Kisalföld logö

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 5°C | 7°C Még több cikk.

Lezárják Révfalu bejáratát - Térképen mutatjuk, merre kerülhetnek!

Jövő héten keddtől, a vakáció első napjától várhatóan egész nyárra lezárják a forgalom elől a Kossuth hidat, a Kálóczy teret és a Rónay Jácint utcát. Térképen is megmutatjuk, hol vezetnek be a felújítás miatt forgalomkorlátozásokat, s hogy merre kerülhetjük el a munkaterületeket.


Emlékeztetőül hétfői cikkünkből: a Rónay Jácint utcát és a Kálóczy teret érintő, közműcserékkel egybekötött útépítés és a Kossuth híd 2011 óta tartó felújításának befejező üteme összesen 645 millió forintba kerül. A munkálatok március közepén kezdődtek el, a Rónay utca hosszabb szakasza azóta zárva van, a forgalmat a kétirányúsított Kálóczy térre terelték.

Június 16-tól a teljes Rónay munkaterület lesz, a Kálóczy térrel és a Kossuth híddal együtt. A lezárást a nyári szünet végéig tervezik. A Győri Útkezelő Szervezet segítségével térképre gyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, amelyeket Máthé-Tóth Péter szóvivő ki is egészített.


Forgalmi változások

1. A Kálóczy teret és a Rónay Jácint utcát lezárják, csak a célforgalmat engedik be – a térre az egyetem felől, a Rónayra a Hédervári út felől.
2. A Damjanich utca, Ady Endre utca és a Dózsa György rakpart Rónay Jácint utcai végét lezárják, vagyis zsákutcák lesznek. Mindhárom utca Rónayhoz közel eső szakaszait kétirányúvá teszik. A Rónay Jácint utcától keletre lévő utcák csak a Báthory vagy a Szabadrév utcák felől lesznek megközelíthetők.
3. A Kossuth hídon csak gyalogosok közlekedhetnek, a bicikliseknek tolniuk kell a kerékpárjukat.
4. Miután a híd le lesz zárva, a Móricz Zsigmond alsó rakparti út zsákutca lesz, csak a Káptalandomb lesz rajta keresztül megközelíthető. A rakparti parkolóhelyeket változatlanul használhatjuk.

Negyedszer téma a híd

A Kossuth híd felújítása 2011-ben kezdődött, akkor 87 millió forintból a kerékpáros-oldali járdát szélesítették ki, szétválasztva a gyalogos, a kerékpáros és az autós közlekedést. A munkálatok félpályás és teljes útlezárás mellett két hónapig tartottak. 2012-ben 88 millió forintot költöttek a hídra. Közel két hónapig dolgoztak rajta, félpályás korlátozás mellett. A gyalogosjárdát 2013-ban szélesítették ki 125 millió forintból, ez alatt a két hónap alatt is csak az egyik sáv volt használható. Csak néhány hétre kellett teljesen felfüggeszteni a közlekedést.

A most kezdődő ütemben zárják le először huzamosabb ideig a hidat, amit önmagában a Rónay Jácint utca és a Kálóczy tér felújítása is indokolna. Ezúttal mintegy 300 millió forintot költ rá a város, új lesz a festés, az aszfaltréteg, a dilatációs szerkezet, a köz- és a díszvilágítás.

Ezért kellett ütemezni

– Sem a költségvetés, sem az építési technológia nem engedte volna meg, hogy a Kossuth híd felújítását egyszerre végezzük el – mondta a Kisalföld kérdésére a szóvivő. – A tervezett beavatkozások közel hatszázmillió forintba kerülnek, ez a város teljes, útfenntartásra felhasználható pénzeszközeinek majdnem negyede. Ráadásul – főleg, mert acélszerkezetről van szó – az alkalmazott technológiák többsége időjárásfüggő. Ezek ismeretében az optimális kivitelezési időtartam április és október közé esik, ami már most kevesebb, mint a felújításra eddig összesen felhasznált idő. Egybefüggő akkor lehetett volna a felújítás, ha a telet is érintettük volna. Nulla fok esetén viszont fel kellett volna függesztenünk a munkát tavaszig. Azt gondolom, hogy a több mint egyévnyi és bizonytalan kimenetelű zárással szemben jobb döntés volt az ütemezés, nemcsak költségoldalon, hanem a közlekedést tekintve is. A nyári tanszünet miatti forgalomcsökkenés és a nyári időjárási körülmény a legideálisabb.

Élesítik a beléptetőrendszert

Az Apáca utcában holnaptól élesítik a beléptetőrendszert, a rendszámfelismerő szerkezetbe betáplálták a jogosultak járműveinek azonosítóit. Az útkezelők azt kérik, hogy aki a próbaüzem ideje alatt fennakadást tapasztal, hívja a diszpécserszolgálatot. (Elérhetőség a beléptetőoszlopon.) Ugyancsak péntektől megszüntetik a Jedlik Ányos utca Dunakapu téri csatlakozásánál kiépített ideiglenes felhajtót, miután már nincs rá szükség. Az Apáca utca, Jedlik Ányos utca és az Apáca utcáról nyíló közök péntektől csak az Apáca utca felől lesznek megközelíthetők.

Terelőúton a buszok

A City járatok a keddi üzemkezdettől módosított útvonalon közlekednek, elkerülve Révfalut. A buszok a belvárosi oldalon közlekednek a Munkácsy utca–Szent István út–Árkád-körforgalom–Vas Gereben utca–Móricz Zsigmond rakpart–Kiss János utca–Pálffy utca–Teleki út–Szent István út–Aradi vértanúk útja–Zechmeister utca–Munkácsy utca útvonalon. A Kiss János és Munkácsy utcákban ideiglenes megállóhelyek lesznek. Figyelem! A megállókat parkolóhelyek helyén jelölik ki, az autósok ne megszokásból parkoljanak, figyeljék a tiltó jelzéseket! A 6-os járat a Kossuth híd helyett a Széchenyi hídon közlekedik, aztán a Bácsai út–Szövetség utca–Hédervári út útvonalon közlekedve az egyetemi körforgalomnál megfordul, úgy tér rá a Hédervári út–Zemplén utca irányra.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elaludt a Dacia vezetője - kamion és személyautó ütközött a 83-as főúton - fotók

A baleset Nagyszentpálnál történt, hárman megsérültek. Úgy tudjuk, hogy a személyautó vezetőjénél az ittaság gyanúja is felmerült. Tovább olvasom