Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Lemaradtak a hazai régiók

Nagyítóval kell keresni az európai versenyképességi térképen a magyar régiókat, mindegyikük elmarad az uniós átlagtól.

Az Európai Unió statisztikai szervezete, az Eurostat nemrégiben jelentette meg idei évkönyvét a 266 régió helyzetéről. Az egyik fejezet a versenyképességről szól, amely alatt nemcsak a vállalkozások termelékenységét, hanem a társadalmi jólétet és az adott térség hosszú távú növekedési lehetőségeit is értik.

Az Eurostat szerint mindez együtt határozza meg, hogy egy régió mennyire vonzó a cégeknek és a lakosoknak. Az elemzésből kiderül, hogy a legversenyképesebb régiók a Benelux államokban, Dániában, Németországban, Ausztriában, Svédországban, Finnországban, Nagy-Britan- niában és Franciaországban vannak.

A lista végére délkelet-európai országok szorultak, Bulgária, a válság tépázta Görögország és Románia. Rajtuk kívül csak Magyarországnak, Horvátországnak, Lengyelországnak, a három balti államnak és Ciprusnak nincs egyetlen olyan régiója sem, amely ebből a szempontból elérné az EU átlagát.

Hazánkban a legjobb a Budapestet és Pest megyét magában foglaló Közép-Magyarország, amely a 144. helyre került. A többi itthoni régió a lajstrom utolsó harmadában szerepel, igaz, hogy a Győr-Moson-Sopron megyét is felölelő Nyugat-Dunántúl, valamint a Komárom-Esztergomot soraiban tudó Közép-Dunántúl azért nem a közvetlen alsóházban szerepel. Irigykedhetünk a szomszédokra: Alsó-Ausztriát és Bécset a 75., Pozsonyt a 78., míg Burgenlandot a 110. helyre sorolták. A térségünkkel határos Szlovákiában a második legjobb Západné Slovensko régió ugyanakkor nagyjából az itteni szinten szerénykedik a 191. helyen.

A versenyképességi index több részindexből áll össze. Az egyik az alap versenyképességi alindex, amelybe az intézmények, a makrogazdasági stabilitás, az infrastruktúra, az egészségügy és az alapfokú oktatás tartozik. Ezek közül hazánk az oktatásban számít a legjobbnak, a 28 uniós tagállamból a 8. helyre került. A térségből csak Lengyelország található előrébb, a 4. helyen.

A másik végletet az intézmények jelentik, ahol a 23. helyen kullogunk, míg a makrogazdasági stabilitásnál sem sokkal jobb a helyzetünk (19. hely).
Nem éppen örömteli, hogy az innovációs képességet illetően a legrosszabb magyar régió éppen Nyugat-Dunántúl, amely a 266-ból a 219. helyen pironkodik. Itt Közép-Magyarország befért a lista első harmadába (74. hely), de a cseh, a szlovák és a szlovén fővárosi régió is az uniós átlag felett található.

A munkaerő-piaci hatékonyságot illetően viszont éppen a nyugat-dunántúli régió hazánk legjobbja, a 153. helyen. Közép-Magyarország az országos bajnok a felsőoktatás és élethosszig tartó tanulás, valamint a technológiai felkészültség jellemzőt tekintve.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határidők hiteleseknek

Szakértők segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat. Tovább olvasom