész: egyrészt korántsem ez volt a legégetőbb közlekedési probléma ezen a szakaszon, másrészt elég kacifántosan lettek megoldva a csomópontok.

  Élek a gyanúval, hogy előbb tudták, hogy körforgalom kell, aztán találták ki hova...
  Nem erre a 2 perces megtakarításra kellett volna elkölteni 13 Milliárdot, hanem mondjuk arra a mondjuk a csornai 15 percet levinni 2-re akár feleannyiból.
  És ez még csak nem is autópálya, de persze majd fizetni így is kell érte, ráadásul a kamionok szétcseszik pár évente az egészet. Mire befejezik teljesen a már átadott részeket lehet újra aszfaltozni... (pl. lsd. Csornán a körforgalom aszfaltját évente kétszer cserélik).

  Gratulálok Enesének és a település vezetőinek ahhoz, hogy ilyen hatékonyan tudták érvényesíteni településük érdekeit (még ilyen felesleges beruházás érdekében is) nem úgy, mint a közei város, melynek vezetői 20 évre visszamenőleg nem tudnak felmutatni semmit, pedig megjelent itt minden párt, számtalan képviselője akár polgármesterként akár országgyűlési képviselőként de nem tett senki semmit. Még egy nyomorult alul- (vagy felül)járót sem képesek kivitelezni a Bartók Béla útra... Szánalmas.”
 • 21. anyádafatelepen 2011. október 19. 16:37
  „AUTÓPÁLYÁT SOPRONIG!”
 • 20. T_McVay_01 2011. október 19. 16:11
  „# 10

  Az úttervezés során az egyik legfontosabb jellemző a tervezési sebesség.
  Ebből van ,,levezetve ,, az út szinte minden paramétere:
  Mint pl. max emelkedő, legkisebb ívsugár, legkisebb domború lekerekítőív
  Előzési látótávolság, megállási látótávolság, gyorsító lassítósáv hosszának számítása stb.
  Amitől az autóút nem autópálya:
  Sávszélesség 3,50m az autópályás 3,75 helyett
  Nincs leállósáv autópályán ez 2,80
  Jóval rövidebb gyorsító és lassító sáv
  Jóval keskenyebb elválasztósáv

  15. miro132

  A felvetésed teljesen jogos ráadásul már volt is rá példa.
  1994-ben amikor a Győr elkerülő autópálya csak a 85-ös főútig volt meg akkor
  Budapest felé a mostani Bécs felé menő felhajtóág felé kellett kanyarodni
  Aztán már szinte fönt a pályán balra Budapest felé lett átfordítva a forgalom.
  Értelemszerűen balról nem keresztezhetett senki mert pest felöl mindenkinek le kellet hajtani hiszen az egy végcsomópont volt akkor.

  Az hogy a le és felhajtóágak körforgalomban csatlakoznak az alárendelt utakhoz 2005 óta minden autópályánk így épül ami szerintem nagyon biztonságos megoldás. Éppen ezek hiányoznak pl. a Metro csomópontnál vagy Móváron az ,,ipszilon" kereszteződésben.

  Ha nem sajnálták a pénzt az M6-os alagutakhoz, az M35-ös debreceni szellem (értsd szinte üres) sztrádához akkor miért éppen a régiónk beruházását kellene a ,,Tesco gazdaságos" alapon építeni. Már az felháborító hogy pont a nyugat-Dunántúli utak nem autópályának épülnek
  miközben Vásárosnaményig persze autópálya. Vajon ott kiknek?”
 • 19. bősárkányi 2011. október 19. 16:07
  „Jó nagy kerülő ez az elkerülő!
  Autópálya kell még, az fix, de nem ilyen ütemben ahogy az enesei darabocska készült és nem szökőévente 1-1 darabocska.
  Csorna sokkal jobban igényelné az elkerülőt, mint a 85-ös enesei településre eső rövid része.”
 • 18. lacivélemény 2011. október 19. 15:56
  „Tisztelt előre Károgók !
  Autóút nem autópálya...tehát NEM fizetős !

  Pl.: Székesfehérvár - Veszprém (szintén autóút 2x2 sáv szinte végig...és láss csodát..nem fizetős)”
 • 17. agy 2011. október 19. 14:14
  „http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/meg_nem_lesz_fizetos_az_enesei_elkerulo/2224414/

  Azt írják még nem lesz fizetős. Ezzel ellentétben az új útra mutató táblán már ott a "fizetős" jelzés.”
 • 16. urbaniastapista 2011. október 19. 13:32
  „#15. Egyszerű (mármint a csatlakozás).
  Azt a módit nem értem, hogy mi a fenének kellett körforgalmakat építeni a levegőbe (4-6 méteres töltésekre) itt is, meg a vasi szakaszon is a csomópontoknál. Biztos hogy ez a legolcsóbb megoldás? A sövényházi útnál kettő is készült, az egyik 3 ! ágú, gyakorlatilag a másik is, ahol a negyedik egy dűlőút. Pazarlás szaga van.”
 • 15. miro132 2011. október 19. 13:04
  „Azt nem értem hogy a Patinao csomópontnál miárt nem lehet egy ideiglenes bekötést késziteni a Győr felől az új M85 ös felé. Üzemenayag megtakaritásban jelentkezne a haszna. Nem kellene minden autónak a körforgalom felé kerülni ha fel a akar hajtani Sopron felé az uj utra.
  A Kóny felőli vége nem világos. Ott milyen csatlakozás lesz a 85 ös felé?

  -m”
 • 14. matuskaszilveszter 2011. október 19. 12:47
  „fizetős lesz ?biztos lehetsz benne! viszont az alternatív utvonalakra innentől súlykorlátozással, sebességkorlátozással teszik lehetetlenné a közlekedést. eleinte kaszálnak a rendőrök:-) aztán mivel többet a régi útra nem költenek egy fillért sem lassan majd járhatatlan lesz és kénytelenek leszünk fizetni mint a katonatiszt! Amúgy minden nagyon szép,minden nagyon jó, mindennel meg VANNAK elégedve.”
 • 13. wellington 2011. október 19. 12:30
  „ha fizetős lesz, akkor teljesen felesleges pénzkidobás.”
 • 12. agy 2011. október 19. 11:40
  „Fizetős lesz ugye? Akkor meg sokan úgyse arra mennek...”
 • 11. Karlos 2011. október 19. 11:40
  „Enese. Nyílegyenes falu, az uttal párhuzamosan fut a vasút, a házak jó nagy távolságra mindkét oldalon. A falu a legnagyobb forgalomban is pár perc alatt teljes hosszában elhagyható különösebb erőlködés nélkül. Fnetiekből is látszik, hogy ide nagyon nagy szükség volt egy elkerülőre...”
 • 10. eszgye 2011. október 19. 11:40
  „Ezzel és a Szeleste-Váti elkerülővel kapcsolatban is az a kérdésem, hogy az autópályától látszólag csak az aszfaltozott leállósáv hiánya választja el ahol 130-cal is lehetne menni. A leálló sáv helye megvan, ugyan úgy útalappal van ellátva, látszólag csak maga felső burkolat hiányzik és lehetne gyorsabban használni. Hozzáteszem, hogy nem értek az útépítéhez, csak mint laikus közlekedő lennék kíváncsi egy szakértő véleményére, hiszen ezek alapján nem lenne olyan borzasztó többletköltség és ha már csináljuk miért ne lehetne kapásból a legjobbra készíteni? Vagy a leállóság aszfaltozása és az átminősítés majd egy újabb projekt, ahol nagyot lehet kaszálni?”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiállítás a japán lánymangák világáról a Városi Művészeti Múzeumban

A Shojo Manga 3 Mestere címmel a japán lánymangák világáról kiállítás nyílik 2011. október 21-én,… Tovább olvasom