Kisalföld logö

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 23°C Még több cikk.

Lezárult a termálvizsgálat

A győri polgármesteri hivatal által lefolytatott vizsgálat szerint semmi különös nincs abban, hogy hűtik és fűtik a termálvizet, s normális az is, hogy a víz hője helyett távfűtéssel melegítsék az új győri fürdőt. Az üzemeltető viszont továbbra is pazarlásról beszél.
Megmagyarázták: Balogh József polgármester (balról) és Eredics Imre alpolgármester.
A Kisalföld január 7-i számában adott hírt arról, hogy a nemzetközi gyakorlattól eltérően Győrben nem használják ki a 64 Celsius-fokos, újabban 70 fokos termálvíz úgynevezett hulladékhőjét.

A 70 fokos győri termálvíz hőjét tehát hagyják veszni, s cserébe drága pénzen távhővel fűtik az uszodát. A 64–70 fokos termálvizet pedig – mivel a technológia képtelen fogadni – előbb lehűtik 40 fokosra, majd a medencében újra felmelegítik a magától természetes módon hűlő vizet.

Írásos összegzés egy perccel a tájékoztató előtt

A vizsgálat lezárásaként tegnap tartott városházi sajtótájékoztatón Eredics Imre alpolgármester jobbára csak a sajtót vádoló kijelentéseket tett szóban és a kiosztott négyoldalas írásos összegzésben, egyebek közt azt állítva, „hogy a próbaüzem ideiglenes problémáit állították be súlyos beruházói döntési hibaként anélkül, hogy állításaik valódiságáról meggyőződtek volna".

A sajtótájékoztató előtt egy perccel kiosztott négyoldalas összegzést az eseményen képtelenség volt tanulmányozni, miután ezt délután megtettük, ismét felhívtuk Eredics Imrét, s azzal a meglepetéssel szolgált, hogy körülbelül három-négy millió forint ráfordítással növelik az új győri fürdő hőtöbbletfogadó kapacitását, s ezzel lehetővé válik, hogy a medencék fűtésére a termálvíz fölösleges hőjét hasznosítsák. A beruházás költségét a város állja. Kérdésünkre az érintett azt mondta, a tervezési munkákat megkezdték, s arra néhány hónapon belül sor kerülhet.

Gyorsan akarták átadni

A Kisalföld felvetésére, hogy ha három hónap után módosítani kell a termálvízfogadó kapacitást, akkor ez nem tervezői hiba-e, az alpolgármester határozott nemmel válaszolt, s arra hivatkozott, hogy a fürdőt próbaüzem nélkül, gyorsan át akarták adni a város polgárainak, s elkerülhetetlen, hogy menet közben jelentkeznek beüzemelési gondok, amelyeket azonban úgy oldottak meg, hogy nem zavarták a vendégeket.
A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy azért választották a távhőt, mivel olcsóbb, mint a termálvíz hőjével való fűtés. Eredics szerint a kizárólag fűtésre használt termálvizet egy törvény szerint csírátlanítani kell és vissza kell sajtolni a földbe, ez egyszeri 120 millió forintos többletberuházást, s évente 6,2 millió forint plusz áfa terhet is jelentett volna.

Ellentétes állásponton

Továbbra is ezzel a véleménnyel gyökeresen ellentétes állásponton van Bárány István, a fürdőt üzemeltető Rába Quelle Kft. gazdasági igazgatója, önkormányzati képviselő, aki úgy véli, a gyógyászati célra felhasznált vizet nem kell csírátlanítani és a földbe visszasajtolni. Bárány szerint nem lett volna szükség sem az egyszeri 120 millió forintos, sem pedig az évi körülbelül 8 millió forintos kiadásra sem, mivel a fürdőben kizárólag a gyógyászati célú termálvíz hulladékhőjét használnák fűtésre.
Bárány továbbra is kitart másfél héttel ezelőtti álláspontja mellett, amely szerint évi hatvanmillió forinttal is csökkenteni lehetne a fürdő működési költségeit, ha távhő helyett alapvetően termálvízzel fűtenének, s csak nagyon hideg téli napokon kellene a távhőnek rásegíteni.

A vizsgálat lezárását kiadó jelentés teljes mellszélességgel kiáll H. Szováti Miklós, a Győri Hőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója mellett, s úgy fogalmaz: „Az igazgatót ért vádak, miszerint befolyásolta volna, hogy távhővel történjen az épület fűtése, teljességgel megalapozatlanok." Ilyen vádakat a Kisalföld nem fogalmazott meg, mi csupán azt írtuk, H. Szováti családi magáncége 27,5 millió forint értékben szállított eszközöket a termálfürdőbe. Kérdésünkre, hogy nem etikátlan-e, ha a Győrhő igazgatójának magáncége városi beszállító, Eredics nem kívánt válaszolni, csupán annyit mondott, ez a cég az országban sok helyre szállít.

58 millió: továbbra is téma

A sajtótájékoztatón jelen volt Balogh József polgármester is, akitől azt szerettük volna megtudni, mi lesz a sorsa annak az 58 millió forintnak, amelyet a közgyűlés novemberben szavazott meg a termálfürdő hasznosíthatóságának javítására. A polgármesterhez intézett kérdésre is Eredics Imre válaszolt, s azt mondta, ebből a pénzből 12,5 millió forint áll rendelkezésre, a többit a megfogalmazott célokra költötték.
Január hetedikén Bárány István azt nyilatkozta a Kisalföldnek, a fürdő október eleji megnyitása óta ebből a pénzből nem végeztek semmilyen munkát, így szinte biztosra vehető, hogy a november 20-i közgyűlésen megszavazott 58 millió forint téma lesz a testület következő összejövetelén.
Mindeközben csupán az biztos, hogy nemcsak fűtik és hűtik a győri termálvizet, hanem fűteni és hűteni fogják a jövőben is.

Kapcsolódó cikkek >>

A győri termálvíz kémiai összetétele (2003-09-28) >>
A pályáztatás tempója is élmény (2003-08-17) >>
Lendületben a termálépítők (2003-03-12) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Interneten a győri közgyűlés vitaanyagai

Mától a világhálón bárki számára hozzáférhetők a győri önkormányzat közgyűlési vitaanyagai. Ezekhez… Tovább olvasom